Gönderen Konu: [Çözüldü] Linux 18 MATE Kurulum Problemi  (Okunma sayısı 2789 defa)

Çevrimdışı kblydrk

• Çok Yeni Penguen
  • *
[Çözüldü] Linux 18 MATE Kurulum Problemi
« : 21 Kasım 2016, 16:48:24 »
Merhabalar ilk defa linux kullanmaya başlıyorum. Ancak kurulumu yaparken birçok problemle karşılaştım. Öncelikle kurulumu daha önce Windows 10 kuruluyken ayırdığım C ve D diskinden, windowsun kurulu olduğu C diskini formatlayıp oraya kurmaya çalıştım. D diskindeki bilgilerin kaybolmadan kurulum yapmaya çalıştım, ancak kurulumu seçeneklerinde böyle birşey olmadığından "baska birsey" şıkkını seçtim. SD1 den Sd6' ya kadar olan ayrılmış bölümlerden D diskini bulduktan sonra diğerlerini delete tuşu ile sildim. Daha sonra boş gözüken kızımın tamamını seçip, ex4 olarak tanımladıktan sonra yüklemeye çalıştığımda bios alanıdır, takas alanıdır birçok hata aldım. Daha sonra bunlar içinde 3 er gblık yer ayırıp geri kalan kısmı ex4 biciminde seçip kurulumu gerçekleştirdim. Linux Mınt'ı kurduktan sonra sakladığım D diskini görmeme rağmen içini açamadım. Firefox da biraz gezindikten sonra Windowstu gmaildi chrome du bu sitelerin hiçbirine giremedim Firefox beklenmedik hata ile karşılaştı gibisinden uyarılar aldım ve bunların web sitelerine giremedim. Daha sonra farkettim ki sistemi USB ile boot ediyormuşum. Yani işletim sistemini yüklediğim  HDD kısmı boot seçeneği olarak gözükmüyor. USB çıkarınca  sistem booy edilecek birşey bulamıyor. D diskini olarak ayırdığım kısıma birşey olmadan sistemi kurmam lazım nasıl bir yol izlemem gerekiyor.
« Son Düzenleme: 22 Kasım 2016, 15:19:08 Gönderen: kblydrk »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Linux 18 MATE Kurulum Problemi
« Yanıtla #1 : 21 Kasım 2016, 17:39:26 »
Öncelikle Gparted yardımıyla C olarak tarif ettiğiniz bölümü 3 kısma ayırın.

1. kısım 300 Mb. Fat 32 biçimli olsun, burası EFI açılış bölümü olacak.
2. kısım sistemin çalışacağı kök dizin olacak. Bu bölümü Gparted yardımıyla Ext4 olarak biçimlendirin, burasının boyutu EFI açılış bölümü ve takas alanından kalan kadar olacak.
3.  kısım takas alanı olacak, disk boyutuna göre 6-8 Gb. alan fazlasıyla yeterli. Bu bölümü Gparted yardımıyla takas alanı-swap olarak nitelendirin.

Bu işlemleri çalışan DVD/USB ile yapabilirsiniz. İşlemler sonrasında aşağıdaki komutun çıktısını paylaşınız.

Kod: [Seç]
sudo parted -l
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı kblydrk

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 21 Kasım 2016, 23:46:19 »
Öncelikle cevabınız için teşekkürler. Bahsettiğiniz "gparted" sanırım kurulumda orjinal olarak disk ayırma için açılan ekran? Disk ayırma bölümünde "fat32" seçeneği değil de "EFI" olarak adlandırılan sekmeden belirttiğiniz değeri girdim; diğerlerini de aynen bahsettiğiniz şekilde girdikten sonra normal alarak Linux sistemini çalıştırmayı başardım. Yardımınız için müteşekkirim.
Belirttiğiniz kodu girdikten sonra karşıma çıkan değerler şu şekilde;
resim yükle

Ancak bahsettiğim gibi daha önce D diski olarak ayırdığım bölüm Bilgisayar penceresinde gözüküyor ancak açmak için tıkladığımda hata alıp içeriğini görememekteyim. Hata şu şekilde;

resim upload

Mesajlar Birleştirildi.
Tamamdır, şu  ( https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=264.0/ ) konunun içeriğinde çözümü buldum.

Şu direktifleri yaptıktan sonra  problemim düzeldi.

Eğer sisteminizde kurulu bir Windows işletim sistemi yoksa, ulaşamadığınız diski aşağıdaki şablon komutla Linux altında düzeltmeyi deneyebilirsiniz.

sudo ntfsfix /dev/sdxy

Yukarıdaki komutdaki sdxy yerine, sorun yaşadığınız disk bölümünün adresini yazacaksınız. Sorun yaşanan diskin adresi /dev/sda1 ise komutu aşağıdaki şekilde düzenlemelisiniz

sudo ntfsfix /dev/sda1
Tekrardan teşekkür ederim.

« Son Düzenleme: 22 Kasım 2016, 00:18:20 Gönderen: kblydrk »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #3 : 22 Kasım 2016, 12:28:07 »
[member=4088]kblydrk[/member], rica ederiz.

Gparted, kurulum sihirbazından bağımsız bir uygulama, ama kurulum sihirbazındaki bahsettiğiniz bölüm de işinizi görebilir, ki görmüş.

Konu başlığını etiketlerseniz konuyu kilitleyebiliriz.

[warning]Çözülen başlıkların etiketlenmesi hakkında[/warning]
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]