Gönderen Konu: Linux Mint SSD ye kurmak  (Okunma sayısı 5843 defa)

Çevrimdışı monarch25

• Çok Yeni Penguen
  • *
Linux Mint SSD ye kurmak
« : 29 Ocak 2017, 00:08:48 »
Arkadaslar merhaba
Sirf bu soruyu sormak icin uye oldum.
Oncelikle laptopumun ozelliklerini yazayim:
4. Nesil intel islemci 4720 hq
8gb ram
Gtx 960
750gb HDD+250gb SSD(samsung evo)
Simdi benim bilgisayarimda ssd ye windows 10 kurulu
Ben bu windowsu TAMAMEN SILIP SADECE LINUX MINT KURMAK ISTIYORUM.
Ben size yapacagim adimlari yazayim,  siz yanlis bir yer varsa uyarin lutfen
1)Usb den check diyecegim, hata vermezse Try Linux Mint diyecegim
2)Linux mint i actiktan sonra masaustunde install linux mint secrnegi olacak
3)instal linux mint deyip, gelen seceneklerde "erase disk and install linux mint" diyecegim
Bundan sonra problemsiz bir sekilde kurmasini bekliyorum

Lakin benim korkum simdi 2 tane depolama alani var (hdd+ssd). Linux bunu ssd ye kurabilecek mi? Benim mi ayar yapmam gerekcek?
Ayrica kuruluma baslamadan once bios da ayar yapmam getekiyor mu? Bazi yerlerde "ahci" modu acik olsun f2fs sistem dosyasi kurulumu yapman lazim falan diyorlar.

Resimli anlatim mevcutsa daha cok yararli olur.
Tesekkurler

Çevrimdışı ali

• Yeni Penguen
  • *
    • aliytrklkmz-blog
  • Dağıtım: linux mint 18.1
  • Masaüstü Ortamı: cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia Geforce GTX 850m
  • İşlemci: İntel Core i7 4700hq
Ynt: Linux Mint SSD ye kurmak
« Yanıtla #1 : 07 Şubat 2017, 08:15:52 »
Arkadaslar merhaba
Sirf bu soruyu sormak icin uye oldum.
Oncelikle laptopumun ozelliklerini yazayim:
4. Nesil intel islemci 4720 hq
8gb ram
Gtx 960
750gb HDD+250gb SSD(samsung evo)
Simdi benim bilgisayarimda ssd ye windows 10 kurulu
Ben bu windowsu TAMAMEN SILIP SADECE LINUX MINT KURMAK ISTIYORUM.
Ben size yapacagim adimlari yazayim,  siz yanlis bir yer varsa uyarin lutfen
1)Usb den check diyecegim, hata vermezse Try Linux Mint diyecegim
2)Linux mint i actiktan sonra masaustunde install linux mint secrnegi olacak
3)instal linux mint deyip, gelen seceneklerde "erase disk and install linux mint" diyecegim
Bundan sonra problemsiz bir sekilde kurmasini bekliyorum

Lakin benim korkum simdi 2 tane depolama alani var (hdd+ssd). Linux bunu ssd ye kurabilecek mi? Benim mi ayar yapmam gerekcek?
Ayrica kuruluma baslamadan once bios da ayar yapmam getekiyor mu? Bazi yerlerde "ahci" modu acik olsun f2fs sistem dosyasi kurulumu yapman lazim falan diyorlar.

Resimli anlatim mevcutsa daha cok yararli olur.
Tesekkurler
Evet anlattıklarının doğru fakat bu işlem sırasında 750 gblik hdd nizdekilerde  silinir diye biliyorum. Eğer onda işinize yarayan bir şey varsa kurulum sırasında ssdyi seçip sadece onu biçimlendirip ona kurun.

Çevrimdışı mehmethanifi

• Kıdemli Penguen
  • Dağıtım: Mint
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon & Mate & Xfce
  • Grafik Kartı: atı radeon
  • İşlemci: i5
« Yanıtla #2 : 07 Şubat 2017, 09:33:16 »
Merhaba,
Aşağıdaki linkte kurulum ile ilgili bilgi bulunmaktadır.
https://www.linuxmint.net.tr/rehber-linux-mint-resimli-kurulum-rehberi/
« Son Düzenleme: 07 Şubat 2017, 09:47:02 Gönderen: mehmethanifi »
Önemli Olan Sevgi Saygı Anlayış

Çevrimdışı Solo Türk

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Mint
  • Masaüstü Ortamı: Xfce Mate
  • Grafik Kartı: Nvidia
  • İşlemci: i5
« Yanıtla #3 : 07 Şubat 2017, 22:19:28 »
Merhaba. Sorduğunuz sorulara bir nebze de olsa cevap vermek istedim.

"Lakin benim korkum simdi 2 tane depolama alani var (hdd+ssd). Linux bunu ssd ye kurabilecek mi? Benim mi ayar yapmam gerekcek?
Ayrica kuruluma başlamadan once bios da ayar yapmam getekiyor mu? Bazi yerlerde "ahci" modu acik olsun f2fs sistem dosyasi kurulumu yapman lazim falan diyorlar."

Kurulum esnasında hangi diske kurulmasını istiyorsanız seçebiliyorsunuz bence manuel kuruldan yana olun.  Bios ile ilgili kısmı anakart marka modelinize göre netten araştırarak daha yararlı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Birde SSD'ye kurulum yapacaksanız şayet swap(takas) alanı oluşturmadan devam ederseniz daha iyi olur.

Çevrimdışı monarch25

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 13 Şubat 2017, 01:52:01 »
Merhaba,
Aşağıdaki linkte kurulum ile ilgili bilgi bulunmaktadır.
https://www.linuxmint.net.tr/rehber-linux-mint-resimli-kurulum-rehberi/

Evet anlattıklarının doğru fakat bu işlem sırasında 750 gblik hdd nizdekilerde  silinir diye biliyorum. Eğer onda işinize yarayan bir şey varsa kurulum sırasında ssdyi seçip sadece onu biçimlendirip ona kurun.

Teşekkür ederim cevaplarınız için ama dualboot olarak kurdum sistemi  :)  sonunda dualboot yapabildim.(Geçmişte can sıkıcı olaylar olmuştu)
Şimdiki sıkıntımı yazayım sizlere,      problemler bitmiyordu  :) :)
Ben linux mint'i android studio kullanmak için kurdum. Aslına bakılırsa windows sisteminde de var elbette ama emulator hata verince, başlarım böyle işe dedim neyse DVD den kurdum.(1-)uefi modda usb belleği görmüyor, uefi mod kapalı iken usb belleği görüyor sistem, bunuda çözemedim  :( :(  )
Ama sanırsam ayırdığım alan bana yetmeyecek. 8 gb Swap alanı var. 32 gb falan depolama alanı var (kurarken şunu seçmiştim "/")
2-)Neyse ben bu depolama alanını arttırmak istiyorum çünkü. Android studio'da yaptığım en basit bir proje bile 500 mb yer kaplıyor.
     HDD den nasıl kendime yer açabilirim. (USB yada DVD kullanmadan bir çözüm arıyorum)

Ayrıca son olarak aklıma kurcalayan başka bir soru daha var.
3-)Şimdi benim anladığım kadarıyla -yanlışsam düzeltin- swap alanı bilgisayarı ilk çalıştırdığımda gelen siyah ekrandan Windows mu Mint'imi seçmeğe yarıyor. Şimdi şöyle bir senaryoda "ben bilgisayarıma başka bir linux tabanlı yada windows yada macos kurarak 3 tane işletim sistemi yapmak istiyorum"
a-) linux için manuelden depolama büyüklüklerini belirlerken yeni kuracağım linux için de bir swap alan lazım mı? yada hiç swap alan kurmadan mı kurmayalım yeni sistemi. Eğer swap gerekiyorsa, eski swap'ı silip yer kazansam yanlış mı olur? yani sonuçta yeni swap diğer iki sistemi bilerek gelmiş olmuyor mu? Sorular sorular  :D :D
b-)yeni sistem windows yada macos ise olaylar nasıl gelişecek?

Teşekkürler
« Son Düzenleme: 13 Şubat 2017, 01:54:06 Gönderen: monarch25 »

Çevrimdışı Leopard

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20 64-bit
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia Geforce GTX 1050
  • İşlemci: Intel Core i7 7700HQ
« Yanıtla #5 : 13 Şubat 2017, 02:11:45 »
Swap alanını yanlış anlamışsınız.İsme bakınca geçiş manası çıkar ama keşke biraz araştırsaydınız.

Os geçişi ile alakası yok.Sistemin rami yetmediğinde kullanılması için ayrılan alandır.

Bunun dışında daha fazla yer ayırmak için Windows kurulumunuza geçip disk yönetimi kısmından istediğiniz kadar alanı diski küçült seçeneği ile ayarlayabilirsiniz.
The only people who should kill are those prepared themselves to die!