Gönderen Konu: Ekran kartı ile ilgili problemim var yardımlarınızı bekliyorum  (Okunma sayısı 4767 defa)

Çevrimdışı acemi linuxcu

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 18.1 Cinnamon Serena
Merhaba arkadaşlar,
nickname'imden anlaşılacağı üzere linux platformuna çok uzağım diyebilirim.  Neyse efendim uzatmadan sorunuma geçiyorum.  Ati mobility radeon hd 5650 ekran kartı var laptopun üstünde. Ancak bir türlü sisteme tanıtamıyorum. Konuyla ilgili  forumu araştırdım ama çözümü bulamadım. Bu zamana kadar linux cahili olarak anladığım (veya anlayamadığım) şeyler şunlar:
1. fglrx not found gibi hata alıyorum. fglrx terminalden install ediliyor mu herhangi bir fikrim yok varsa komutları nasıldır? (paket nasıl elle kurulur bilmiyorum. Sadece sitelerde bulduğum komutları kopyala yapıştır yapıyorum ama herhangi bir fikrim yok)
2. ilgili komutları girdikten sonra sadece ati ekran kartı çıkıyor.  Kasayı hiç açmadım sanırım anakartta onboard ekran kartı yok. bios ise çok sınırlı tutulmuş gelişmiş seçeneği yok (makine Acer Aspire 5552g) ati ekran kartı çıkmasına rağmen, terminal sorgularında aticonfig not found gibi çıktılar alıyorum. Yani ati ile ilgili hiçbir sürücü tanımlı değil şuanda anladığım kadarıyla. VGA formatında çalışıyor sanırsam. Amd nin sitesinden sürücüyü elle indirip kurayım dedim. kurulum başlıyor ama sonundaki uyarı kutucuğunda, 1. yazdığımda dediği gibi fglrx driver yok diyor. etc içindeki bir dosyayı force edin diyor.
3. Ekran kartı driveri kurulamayınca mint işlemcilere yüklendi, açılışta 3d hızlandırıcıda çalışmıyor diyor.  Mouse imlecinin yanında sinir bozucu, çizgilerden bir kare çıkıyor. Kaç gündür bunu görmekten de bıktım. youtube'u... vs. açınca makine cayır cayır yanıyor. Görüntülerde sekmeler oluyor. mintle ilgili bütün efektleri kapadım. Bulduğum komutlarla bir şeyler yapmaya çalıştım ama pek faydası olmadı (tlp,  htop,...vs.  echo, , radeon rm=0 şu anda aklıma gelenler, -gerçi ısınma konusuna da girdim biraz-  konu ile ilgili ne kadar komut varsa mübalasız hepsini yazdım denedim. Allah'tan işletim sistemi çökmedi :) )
4. Açılışta desenler geliyor sonra düzeliyor. Ekranı normal çözünürlüğünde kullanabiliyorum. Velhasılı  ekran kartının bitmiş olmasından da şüphelenmiyor değilim. Linux te sürücüyü aktif hale getirebilirsem sorumun cevabını da almış olacağım. Linux cahili olduğum için belki bu problem bir satırlık komutla çözülebilecek bir şeydir ama bilemiyorum.

Bu dört konuda yardımlarınızı esirgemeyin arkadaşlar. Kaç gündür laptop'un başından şunu çözmek için kalkamıyorum. Sıkıntı verecek seviyeye geldi.  Herkese iyi günler dilerim.
« Son Düzenleme: 04 Şubat 2017, 02:58:17 Gönderen: acemi linuxcu »

Çevrimdışı Leopard

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20 64-bit
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia Geforce GTX 1050
  • İşlemci: Intel Core i7 7700HQ
Hoşgeldiniz.

1-Fglrx sürücüler Ubuntu 14.04 tabanı için,Mint 18 Ubuntu 16.04 tabanını kullanır ve fglrx bu tabanda desteklenmez.

2-Ubuntu 16.04 tabanında ve dolayısıyla Mint 18'de Amd'nin Gpu Pro driverları var kapalı kaynak olarak,ancak sizin kart gibi görece eski kartlar desteklenmiyor şu anda.

3-Merak etmeyin.Amd'nin açık kaynak sürücüsü kartınızla uyumlu.Sürücü yöneticisine gidin ve x org ati yazanı kurun.Normalde zaten o aktif gelir.Belki de yaptığınız işlem ile devre dışı kalmış olabilir.Kontrol edin.

Tabi dediğiniz gibi donanımsal bir arıza varsa ona yapabileceğimiz birşey olmaz.

4-Mesa sürücülerinin en güncel stabil versiyonunu kullanmak için bu konuya göz atabilirsiniz.

https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=7503.0
The only people who should kill are those prepared themselves to die!

Çevrimdışı acemi linuxcu

• Çok Yeni Penguen
  • *
Cevabınız için teşekkür ederim. Sürücü yöneticisinde (masaüstünden ulaşılan) de ilk kurulumdan itibaren amd64 microcode uyarısı var. forumu takip ettiğim kadarıyla anladığım bunun bir bug oluşuymuş. Bu bölümde Ekran kartıyla ilgili hiç bir sıkıntı bildirir bir mesaj görmedim. Tabiki ekran kartında  donanımsal bir hata varsa dediğiniz gibi yapacak bir şey yok. Bunun cevabını ancak sürücüyü düzgünce kurup çalıştırınca öğreneceğim. Verdiğiniz  linki şimdi inceleyeceğim umarım sorunu çözecek komutlara orada rastlarım. Linux bilgim 0 çünkü. Tekrar teşekkür ederim.

Çevrimdışı Leopard

• Forum Sorumlusu
  • Guru
Microcode işlemci firmware'ı.

Sanırım işlemciniz de AMD.

Birde unutmadan şuradaki çıktıları code etiketi içinde paylaşın.

https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=2738.0
« Son Düzenleme: 04 Şubat 2017, 03:40:33 Gönderen: Leopard »

Çevrimdışı acemi linuxcu

• Çok Yeni Penguen
  • *
İlk verdiğiniz linkteki komutlardan bir şeyler indi ama sürücü  yöneticisine bir şey yansımadı. Yine sadece o amd64 bug'u var. Sıkıntım bundan sonra hangi komutları girip yükleme yapacağımı bilememde.  diğer linkte geçen komutlar da şöyledir:
mehmet[member=1581]Mehmet[/member]-Aspire-5552G ~ $ inxi -SGx
System:    Host: mehmet-Aspire-5552G Kernel: 4.4.0-53-generic i686 (32 bit gcc: 5.4.0)
           Desktop: Cinnamon 3.2.7 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.1)
           Distro: Linux Mint 18.1 Serena
Graphics:  Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Madison [Mobility Radeon HD 5650/5750 / 6530M/6550M]
           bus-ID: 01:00.0
           Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1366x768@60.00hz
           GLX Renderer: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 3.8, 128 bits)
           GLX Version: 3.0 Mesa 11.2.0 Direct Rendering: Yes
mehmet[member=1581]Mehmet[/member]-Aspire-5552G ~ $ glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
Extended renderer info (GLX_MESA_query_renderer):
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 3.8, 128 bits)
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_conservative_depth,
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_packed_depth_stencil,
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_conservative_depth,
    GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp,
    GL_OES_element_index_uint, GL_OES_fbo_render_mipmap,
mehmet[member=1581]Mehmet[/member]-Aspire-5552G ~ $ lspci | egrep 'VGA|3D|Display'
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Madison [Mobility Radeon HD 5650/5750 / 6530M/6550M]
mehmet[member=1581]Mehmet[/member]-Aspire-5552G ~ $ xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 1366 x 768, maximum 8192 x 8192
LVDS connected primary 1366x768+0+0 0mm x 0mm
   1366x768      60.00*+
   1280x720      59.86 
   1152x768      59.78 
   1024x768      59.92 
   800x600       59.86 
   848x480       59.66 
   720x480       59.71 
   640x480       59.38 
HDMI-0 disconnected
VGA-0 disconnected
mehmet[member=1581]Mehmet[/member]-Aspire-5552G ~ $ cat /etc/X11/xorg.conf
cat: /etc/X11/xorg.conf: No such file or directory
mehmet[member=1581]Mehmet[/member]-Aspire-5552G ~ $ dpkg -l | egrep 'nvidia|bumblebee|primus|prime|virtualgl|fglrx'
ii  nvidia-prime-applet                   1.0.6                                      all          An applet for NVIDIA Prime
mehmet[member=1581]Mehmet[/member]-Aspire-5552G ~ $

xorg da yine hata verdi.

Çevrimdışı Leopard

• Forum Sorumlusu
  • Guru
Sanırım makinanız bu.

https://www.cnet.com/products/acer-aspire-5552g-n954g75mnkk-15-6-phenom-ii-n950-4-gb-ram-750-gb-hdd/specs/

Öncelikle 4 gb ve üstü ram olan makinaya 32 bit işletim sistemi kurmanızı tavsiye etmem.Artık 32 bit devri kapanıyor ve 64 bit daha performanslı.

İkinci olarak ekran kartınız görülmüş.Belki de şu an o fglrx yüklemek için yaptığınız işlemden kaynaklı bir sorun vardır.

Size tavsiyem,64 bit bir Mint 18.1 kurulumu yapın ve sonra fglrx vs karıştırmadan doğruca buraya gelin.

Çevrimdışı acemi linuxcu

• Çok Yeni Penguen
  • *
64 bit mate sürümünü kurmak istediğimde ekrana desenler geldi ve açılmadı. şu anda sistemde en stabil bu çalışıyor. 3 günde denediğim isolar ve linux dağıtımları. Ubuntu 16.10,  64 bit  (açılmadı),  linux mint 18.1 mate 64 bit (açılmadı), puppy linux (açıldı) eski olduğu için belki destek kalkmıştır diye  incelemedim. DSL (açılmadı), sürümünü unuttuğum  kubuntu  32bit. (açılmadı), linux mint cinnamon 18.1 32 bit (açıldı).

Ekran kartını tanımış diye yazmışsınız ancak yeniden başlat dediğimde yine aynı hatayı alıyorum.  şu anda fan cayır cayır dönüyor. :( hangi komutla/komutlarla sürücüyü aktif hale getirebilirim? açıklarsınız sevinirim. teşekkür ederim.

Mesajlar Birleştirildi.
Çıkmam gerekiyor. Sanırım siz de buraya kadar yardımcı olabiliyorsunuz. Sorun maalesef çözülemedi. İletilerimi yanıtladığınız için tekrar teşekkür ederim. İyi günler.
« Son Düzenleme: 04 Şubat 2017, 04:30:14 Gönderen: acemi linuxcu »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Alıntı
           GLX Renderer: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 3.8, 128 bits)
           GLX Version: 3.0 Mesa 11.2.0 Direct Rendering: Yes

Öncelikle buradaki öneriyi uygulamayı deneyiniz ve ardından aşağıdaki komutun çıktısına bakalım.

Kod: [Seç]
inxi -Fxz
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı acemi linuxcu

• Çok Yeni Penguen
  • *
Merhaba,
öncelikle desteğiniz ve yardımınız için teşekkür ederim.
Şimdi orjinal ve temiz bir iso buldum (windows) onu deneyeceğim. Eğer ekran kartı yine sorun çıkarırsa sorunun donanımsal olduğuna kanaat getireceğim.  Tekrar teşekkür ederim iyi günler.

Son düzeltme: Flood olmaması açısından bütün yazdıklarımı en son bu mesajda topladım. Sorun maalesef  donanımsalmış :(  windowsta iken ekran kartının sürücüsü yüklendikten sonra açılış logosundan sonra desenler ve mavi ekran geldi restart yaptı. Hangi modda açılacağını sordu. Güvenli modda ve sürücü kaldırıldığında vga modunda düşük çözünürlükte çalışıyor. Sistem restore  yapınca yine mavi ekran aldım. Yapacak bir şey yok.  Dilerseniz konuyu kilitleyebilir yada başlığı silebilirsiniz. Tekrar teşekkür ederim. iyi günler.
« Son Düzenleme: 04 Şubat 2017, 21:21:06 Gönderen: acemi linuxcu »