Merhaba arkadaşlar,
nickname'imden anlaşılacağı üzere linux platformuna çok uzağım diyebilirim. Neyse efendim uzatmadan sorunuma geçiyorum. Ati mobility radeon hd 5650 ekran kartı var laptopun üstünde. Ancak bir türlü sisteme tanıtamıyorum. Konuyla ilgili forumu araştırdım ama çözümü bulamadım. Bu zamana kadar linux cahili olarak anladığım (veya anlayamadığım) şeyler şunlar:
1. fglrx not found gibi hata alıyorum. fglrx terminalden install ediliyor mu herhangi bir fikrim yok varsa komutları nasıldır? (paket nasıl elle kurulur bilmiyorum. Sadece sitelerde bulduğum komutları kopyala yapıştır yapıyorum ama herhangi bir fikrim yok)
2. ilgili komutları girdikten sonra sadece ati ekran kartı çıkıyor. Kasayı hiç açmadım sanırım anakartta onboard ekran kartı yok. bios ise çok sınırlı tutulmuş gelişmiş seçeneği yok (makine Acer Aspire 5552g) ati ekran kartı çıkmasına rağmen, terminal sorgularında aticonfig not found gibi çıktılar alıyorum. Yani ati ile ilgili hiçbir sürücü tanımlı değil şuanda anladığım kadarıyla. VGA formatında çalışıyor sanırsam. Amd nin sitesinden sürücüyü elle indirip kurayım dedim. kurulum başlıyor ama sonundaki uyarı kutucuğunda, 1. yazdığımda dediği gibi fglrx driver yok diyor. etc içindeki bir dosyayı force edin diyor.
3. Ekran kartı driveri kurulamayınca mint işlemcilere yüklendi, açılışta 3d hızlandırıcıda çalışmıyor diyor. Mouse imlecinin yanında sinir bozucu, çizgilerden bir kare çıkıyor. Kaç gündür bunu görmekten de bıktım. youtube'u... vs. açınca makine cayır cayır yanıyor. Görüntülerde sekmeler oluyor. mintle ilgili bütün efektleri kapadım. Bulduğum komutlarla bir şeyler yapmaya çalıştım ama pek faydası olmadı (tlp, htop,...vs. echo, , radeon rm=0 şu anda aklıma gelenler, -gerçi ısınma konusuna da girdim biraz- konu ile ilgili ne kadar komut varsa mübalasız hepsini yazdım denedim. Allah'tan işletim sistemi çökmedi

)
4. Açılışta desenler geliyor sonra düzeliyor. Ekranı normal çözünürlüğünde kullanabiliyorum. Velhasılı ekran kartının bitmiş olmasından da şüphelenmiyor değilim. Linux te sürücüyü aktif hale getirebilirsem sorumun cevabını da almış olacağım. Linux cahili olduğum için belki bu problem bir satırlık komutla çözülebilecek bir şeydir ama bilemiyorum.
Bu dört konuda yardımlarınızı esirgemeyin arkadaşlar. Kaç gündür laptop'un başından şunu çözmek için kalkamıyorum. Sıkıntı verecek seviyeye geldi. Herkese iyi günler dilerim.