Gönderen Konu: Linux Mint Kurdum AMD Ekran Kartı Hangi Driveri kurmalıyım ?  (Okunma sayısı 7693 defa)

Çevrimdışı karmak22

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux mint
Arkadaşlar linux minti 1 gün içinde 6 defa kurdum çok beğendiğim için vazgeçmiyorum.2 adet hata birçok kez format atmama sebep oldu 1 amd ekran kartını kurdum mint açılmadı 2 vokoscreen kurdum ekranda yeşillenme oldu. Arkadaşlar şimdi sizlerle çıktıları paylaşıyorum .Amd ekran kartımı driverini nasıl kurarım bilgisi olan varmı ?

Kod: [Seç]
System:    Host: Admin Kernel: 4.4.0-53-generic x86_64 (64 bit gcc: 5.4.0)
           Desktop: Cinnamon 3.2.7 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.1)
           Distro: Linux Mint 18.1 Serena
Graphics:  Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Oland XT [Radeon HD 8670 / R7 250/350]
           bus-ID: 01:00.0
           Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: ati,radeon (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1920x1080@60.00hz
           GLX Renderer: Gallium 0.4 on AMD OLAND (DRM 2.43.0, LLVM 3.8.0)
           GLX Version: 3.0 Mesa 11.2.0 Direct Rendering: Yes

direct rendering: Yes
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
    GLX_MESA_multithread_makecurrent, GLX_MESA_query_renderer,
Extended renderer info (GLX_MESA_query_renderer):
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on AMD OLAND (DRM 2.43.0, LLVM 3.8.0)
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_conservative_depth,
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp, GL_NV_packed_depth_stencil,
    GL_ARB_conditional_render_inverted, GL_ARB_conservative_depth,
    GL_NV_blend_square, GL_NV_conditional_render, GL_NV_depth_clamp,
    GL_OES_element_index_uint, GL_OES_fbo_render_mipmap,

01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Oland XT [Radeon HD 8670 / R7 250/350]

Screen 0: minimum 320 x 200, current 1920 x 1080, maximum 16384 x 16384
HDMI-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DVI-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VGA-0 connected primary 1920x1080+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 509mm x 286mm
   1920x1080     60.00*+
   1680x1050     59.95 
   1280x1024     75.02    60.02 
   1440x900      59.89 
   1280x960      60.00 
   1280x720      60.00 
   1024x768      75.08    70.07    60.00 
   832x624       74.55 
   800x600       72.19    75.00    60.32    56.25 
   640x480       75.00    72.81    66.67    60.00 
   720x400       70.08 

'
ii  nvidia-prime-applet                         1.0.6                                      all          An applet for NVIDIA Prime

Çevrimdışı Leopard

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20 64-bit
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia Geforce GTX 1050
  • İşlemci: Intel Core i7 7700HQ
Açık kaynak sürücünüz zaten şu an kurulu,sadece güncel değil.

https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=7503.0

Bu konudaki yönergeleri uygulayın,bundan sonra güncellemeler otomatik olarak güncelleme yöneticisine düşer.
The only people who should kill are those prepared themselves to die!

Çevrimdışı karmak22

• Çok Yeni Penguen
  • *
Ayriyetten amd driveri sitesinden indirip kursak dahada hızlanırmı ve indiriceksem hangisini indirmeliyim link atabilirmisiniz ?

Çevrimdışı eeren881

• Yeni Penguen
  • *
Ayriyetten amd driveri sitesinden indirip kursak dahada hızlanırmı ve indiriceksem hangisini indirmeliyim link atabilirmisiniz ?

AMD'nin sitesine ben de baktım ama en son ubuntu 14.04 e destek veriyor diye biliyorum mint 18.1  ubuntu 16.04 tabanlı

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
AMD/ATI artık yeni bir sürücü modeli (amdgpu) için hazırlıklar yapıyor, şu an beta aşamasında diye biliyorum. Bu sebeple Linux Mint 18.x serisine şu an için böyle bir sürücü eklemenizi önermiyoruz. Eski sürücü modeli fglrx, Linux Mint 17.x serisi altında kurulabilir.

Açık kaynak sürücülerde Cinnamon masüastünün daha akıcı çalışması için buradaki öneri uygulanabilir.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı Leopard

• Forum Sorumlusu
  • Guru
AMD'nin sitesine ben de baktım ama en son ubuntu 14.04 e destek veriyor diye biliyorum mint 18.1  ubuntu 16.04 tabanlı

Konuda ne yapmaniz gerektigi yaziyor zaten.

Sizin fglrx surucu,onun destegi bitti.

Çevrimdışı karmak22

• Çok Yeni Penguen
  • *
Cevaplarınız için teşekkürler çünkü amd sitesinden driveri kurdum fakat pc açılmadı format attım yenıden mınt kurdum bende tavsiye etmiyorum driveri kurcaklara.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Öncelikle şunu bilmekte fayda var, Linux tarafında aynı donanım için birden fazla sürücü kullanılabilir. Örneğin Nvidia ve AMD/ATI gibi bazı donanımlar için açık kaynak kodlu ve kapalı kaynak kodlu sürücüler var. Açık kaynak kodlu sürücüler genellikle gönüllü geliştiriciler tarafından ve yine genellikle tersine mühendislik yöntemleri ile geliştiriliyor ve günlük kullanım için yeterli sürücülerdir. Kapalı kaynak kodlu sürücüler ise üreticilerin geliştirdikleri ve kaynak kodlu paylaşmadıkları srücülerdir, oyun gibi performans gerektirebilecek durumlar haricinde, sistem geneli için bu kapalı kaynak kodlu/sahipli sürücüleri kurmanıza gerek klamayabilir. Açık kaynak kodlu sürücüler sistemle birlikte gelir ve donanımlarınıza göre başlangıçta otomatik olarak etkinleşir, yani bunlar içn özel bir kuurlum yapmanıza gerek yok.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı Leopard

• Forum Sorumlusu
  • Guru
[member=8]Butterfly[/member]

Hocam ufak bir yanlışı düzeltmek istiyorum.Bu yukarda dediğiniz;oyun için kapalı kaynak daha iyi olur durumu şu an sadece Nvidia için geçerli hale geldi.

Phoronix'te benchmarklara bakabilirsiniz;açık kaynak AMD sürücüler kapalı kaynak olan ile kafa kafaya ve bazen muazzam şekilde önde.Zira AMD Nvidia'nın yaptığının tam tersi hamleler yapıyor,kartların firmwarelarını dahil paylaşıyor.Bu yüzden tersine mühendislik gibi gelişimi baltalayan süreçler AMD Mesa sürücülerde yok,Nouveau'lar da mevcut.

Hatta şu an Linux'a Shadow of Mordor,Dirt Rally,Hitman vb. bir çok AAA oyunu getiren Feral Interactive açık kaynak AMD sürücülerine resmi destek sağlarken kapalı kaynak AMD sürücülerine sağlamıyor.Nvidia tarafında ise mecburen performans daha iyi olduğundan kapalı kaynak sürücülere destek veriyorlar.Kendileri Reddit'te başlıklarda bu durumu söylüyorlar zaten.

Kısaca,şu an eğer OpenCL kullanmayacaksanız ( https://en.wikipedia.org/wiki/OpenCL ) kapalı kaynak AMD sürücüsünün hiç avantajı yok.Şu an açık kaynak AMD sürücülerde Vulkan implementasyonu dahi mevcut.Valve bile Mesa'ya katkıda bulunması için mühendisler tuttu ve AMD sürücülere destek sağlıyorlar.Bunlarla ilgili gelişmeler Linux Steam oyunları konumuzda mevcut.

O yüzden ben AMD karta sahip kullanıcıların açık kaynak (günceli olmak şartıyla) kullanmaları taraftarıyım.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Amdgpu 3 parçadan oluşuyor, çekirdek ile glen amdgpu sürücüsü açık kaynak kodlu. Ama oyunlarda performans almaya yarayayan sürücü kısmı ve pro eklentiler kapalı kaynak kodlu. AMD'nin tek yaptığı açık kaynak kodlu kısma destek vermek. Sürücünün açık kaynak kodlu kısmı ile oyunlarda yeterli performans alınabileceğini sanmıyorum.

Bu üçlü yapı şu an ikili yapıya dönüştü ise durum değişmiş olabilir. AMD tarafını yakından takip etmiyorum.
« Son Düzenleme: 05 Mart 2017, 00:20:13 Gönderen: Butterfly »

Çevrimdışı Leopard

• Forum Sorumlusu
  • Guru
Ynt: Linux Mint Kurdum AMD Ekran Kartı Hangi Driveri kurmalıyım ?
« Yanıtla #10 : 05 Mart 2017, 00:28:19 »
Gayet güzel performans alınıyor hocam.

Edit:Evet,bildigim kadariyla su an sadece Pro kismi kapali

Ben bu sonuçlara kötü diyemem mesela,özellikle hepimizin kullandığı OpenGL kısmında.Amd Gpu Pro dan daha iyi.

http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amdgpupro-60-radv&num=2

Hadi diğeri Dota2 diyelim.Burada da TotalWar Warhammer var.

http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=total-warhammer-si&num=1

Bu da Hitman.

http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=radeon-nvidia-hitman&num=3

Kısaca Amd Mesa tarafında hiç de yabana atılacak cinsten değil,hele bazı oyunların Amd Gpu Pro nun yavaş gelişimi sebebiyle açılmamasını da eklersek baya iyi durumda.
« Son Düzenleme: 05 Mart 2017, 02:44:51 Gönderen: Leopard »