Gönderen Konu: [Çözüldü] Dosya İzinleri Nasıl Değiştirilir?  (Okunma sayısı 3428 defa)

Çevrimdışı maxim

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 19.3 Tricia
  • Masaüstü Ortamı: MATE
  • Grafik Kartı: Intel & Nvidia GeForce GTX 1060
  • İşlemci: Intel i7
[Çözüldü] Dosya İzinleri Nasıl Değiştirilir?
« : 29 Haziran 2017, 19:54:59 »
Merhaba, dizin izinlerini chmod ile normal kullanıcı olarak değiştiriyordum şu ana kadar genelde de chmod +x  ya da chmod u+x ile çalıştırma izni veriyordum. Fakat Linux Komut Satırı isimli bir kitapta  ise aynen şu cümle geçiyor; "Bir dosya ya da dizinin erişim yetkilerinin değiştirilme işlemi sadece root kullanıcı tarafından yapılabilir". Bu cümle hatalı diye düşünsemde kitap yazarının alanında saygıdeğer ve bilgili bir insan olduğu için yanlış anladığımı ya da kavram karmaşası yaşadığımı düşündüm buradan sormak istedim, yanlış anladığım yeri. Şimdiden teşekkürler.
« Son Düzenleme: 30 Haziran 2017, 04:16:16 Gönderen: maxim »
I. Turgenyev

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Dosya İzinleri Nasıl Değiştirilir?
« Yanıtla #1 : 29 Haziran 2017, 21:56:10 »
Kullanıcı ev dizini altındaki dosya izinleri değişimi için yönetici hakkı gerekmeyebilir. Ama kök dizin altındaki dosyaların izinlerini değiştirmek için yönetici haklarını elde etmeniz gerekir, bunun için komutun başına "sudo" komutunu eklemelisiniz.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı maxim

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 29 Haziran 2017, 23:07:19 »
Kullanıcı ev dizini altındaki dosya izinleri değişimi için yönetici hakkı gerekmeyebilir. Ama kök dizin altındaki dosyaların izinlerini değiştirmek için yönetici haklarını elde etmeniz gerekir, bunun için komutun başına "sudo" komutunu eklemelisiniz.
Anladım hocam yani kitapta yazan ibare eksik olmuş doğru mudur ?
I. Turgenyev

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #3 : 30 Haziran 2017, 00:06:48 »
Kullanıcı ev dizinindeki bir dosya veya dizinin erişim izinlerini belirli bir düzeyde yönetici hakkı olmadan değiştirebilirsiniz. Ama dosya ya da dizinin sahibinin değişimi için yönetici hakkı gerekir. Yine kullanıcı ev dizinindeki dosya ya da dizine bazı grupları tanımlarken, bazı gruplar için yönetici haklarına sahip olmanız gerekir.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı maxim

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 30 Haziran 2017, 04:16:05 »
Kullanıcı ev dizinindeki bir dosya veya dizinin erişim izinlerini belirli bir düzeyde yönetici hakkı olmadan değiştirebilirsiniz. Ama dosya ya da dizinin sahibinin değişimi için yönetici hakkı gerekir. Yine kullanıcı ev dizinindeki dosya ya da dizine bazı grupları tanımlarken, bazı gruplar için yönetici haklarına sahip olmanız gerekir.
Anladım hocam çok teşekkürler
I. Turgenyev