Gönderen Konu: Elle kurulan paketin sistemde değiştirilmesi  (Okunma sayısı 4522 defa)

Çevrimdışı Turgon

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Pardus
  • Masaüstü Ortamı: KDE
  • Grafik Kartı: Hybrid
  • İşlemci: i5
Elle kurulan paketin sistemde değiştirilmesi
« : 18 Temmuz 2017, 15:35:53 »
Öncelikle herkese merhaba. Bu arada linuxa yeni adım atmış biriyim ve kendimi geliştirme çabası içerisindeyim. En güzel öğrenmenin de kurcalayarak olacağına inandığım için bir yerden başlamak istedim.

Pardus 17 kullanmaktayım ve kaç zamandır aklıma takılan bir şey vardı. Distrowatch'da dağıtımların içindeki paketlerin en son sürümlerini göstermekte olduğunu fark ettim ve dedim ki bunları kendi sistemime nasıl kurarım. Bir kaç araştırma sonunda [member=225]fortran[/member] adlı kullanıcının yazdığı bir yazıda Linux'da yazılımları elle kurmanın nasıl olacağını öğrendim. "./configure, make, make install" gibi komutlarla kendi kendime derleyip, yazılımların nasıl kurulacağını öğrendim. Son aşamada alsa-lib paketini kurmaya yani kısacası sistemime en az zararı verebilecek noktadan başlamak istedim ve başardım kurdum.(Tabii ki bir kaç sorunla karşılaştım ve biraz araştırma sonunda üstesinden geldim.)

Ancak şimdi başlıkta da bahsettiğim gibi bir sorunum var. Dağıtımım "alsa-lib(1.1.3)"i kullanıyordu bende bunu "alsa-lib(1.1.4)"e yükseltmek istedim. Gerekli paketi kurdum. Ancak sistemimde "dpkg -l" ile kontrol ettiğimde hala 1.1.3 versiyonunun olduğunu gösteriyor. Ancak konsolda alsaconf'u çalıştırdığımda ise beni 1.1.4 versiyonu karşılıyor.

Bunun sebebi nedir ve nasıl değiştirebilirim?
Ayrıca böyle yükseltmeler yapmam sistemim için bir sıkıntı oluşturur mu?

Biraz uzun olduysa kusura bakmayın.  :)
Şimdiden teşekkür ederim..

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Elle kurulan paketin sistemde değiştirilmesi
« Yanıtla #1 : 19 Temmuz 2017, 11:46:25 »
Elle kurduğunuz bir paket değil, kaynak dosya yardımıyla bir uygulamayı paket yönetimi haricinde derleyerek kuruyorsunuz. Böyle bir durumda paket yönetiminin sizin elle kurduğunuz sürümü tespit edememesi normal bir durumdur. Paket yönetimi araçları ile sadece depodan bu araçlarla kurduğunuz uygulamaları sorgulayabilirsiniz.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı Turgon

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 19 Temmuz 2017, 13:53:25 »
Öncelikle hatam için kusura bakmayın. Peki bunun bir çözümü yani tespit etmesi için yapılabilecek bir şey var mı? Yoksa elle mi bu işlemi yapmalıyım?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #3 : 19 Temmuz 2017, 15:40:07 »
Bir paket olarak kurmadığınız uygulamaların durumların paket yönetimi araçları ile sorgulayamazsınız. Bunun için bir çözüm bulmaya çalışmanızın da bir anlamı yok. Paket yönetimi, derlenerenip uygun şekilde paket haline getirilmiş uygulamları kontrol etmek içindir, elle kaynak dosyadan derlediğiniz bir uygulamayı paket yönetimi ile kontrol işlemlerini yapamazsınız. İsterseniz ilgili kaynak dosyadan paket oluşturabilirsiniz ki bu basit bir işlem değildir, bu şeklde kaynak dosyadan paket haline getirilerek kurulan uygulamalar paket yönetimi ile kontrol edilebilir. Pratik de özel bir sebebi yoksa, depoda mevcut bir uygulamanın elle güncel bir sürümünün kurulmasının da bir anlamı yoktur.

Not: Siz elle bir paket kurmamışsınız, elle kaynak dosyadan derleyerek bir kurulum yapmışsınız.
« Son Düzenleme: 19 Temmuz 2017, 15:42:15 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı Turgon

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 19 Temmuz 2017, 22:42:06 »
Bilgilendirme için teşekkür ederim.

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
« Yanıtla #5 : 20 Temmuz 2017, 16:04:52 »
Başlığı etiketlerseniz konuyu kilitleyebiliriz.
[okay] Çözülen başlıkların etiketlenmesi hakkında. [/okay]