Gönderen Konu: Chmod'un sihirli sayıları  (Okunma sayısı 9875 defa)

Çevrimdışı fortran

• Kıdemli Penguen
  • Bir insanı sevmekle başlar her şey...
  • Dağıtım: Linux Mint
Chmod'un sihirli sayıları
« : 25 Mayıs 2014, 20:08:13 »
Linux'daki meşhur chmod komutu dosya ve dizin izinlerini ayarlamaya yarıyor, bildiğiniz gibi Linux'da bir dosyanın erişim hakları dosyanın sahibi, kullanıcılar ve herkes olarak 3 grup için ayarlanabiliyor ve her bir grup için okuma, yazma ve çalıştırma yetkisi tanımlanabiliyor.

Bu durumda okuma yetkisine "r", yazma yetkisine "w", çalıştırma için de "x" kullanılırsa bu 3 grup için şöyle bir izin sırası çıkıyor; rwx-rwx-rwx, ilk izinler sahip, ikincisi kullanıcılar, üçüncü de herkes olarak okunursa bu örnekte her 3 gruba da tüm yetkiler verilmiş demek.

İşte chmod'un sihirli sayıları burada ortaya çıkıyor ve;

r=4
w=2
x=1

gibi bir tanımlama yapılarak örneğin bir gruba sadece okuma yetkisi verileceğinde 4, hem okuma hem yazma yetkisinde 4+2=6, tüm yetkiler için 4+2+1=7 sayıları kullanılabiliyor.

Bu durumda "chmod 777 linux.txt" komutunu kullandığımızda her 3 grup için tüm yetkileri vermiş oluyoruz, eğer kullanıcıların x işlemi yapmamasını ve diğer herkesin de sadece r işlemi yapabilmesini istersek 764 kullanmalıyız.

armuting.blogspot.com.tr

Çevrimdışı hwpplayer1

• Çaylak Penguen
  • **
  • Linux Mint 17.1 Rebecca KDE :)
  • Dağıtım: Linux Mint 17.1 Rebecca KDE / PTS 3.0 KDE Kararlı
Ynt: Chmod'un sihirli sayıları
« Yanıtla #1 : 03 Ocak 2015, 17:19:09 »
Linux'daki meşhur chmod komutu dosya ve dizin izinlerini ayarlamaya yarıyor, bildiğiniz gibi Linux'da bir dosyanın erişim hakları dosyanın sahibi, kullanıcılar ve herkes olarak 3 grup için ayarlanabiliyor ve her bir grup için okuma, yazma ve çalıştırma yetkisi tanımlanabiliyor.

Bu durumda okuma yetkisine "r", yazma yetkisine "w", çalıştırma için de "x" kullanılırsa bu 3 grup için şöyle bir izin sırası çıkıyor; rwx-rwx-rwx, ilk izinler sahip, ikincisi kullanıcılar, üçüncü de herkes olarak okunursa bu örnekte her 3 gruba da tüm yetkiler verilmiş demek.

İşte chmod'un sihirli sayıları burada ortaya çıkıyor ve;

r=4
w=2
x=1

gibi bir tanımlama yapılarak örneğin bir gruba sadece okuma yetkisi verileceğinde 4, hem okuma hem yazma yetkisinde 4+2=6, tüm yetkiler için 4+2+1=7 sayıları kullanılabiliyor.

Bu durumda "chmod 777 linux.txt" komutunu kullandığımızda her 3 grup için tüm yetkileri vermiş oluyoruz, eğer kullanıcıların x işlemi yapmamasını ve diğer herkesin de sadece r işlemi yapabilmesini istersek 764 kullanmalıyız.

armuting.blogspot.com.tr

Ben C dili ile çalışırken
Kod: [Seç]
chmod 711 diyorum.Yani başkaları sadece execute edebilsin ( çalıştırabilsin ) ancak dosyayı okuyamasın veya değiştiremesin.Kim korkar UNIX'ten kitabında ise yeni başlayanlara
Kod: [Seç]
chmod 755 öneriliyor.Yani başkaları hem okusun hem çalıştırsın.Teşekkürler.
GNU Emacs :)

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
  • Dağıtım: Ubuntu Studio 18.04
  • Masaüstü Ortamı: i3wm
  • İşlemci: i5 - 2. nesil
« Yanıtla #2 : 26 Temmuz 2015, 12:07:58 »
Teşekkürler, yararlı bilgi. ^^

Çevrimdışı mehmethanifi

• Kıdemli Penguen
  • Dağıtım: Mint
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon & Mate & Xfce
  • Grafik Kartı: atı radeon
  • İşlemci: i5
« Yanıtla #3 : 22 Ekim 2015, 10:02:48 »
Arkadaşlar Dosya izinlerinde T biti diye bir şey varmış.. Konu hakkında bilgisi olan var mı acaba?
Önemli Olan Sevgi Saygı Anlayış

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #4 : 22 Ekim 2015, 10:15:19 »
Dosya veya dizinlerin sadece sahibi tarafından silinmesini sağlıyor. Burası incelenebilir.

Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı mehmethanifi

• Kıdemli Penguen
« Yanıtla #5 : 22 Ekim 2015, 10:17:55 »
Hocam bu işime çok yarayacak. Centos üzerinde samba kurup fileserver olarak kullanıyordum ama izinlerde T bitini bilmediğim için uygulayamıyordum.
Bir de hocam, smb.conf dosyası içeriği ile ilgli sorum olacak ama bunu başka bir konu altında mı sorayım.
Çok teşekkür ederim.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #6 : 22 Ekim 2015, 12:27:56 »
[member=1676]mehmethanifi[/member], rica ederiz ama asıl teşekkürü bağlantıdaki açıklamayı hazırlayan Evren Karagül hakediyor.

Samba ile ilgili farklı bir konu açılması daha uygun olacaktır.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı mehmethanifi

• Kıdemli Penguen
« Yanıtla #7 : 22 Ekim 2015, 14:32:25 »
Haklısınız hocam. Kendilerine teşekkür maili attım. Samba ile ilgilide yeni bir konu açacağım.
Teşekkür ederim.