Gönderen Konu: Linux mint hesaba root yetkisi  (Okunma sayısı 3347 defa)

Çevrimdışı ramazan1478

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Mint
  • Grafik Kartı: X1550
  • İşlemci: Q6600
Linux mint hesaba root yetkisi
« : 16 Ağustos 2017, 17:28:52 »
Xammp server kullanıyorum ve notepadd olarakda SUblime text kullanıyorum her kaydetmek istediğimde bana şifre soruyor yani ana dizinde pek değişiklik hakkına sahip değilim ve sürekli ctrl s komutunu kullandığım için sıkıntı oluyor linux mintte hesaba nasıl tam yetki verebilirim şifre sormasın ve istediğim herşeyi yapsın

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
Ynt: Linux mint hesaba root yetkisi
« Yanıtla #1 : 16 Ağustos 2017, 22:19:13 »
Açtığınız konularda bağlantıdaki hususlara özen gösteriniz. Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Lütfen forumda konu açmadan önce arama yapınız.
https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=5756.msg36644#msg36644

Çevrimdışı delicesineseven

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: linux mint
  • Masaüstü Ortamı: xfce
  • Grafik Kartı: AMD
  • İşlemci: AMD
« Yanıtla #2 : 16 Ağustos 2017, 23:19:54 »
  Ben denedim buradakini uygulayınca synaptic'te şifre sormuyor ama örneğin Uçbirimde sudo yazdığımızda, klasöre sağ tıklayıp yönetici haklarıyla aç dediğimizde halen şifre soruyor.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #3 : 17 Ağustos 2017, 09:14:41 »
Kök dizinde değişilik hakkına sahip olmamanız normal bir durum. Ya dosyayı yönetici haklarıyla açmayı ya da bu tür çok kullandığınız dosyaya yazma hakkı elde etmeyi deneyiniz. Tam olarak ne yaptığınız hakkında bilgi vermediğiniz için fazlaca yönelendirme yapamıyorum, ama forumdaki LAMP kurulumu anlatımlarına gelen cevaplarda, kullanıcı hakları verilmesi ile ilgili öneriler mevcut, bunları inceleyebilirsiniz.

Sistemi root hakları ile kullanmak gerçek bir çözüm olmaz, bu sebeple böyle bir değişiklik yerine yukarıda bahsettiğim düzenlemeleri yapmanız daha uygun.

Hangi sürümü kullandığınızı bilmiyorum ama, Linux mint 18.2'ye kadar görüntü (giriş) yöneticisi olarak MDM kullanılıyordu, eğer Linux Mint 18.2 öncesindeki bir sürümü kullanıyorsanız, MDM ayarlarında root olarak girişi etkinleştirebilirsiniz. Genel kullanım yapmayacağınız zamanlarda root olarak giriş yaparsınız, diğer zamanlarda normal giriş. Root olarak giriş yapıp internet ile ilgili işlemler yapmanızı önermiyoruz. Linux mint 18.2 ile LightDM görüntü (giriş) yöneticisi kullanılıyor, istenirse bunun yerine MDM görüntü yöneticisine geçiş yapılabilir.

Lütfen yukarıdaki gibi uzun cevaplar vermemiz için, öncelikle sisteminiz hakkında bilgi paylaşınız, bunu şu konuda istenen komutun çıktısı ile yapabilirsiniz. Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ben denedim buradakini uygulayınca synaptic'te şifre sormuyor ama örneğin Uçbirimde sudo yazdığımızda, klasöre sağ tıklayıp yönetici haklarıyla aç dediğimizde halen şifre soruyor.

Bu pkexec kullanan uygulamalarda çözüm üretir, Gparted ya da Synaptic paket yöneticisi gibi.

Genel kullanumdaki sudo komutu için sudoers dosyasında düzenleme yapılmalı. https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=3010.msg19192#msg19192

Bunun önerilen bir işlem olmadığını ve sistemi güvenlik ile ilgili olası sorunlara karşı savunmasız bırakabileceğini ekleyelim. Bunun sonucunda yaşanabilecek tüm olumsuzlukları kullanıcı baştan kabul etmelidir.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]