Gönderen Konu: Linux ve donanım da uzman abilerim tavsiyelerinize ihtiyacım var  (Okunma sayısı 3946 defa)

Çevrimdışı Bazzei

• Yasaklı Üye
  • Yeni Penguen
  • *
    • dessasin
    • dessasin
  • Dağıtım: Linux mint 19
  • Masaüstü Ortamı: xfce
  • Grafik Kartı: Nvidia GTX 950m
  • İşlemci: İntel İ7 4720 HQ
Biliyorum forumda bu konu ile alakalı bir alan yok ama en uygun bu konumu bulabildim,

Benim bilgisayarım Asus x550jx-xx171d i7 4720 hq işlemci intel HD 4600 ekran kartı, Nvidia GTX 950m harici ekran kartı bulunmakta ben bilgisayarımı aldığımdan beri adam akıllı bir sistem kurup kullanamadım sürekli sorunlar çıktı format atmak zorunda kaldım win 7 8 10 hepsini denedim yaklaşık 1 yıldır linux kullanıyorum aslında kullanmaya çalışıyorum ancak sürekli ekran kartından sorun yaşıyorum Bumblebee kuruyorum çalışmıyor, prime kuruyorum iyi güzel ancak Nvidia ayarlarından intel gözükmüyor driver yükledikten sonra bilgisayarım açılmıyor gibi gibi sürekli tekrar eden sorunlar yaşıyorum çok fazla dağıtım denedim belki de yılda 500 kere format attım bilgisayarıma ama hala aynı aksaklıklar nedeni ile linux kullanamıyorum.

Şahsi olarak bu sorunların sebebi olarak gördüğüm şey şu Asus Microsoft ortaklığı sonrasında x550jx modelini piyasaya sürmüş ve Asus un ilk win10 lu bilgisayarlarından biri de x550jx modeli ve reddit de birkaç konuda okuduğuma göre Asus intel 4600 ü win10 a en uygun şekilde optimize etmiş bende bunu canlı olarak görüyordum win kullanırken kurduğum driver lar sürekli olarak intel driverları acaba diyorum intel  kartı linux ile uyumsuzluk mu gösteriyor

Şimdi bilgisayarımı satıp Dell İnspiron 5567 linux bilgisayar almayı düşünüyorum sizce hata mı ediyorum yoksa kararım doğru mu?

Fikirlerinizi belirtip yardımcı olursanız sevinirim iyi günler dilerim.

Dell: http://www.hepsiburada.com/dell-inspiron-5567-intel-core-i7-7500u-8gb-1tb-r7-m445-freedos-15-6-fhd-tasinabilir-bilgisayar-fhdg50f81c-p-HBV00000794K6

Çevrimdışı illedelinux

• Yeni Penguen
  • *
    • GnuLinuxFree
  • Dağıtım: Archman, Debian JWM
  • Masaüstü Ortamı: JWM
  • Grafik Kartı: Intel 82Q963/Q965
  • İşlemci: Intel Core2 6300, 1596 MHz
Öyle bir başlık atmışsın ki, uzman olmadığım için çekinerek yanıtlıyorum :)
Bilgisayarın gayet güzel üstelik Nvidia kartın da var, bu durumda bilgisayarında gizli bir sorun yoksa GNU/Linux dağıtımları idealdir.
Aslında bana göre bu ekran sürücülerinde şansına dikiş tutturamamışsın gibi geliyor.
Çünkü donanımlar gelinlik kız gibidir beğenmediği küçük bir şey de olsa naza çekilir.
İşte onun neye naz ettiğini bir öğrenebilsen gerisi gelir.
Örnegin ben iki yıl kullandığım bilgisayarın Ram'i dört GB diye biliyordum, daha sonra 1 GB olduğu ortaya çıktı.
Belki senin ekran kartında da böyle bir yanıltmaca gibi şeyler olabilir...
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Nvidia Prime ile ilgili açtığınız bir konu mevcut, ama Bumblebee ile ilgili böyle bir konuya forumda rastlamadım. Forumdaki Bumbble konusu ile kurulum dneyebilirsiniz.

Ayrıca burada belirtilen değişkenleri açılışa eklemek sorununuzu çözebilir.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı Leopard

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20 64-bit
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia Geforce GTX 1050
  • İşlemci: Intel Core i7 7700HQ
Daha satmadıysan laptopu , sana bir tavsiyem olacak.

Bumblebee kurma , Nvidia Prime kur.

Ancak gpu değiştirme işi bir bug yüzünden arayüzden yapıldığı zaman bilgisayar donuyor.

Kod: [Seç]
sudo prime-select intel
Bunu Intel'i seçmek için

sudo prime-select nvidia
Bunu da Nvidia'yı seçmek için kullanabilirsin.

Bunlardan herhangi birini seçtikten sonra sistemi

sudo reboot
komutu ile yeniden başlattığında o kartın etkin olduğunu göreceksin.

Ben Intel HD Graphics 630 ve Nvidia GTX 1050'li laptopda bu şekilde kullanıyorum. Bir sorun yaşamadım.
The only people who should kill are those prepared themselves to die!

Çevrimdışı Bazzei

• Yasaklı Üye
  • Yeni Penguen
  • *
    • dessasin
    • dessasin
Nvidia Prime ile ilgili açtığınız bir konu mevcut, ama Bumblebee ile ilgili böyle bir konuya forumda rastlamadım. Forumdaki Bumbble konusu ile kurulum dneyebilirsiniz.

Hocam daha önce arch kullanıyordum onda Bumblebee de sorun oldu biraz Ubuntu ve mint de de aynı sorunu yaşadım Bumblebee aktif gözükse de tam performans çalışmıyor sorunum o aslında bir de sürekli aynı sorun yaşanınca insan çözmek ile uğraşmak yerine format atmak daha kolay geliyor

Çevrimdışı Bazzei

• Yasaklı Üye
  • Yeni Penguen
  • *
    • dessasin
    • dessasin

Burayı denemedim hiç hocam tavsiyeleriniz için teşekkür ederim ayrıca belirteyim Bumblebee kurduğumda optirun komutunu hiç çalıştıramadım onu da arada belirteyim

Çevrimdışı Bazzei

• Yasaklı Üye
  • Yeni Penguen
  • *
    • dessasin
    • dessasin
Öyle bir başlık atmışsın ki, uzman olmadığım için çekinerek yanıtlıyorum :)
Bilgisayarın gayet güzel üstelik Nvidia kartın da var, bu durumda bilgisayarında gizli bir sorun yoksa GNU/Linux dağıtımları idealdir.
Aslında bana göre bu ekran sürücülerinde şansına dikiş tutturamamışsın gibi geliyor.
Çünkü donanımlar gelinlik kız gibidir beğenmediği küçük bir şey de olsa naza çekilir.
İşte onun neye naz ettiğini bir öğrenebilsen gerisi gelir.
Örnegin ben iki yıl kullandığım bilgisayarın Ram'i dört GB diye biliyordum, daha sonra 1 GB olduğu ortaya çıktı.
Belki senin ekran kartında da böyle bir yanıltmaca gibi şeyler olabilir...
Valla efsane naz çektim ama 1 yıldır uğraşıyorum ya valla taş olsa çatlardı ama linux o kadar çekiyor ki bırakamıyorum şimdi windows kurdum bilgisayara dokunmuyorum bile linux olsa kapatmak istemiyordum peki hocam Dell için ne düşünüyorsunuz sizce almalı mıyım biraz da soğudum  bilgisayardan aslında

Çevrimdışı Bazzei

• Yasaklı Üye
  • Yeni Penguen
  • *
    • dessasin
    • dessasin
Daha satmadıysan laptopu , sana bir tavsiyem olacak.

Bumblebee kurma , Nvidia Prime kur.

Ancak gpu değiştirme işi bir bug yüzünden arayüzden yapıldığı zaman bilgisayar donuyor.

sudo prime-select intel
Bunu Intel'i seçmek için

sudo prime-select nvidia
Bunu da Nvidia'yı seçmek için kullanabilirsin.

Bunlardan herhangi birini seçtikten sonra sistemi

sudo reboot
komutu ile yeniden başlattığında o kartın etkin olduğunu göreceksin.

Ben Intel HD Graphics 630 ve Nvidia GTX 1050'li laptopda bu şekilde kullanıyorum. Bir sorun yaşamadım.
Hocam donma yaşamadım ama reboot atınca logodan sonra açılmıyor butterfly hocam ile bu sorun hakkında bir çalışmamız oldu daha önce sorunu çözdük ama farklı dağıtımlarının da aynı sorunu çıkarması üzüyor insanı bilmiyorum belki yanlış düşünüyorum ama insan sorunsuz sistem kullanmak isteyince bir süre sonra bu tür şeyler insanı soğutuyor