Gönderen Konu: Linux Kurmadan Öncesi Sorularım Var  (Okunma sayısı 4107 defa)

Çevrimdışı rubens9999

• Çok Yeni Penguen
  • *
Linux Kurmadan Öncesi Sorularım Var
« : 26 Eylül 2017, 16:16:02 »
Merhaba

Windows kullanıcısıyım bir ara Linux kullandım şimdi tekrar Linux`a başlamak istiyorum.

Sorularım:

1. bilgisayarıma 64 bit Linux kurabilirim ama sistemim çok eski, bu yüzden soruyorum 64 bit`mi kurayım yoksa 32 bit.

2. Linux kuracağım harddiskte Windows 7 kurulu , hardiskten alan ayırıp misal, z sürücüsüne Linux kuracağım, ama yapmak istediğim; Linux için ayırdığım alana Linux Mint Ubuntu ve diğer bütün Linux`ları kurmak istiyorum (örneğin 20 Linux sürümü birden).

Bunu yapmanın mümkün olduğunu bir yerden okumuştum, bunu nasıl yapabilirim.

3. Bilgisayarımda 2 harddiskim var birinde Windows 8 10 Vista kurulu diğer harddiskte Windows 7 kurulu, bu duruma göre Linux kurduğumda nasıl bir sorun yaşayabilirim?

4. Eğer yapabilirsem Linux`u USB belleğe kurmak istiyorum, yani USB belleği harddisk gibi kullanmaktan bahsediyorum (Linux`u kurmadan USB bellekten kullanmaktan bahsetmiyorum). Linux`u USB belleğe nasıl kurabilirim?

Çevrimdışı sinanix

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Mint Arch
  • Masaüstü Ortamı: Xfce Kde
  • Grafik Kartı: İntel+nvıdıa
  • İşlemci: İ5
Ynt: Linux Kurmadan Öncesi Sorularım Var
« Yanıtla #1 : 26 Eylül 2017, 18:52:42 »
1-Bilgisayarın 64 bit ise kuracagın dagıtımda 64 bit olmalı 32 bit'de kurulabilir fakat performans düşük olur.Bilgisayarın özelliklerini yazarsanız daha yararlı cevap alırsınız.
2-Linux için 20 gb lık bir alan yeterlidir.20 tane linux kurup'da ne yapacaksınız?Linux dagıtımlarının bir çogunu kurmadan usb bellekten canlı olrak deneyebilirsiniz,veya Virtualbox kurarak istediginiz kadar dağıtımı yükleyip deneyebilirsiniz.Diskiniz gpt bölmlemeyi destekliyorsa
aynı diske düşündügünüz şekilde kurulumlar ypabilirsiniz.
3-Düzgün kurulumda sorun yaşamazsınız.Bilgisayar açılışında grub'dan açmak istediğiniz sistemi seçip kullanırsınız.
4-Normal kurulumdan farklı degildir.Usb bellek üzerinden çalışan bir çok linux dağıtımı var zaten,
onlardan birinide kurabilirsiniz.İnternet'den arama ile bir çok kaynaga ulaşırsınız.Linux forumlarından'da yararlanabilirsiniz.

Çevrimdışı Varg

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 18
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
« Yanıtla #2 : 26 Eylül 2017, 19:07:15 »
1. linux'un çoğu varyasyonu çok az sistem tüketir. kullanmak istediğiniz masaüstünü seçtikten sonra küçük bir araştırma ile (örn. Mint) kullanışlı, hafif bir linux versiyonu bulabilirsiniz. 64-32 bit ayrımı donanımınıza göre değişir. 2 gb ve altı raminiz varsa 32 bit kurmanızı tavsiye ederim.

2. bir bilgisayarda sadece 1 işletim sistemi olması her zaman (çok çok iyi bi sisteminiz yoksa, performans artışı göremezsiniz) daha mantıklıdır. sisteminiz eski ise hafif bir linux versiyonu kurmanız yeterli. diğerlerini usb üzerinden yüklemeden test edebilirsiniz.

3. linux kurarken 3.0 usb portunu kullanmamanızı tavsiye ederim. temiz bir kurulum ile başka hiçbir sorun yaşamazsınız.

4. linux kurarken harddiski seçmek yerine takılı harici bir usb aygıtını seçerseniz o usb'ye linux kurmuş olursunuz. o usb, sizin bilgisayarınızın driverlarını da beraberinde barındırır. kullandığınız linux versiyonuna göre başka pclerde verimli çalışma oranı değişebilir. özetle bir bilgisayarda hiçbir harddisk olmadan, sadece usb ile bile linux kullanabiirsiniz ve veri kaybı yaşamazsınız.
Jr. Rubyist

Çevrimdışı rubens9999

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #3 : 27 Eylül 2017, 22:09:14 »
Arkadaşlar yanıtınız için çok teşekkür ederim.

Ancak 2. soruya tam cevap verilmemiş, ben 20 Linux sürümü derken max. olarak söyledim ilk başta Linux Mint ve Ubuntu kuracağım.

hardiskte Linux`a tek bölüm ayırmak istiyorum, harddiskin diğer bölümlerine diğer Windows sürümleri kurulu olacak. Linux`a max. 50 GB alan ayırabilirim, Windows`a oyun program kurunca acayip harddiskte acayip şişiyor zaten, bu yüzden Windows`a ne kadar alan ayırsam o kadar iyidir.

Sinanix arkadaş sistemimi merak etmiş, 4 GB ramim var. Kurduğum Windows 7 32 bit sorun olmaz sanırım.

Şimdilik USB`ye Linux kurmayacağım.

Çevrimdışı Leopard

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20 64-bit
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia Geforce GTX 1050
  • İşlemci: Intel Core i7 7700HQ
« Yanıtla #4 : 27 Eylül 2017, 22:36:42 »
Arkadaşlar yanıtınız için çok teşekkür ederim.

Ancak 2. soruya tam cevap verilmemiş, ben 20 Linux sürümü derken max. olarak söyledim ilk başta Linux Mint ve Ubuntu kuracağım.

hardiskte Linux`a tek bölüm ayırmak istiyorum, harddiskin diğer bölümlerine diğer Windows sürümleri kurulu olacak. Linux`a max. 50 GB alan ayırabilirim, Windows`a oyun program kurunca acayip harddiskte acayip şişiyor zaten, bu yüzden Windows`a ne kadar alan ayırsam o kadar iyidir.

Sinanix arkadaş sistemimi merak etmiş, 4 GB ramim var. Kurduğum Windows 7 32 bit sorun olmaz sanırım.

Şimdilik USB`ye Linux kurmayacağım.

4 gb ve üstü rami olan makinalara 64 bit işletim sistemleri kurmanız yerinde olur.
The only people who should kill are those prepared themselves to die!

Çevrimdışı rubens9999

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #5 : 27 Eylül 2017, 23:23:52 »
4 gb ve üstü rami olan makinalara 64 bit işletim sistemleri kurmanız yerinde olur.
Cevabınız için çok teşekkür ederim.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #6 : 28 Eylül 2017, 20:20:58 »
Lütfen öncelikle disk bölümlemeleri hakkında arama motorlarında aratarak temel bilgileri öğrenmeyi deneyiniz.

Aynı disk bölümüne birbirinden farklı işletim sistemleri kuramazsınız. Aynı disk bölümüne birbirinden farklı Windows sürümleri kurduğunuzda ne olursa, aynı disk bölümüne birbirinden farklı Linux dağıtımı kurduğunuzda da o olur. İşletim sistemlerini basit bir uygulama gibi düşünemezsiniz.

Genel bilgi birikiminizi bir Linux dağıtımı kurarak elde etmeye çalışabilirsiniz, ama şu kadar tane Linux dağıtımı kurmak, kurmuş olmaktan öte size bir şey kazandırmayacaktır.
« Son Düzenleme: 28 Eylül 2017, 20:22:41 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]