Javascript vs css kullanan cinnamon daha şık ve kullanışlı geliyor bana, gtk arayüzünü de seviyorum bu yüzden 2. tercihim MATE oldu. Hız ve rahatlık konusunda MATE gerçekten iyi ama iş görselliğe ve efektlere gelince Cinnamon başta belirttiğim gibi şıklığıyla kullanım rahatlığıyla bir adım önde. Cinnamon'un belkide gelenekten kopmadan modernleşmesi MATE (eski gnome kullanıcısı olarak bende)'nin devamı gibi algı oluşturmuşta olabilir. Onun için 1. ve vazgeçilmez Cinnamon, 2. MATE. Compiz'in yeni sürümleri ile birlikte eski 0.8 de yer alan efektleri getirirlerse ve eski gnome appletleri MATE için gelirse bu sıralama benim için çok büyük ihtimal değiştir. Eskinin vefalı dostu sonuçta.
Alaylı olduğum için geliştirme konusunda Cinnamon üzerinde geliştime bana daha kolay geliyor. Web uygulamları geliştiren herkes kolaylıkla cinnamon üzerinde uygulamacık, eklenti, masaütü uygulamacığı, tema geliştirebilir. MATE üzerinde geliştime için ise Python'a ve C'ye hakim olmak gerekiyor o da şuan benim için zor ve fazlaca vakit ayırmayı gerektiriyor.