Gönderen Konu: Linux'un, Windows'a erişememesi için ne yapmalıyım?  (Okunma sayısı 4958 defa)

Çevrimdışı Naserotonin

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 18.3
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 3.6
  • Grafik Kartı: Intel, AMD
  • İşlemci: Intel
Herkese merhaba. Açacağım konuyu forumda arattım ancak herhangi bir sonuç çıkmadı, eğer mevcutsa şimdiden özür diliyorum. Cihazımda, Windows 10 ve Linux Mint 18.3 kurulu. Bildiğim kadarıyla, Linux dağıtımları ext4 dosya sistemini kullandığından Windows ikincil sistemin dosyalarına erişemiyor. Ancak herhangi bir Linux dağıtımı Windows işletim sisteminin dosyalarına tam bir biçimde erişebiliyor. Sormak istediğim, Windows yüklü diskimi Linux Mint'e karşı nasıl şifrelerim, bir bakıma nasıl erişilmez kılarım? Bunun tam tersi de mümkün müdür? En basit şekilde soracak olursak da, iki işletim sisteminin birbiriyle bağlantısını tamamen nasıl kesebilirim? Neden diye soracak olursanız, sebebi güvenlik. Şimdiden teşekkür ediyorum.
« Son Düzenleme: 10 Şubat 2018, 15:21:49 Gönderen: Naserotonin »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Linux'un, Windows'a erişememesi için ne yapmalıyım?
« Yanıtla #1 : 07 Şubat 2018, 13:24:33 »
Size de merhaba. Windows tarafında nasıl şifreleme yapılacağı bu forumun kapsamına girmemektedir. Arama mortorlarında "Windows disk bölümü şifreleme" şeklinde araştırma yapabilirsiniz.

Bunun tam tersi de mümkün, mesela Linux Mint kurulumu sırasında disk bölümü şifrelemesi ile ilgili seçenek oluyor. Bu iş için Veracrypt gibi yazılımlar da kullanılabilir. Bu yazılım tüm disk bölümünü şifreleme yerine, şifrelenmiş sanal disk bölümleri oluşturabiliyor. Bununla sadece erişilmesini istemediğiniz dosyaları şifreleyebilirsiniz.
« Son Düzenleme: 07 Şubat 2018, 13:33:06 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı Naserotonin

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 07 Şubat 2018, 17:28:00 »
Cevap için teşekkürler. Windows tarafında disklerimi şifreledim. Mint'i tekrar kuracağım, ancak benim istediğim sadece kullanılan alanın değil tüm diskin şifrelenmesi ve yeni dosyaları da güncel olarak dahil etmesidir. Kurulum ekranındaki şifreleme tüm diski şifreleyebilmekte midir? Ve bu durum Linux Mint'in kararlılığını olumsuz yönde etkiler mi?
« Son Düzenleme: 10 Şubat 2018, 15:22:06 Gönderen: Naserotonin »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #3 : 08 Şubat 2018, 13:33:12 »
Disk şifreleme kararlılığı etkilemez ama sistem performansını etkileyebilir. Bu son husus tüm işletim sistemleri için geçerlidir. Bununla birlikte, yaşanacak bir sorunda verilere nasıl ulaşabileceğiniz hakkında ön bilgi sahibi olmak için araştırma yapmakta fayda olacaktır.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı minteger

• Penguen
  • Dağıtım: Linux Mint 17.3 KDE
  • Masaüstü Ortamı: --illede KDE
  • Grafik Kartı: Nvidia
  • İşlemci: AMD
« Yanıtla #4 : 08 Şubat 2018, 23:18:04 »
Ekşi sözlük edasıyla yazayım :

Pek mümkün olmayası durumdur.

Çevrimdışı Naserotonin

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #5 : 09 Şubat 2018, 01:00:09 »
Ekşi sözlük edasıyla yazayım :

Pek mümkün olmayası durumdur.

Neden mümkün olmasın? Şu an Linux Mint ortamındayım ve Windows yüklü sürücülerime erişemiyorum, hatta bootloader ekranında Windows tarafında şifrelediğim sürücülerin şifrelerini girmediğim için gözükmüyorlar bile. Ancak Linux Mint ortamında başarabilmiş değilim. Veracrypt yazılımı denildiği gibi tüm bölümü şifrelemek yerine şifrelenmiş alan oluşturuyor. Lütfen Mint kurulu tüm diski şifreleyecek bir yazılım önerir misiniz? Veya bunu Mint yapabiliyorsa kod?
« Son Düzenleme: 10 Şubat 2018, 15:22:24 Gönderen: Naserotonin »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #6 : 09 Şubat 2018, 11:48:20 »
Eğer Linux Mint farklı bir diskteyse (Windows ile aynı diskte, farklı bir disk bölümündeyse olmaz), sistemi yeniden kurup kurulum sırasında "Diski sil ve Linux Mint yükle" seçeneğinini işaretleyiniz. Ayrıca "güvenlik için şifrele" ve "LVM" seçenekleri de işretlenmeli. Bu şekilde Linux Mint'i kuracağınız tüm disk bölümündeki veriler silinecektir, bu işlem öncesinde bu diskteki verilerinizi yedeklemelisiniz. Sonrasında şifre belirleyeceğiniz bir bölüm gelecek, bu bölümde şifrelenmiş disk için bir şifre belirleyiniz. Devam edince kurulum yapacağınız bölümü seçebileceğiniz bir alan gelecek. Buradan Linux Mint'i kuracağınız diski seçrek devam edin, doğru bölümü seçtiğinizden emin olun. Sonraki adımlar klasik kurulum adımları ile aynıdır. Dilerseniz ev dizini şifrelemesini de seçebilirsiniz.

Çevrimdışı minteger

• Penguen
« Yanıtla #7 : 09 Şubat 2018, 23:54:15 »
Neden mümkün olmasın? Şu an Linux Mint ortamındayım ve Windows yüklü sürücülerime erişemiyorum, hatta bootloader ekranında Windows tarafında şifrelediğim sürücülerin şifrelerini girmediğim için gözükmüyorlar bile. Ancak Linux Mint ortamında başarabilmiş değilim. Veracrypt yazılımı denildiği gibi tüm bölümü şifrelemek yerine şifrelenmiş alan oluşturuyor. Lütfen Mint kurulu tüm diski şifreleyecek bir yazılım önerir misiniz? Veya bunu Mint yapabiliyorsa kod?

şimdi Windows'un kurulu olduğu bölümlere erişim tamamen engellendimi yani ?

Çevrimdışı Naserotonin

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #8 : 10 Şubat 2018, 12:22:00 »
şimdi Windows'un kurulu olduğu bölümlere erişim tamamen engellendimi yani ?

Tamamenden kastınız diğer kullanıcıların erişebilmesiyse evet, tamamen engelledi. İşlem biraz uzun sürüyor ama yapacaksanız bilginiz olsun.
« Son Düzenleme: 10 Şubat 2018, 15:22:40 Gönderen: Naserotonin »

Çevrimdışı minteger

• Penguen
« Yanıtla #9 : 10 Şubat 2018, 18:03:11 »
Tamamenden kastınız diğer kullanıcıların erişebilmesiyse evet, tamamen engelledi. İşlem biraz uzun sürüyor ama yapacaksanız bilginiz olsun.
Şimdi ben bir kullanıcı olarak o linux sisteme girsem. Windows a erişemezmiyim ?