Gönderen Konu: Manjaro Linux İncelemesi  (Okunma sayısı 4033 defa)

Çevrimdışı okanakinci

• Penguen
  • Dağıtım: Linux Mint 19.1
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia GT820M + Intel Haswell-ULT
  • İşlemci: Intel Core i5-4210U @ 1.70GHz x 2
Manjaro Linux İncelemesi
« : 03 Mart 2018, 21:50:22 »
Linux Mint'i her ne kadar çok sevsem de yuvarlanan sürüm (rolling release) tipinde bir dağıtımın benim gereksinimlerime daha uygun olduğunu düşünüyorum. Çünkü ben istiyorum ki sistemdeki istisnasız her şey en güncel sürümde olsun. Sürekli güncellensin ve ben bunun için ilave bir çaba (PPA eklemek, sürüm yükseltmek vs.) harcamayayım. Linux Mint ve Ubuntu'da PPA ekleyerek pek çok şeyi sürekli güncel hâle getirmek mümkün olsa da sistemdeki pek çok şey de sistem kararlılığı için güncellenmiyor. Yeni çıkan sürümleri takip etmek gerekiyor.

Bu nedenle geçenlerde Solus dağıtımını denemiştim ve pek de sevmiştim ama Bumblebee desteğinin yetersiz olması nedeniyle başka bir yuvarlanan dağıtım denemeye karar verdim. Belki daha fazla vardır ama benim bildiklerim Opensuse - Tumbleweed, Arch Linux ve Manjaro. İlkini daha sonra denemeyi düşünüyorum. İkincisi benim boyumu bir hayli aşıyor. Üçüncüsü olan Manjaro ise Arch Linux tabanlı bir dağıtım olmakla birlikte son kullanıcı düşünülerek hazırlanmış. Bu nedenle Manjaro'yu denemeye karar verdim.

Bir dağıtımda bir başka aradığım şey de Cinnamon masaüstü ortamının bulunmasıdır. KDE, Gnome Shell, Lxde, Deepin, Mate, Budgie, Pantheon ve Xfce'yi daha önce denemiştim. Kimi gerçekten performanslıydı, kimi gerçekten çok zarifti. Kimi de özelleştirme konusunda sınır tanımıyordu ama hepsi de bence bir taraftan verirken diğer taraftan alıyor. Bu nedenle Cinnamon benim için ideal masaüstü. Özelleştirme, performans ve göze hitap etme konularında bir dengeyi yakaladıklarını düşünüyorum.

Manjaro her ne kadar resmi olarak sadece Xfce, Gnome Shell ve KDE'li ISO kalıpları hazırlasa da topluluk tarafından diğer masaüstü ortamları da ISO olarak yayımlanmış ve çok da iyi tasarlanmış. Ben de Manjaro Cinnamon versiyonunu denedim.

Kurulum

Kurulumun ilk aşaması olarak kalıbı bir DVD ve USB'ye yazdırmak vardı. DVD'de yazdırmakta sorun yok ama USB'ye yazdırmak biraz kafa karıştırıcıydı. Linux Mint'in kalıp yazdırma aracı, Unetbootin, Rufus ve hatta tavsiye edilmesine rağmen Suse Media Studio ile bu iş olmadı. Kimi sağlıklı yazdıramadı, kimi de bilgisayara bile kurulamadı. Daha sonra Etcher'i denedim ve hızlı, kolay ve sorunsuz bir şekilde yazdırdım. Manjaro kalıplarını USB'ye yazdıracaksanız Etcher yazılımını şiddetle tavsiye ederim. Çok basit.

Gelelim kuruluma. Kurulum aşaması çok basit ve sorunsuz geçti. Linux Mint'in kurulumundan çok da farklı görünmedi bana. Bu nedenle Manjaro'ya bir artı puan verdim. Arch Linux'un kurulum konusunda ne kadar karmaşık olduğunu ve üst seviye Linux bilgisi gerektirdiğini biliyorum. İşte Manjaro bunu kolaylaştırmış.

Kurulum Sonrası

Kurulumdan sonra ilk iş olarak güncellemeleri yapayım dedim. Yazılım yöneticisi aynı zamanda bir güncelleme yöneticisi. Güncellemeleri oradan kontrol ettim ve ne göreyim, her şey güncel. Bu bana inandırıcı gelmedi. Çünkü elimdeki ISO'nun yayımlanmasının üzerinden biraz zaman geçmişti ve illa ki güncellemeler olmalıydı. Uçbirimden sudo pacman -Syu komutuyla güncellemeleri denetledim ve yine her şeyin güncel olduğu sonucunu aldım. Tek tek yazılımların web sitesine girip elimdeki yazılımların sürümlerini kontrol ettim ve her şeyin güncel olduğunu yine teyit ettim. Nasıl oluyor bilmiyorum ama sistem en son hâli ile kurulmuş. Şaşırtıcı.

Bunun tek istisnası Linux çekirdeği idi. Linux çekirdeğinin 4.14 serisi kuruluydu ve hemen sistem çekmecesinde yeni sürüm çekirdek uyarısı geldi. 4.15 serisi en güncel ve kararlı çekirdek serisiydi. Meraklısı için de geliştirme aşamasında olan 4.16 serisi görünüyor. Sistem ayarlarında çekirdekler için ayrı bir bölüm oluşturulmuş. Oradan en son sürüme güncelledim.

Gelelim donanım yapılandırmasına. Manjaro bir de donanım yapılandırma aracını içinde barındırıyor. Çok fazla seçeneğin olduğu güzel bir donanım yapılandırma aracı yapmışlar ama seçenek biraz fazla olunca da kafa karıştırıcı olmuş. Ben de sadece Bumblebee kurulumu ile yetindim. Microcode zaten kuruluydu. Bilmediğim şeylere bulaşıp da sistemi bozmak istemedim. Daha sonra bilgisayarı yeniden başlatıp bir deneme yaptım. Bumblebee tek tıklama ile sorunsuz kurulmuştu. Bu konuda Deepin'den kolay, Mint ve Ubuntu'dan hayli hayli kolay.

TLP güç yönetim uygulaması kurulu gelmiş ama tlp-rdw paketi kurulu gelmemiş. Onu da ben kurdum. TLP kurulu gelmiş ama yapılandırması yapılmamış. Bu forumdaki anlatımdan faydalanarak onu ben yaptım.

Ekrandaki akıcılık, dalgalanma ve yırtılma sorununa bu dağıtımda rastlamadım. O yüzden bir şey yapmam gerekmedi.

Türkçe dil paketleri oldukça iyi seviyede. Ayrıca eksik bazı dil paketleri için de bildirim gelince onları da yaptım. Dil seviyesinden memnunum.

Güvenlik duvarı uygulaması kurulu gelmiyor ama yazılım yöneticisinden kurabilirsiniz.

Yazılım Desteği

Yazılım yöneticisinin en ilginç özelliği bence gereksiz paketleri kendi kendisine kaldırabilmesi. Yazılım yöneticisinin basit bir arayüzü var. Yine de gözlerim bir editörün seçimi bölümü aramadı değil. Yazılımlar da çok hızlı kuruluyor.

Firefox, Libreoffice, Thunderbird, VLC ve diğer kurulu gelen yazılımlar en son sürümdeler. Depoda çok sayıda özgür yazılım mevcut. Şu an için ilave depo ekleyip bir açık kaynak yazılım yüklemek zorunda kalmadım.

Özgür olmayan yazılımlar içinse durum tam tersi. Onları depoda bulamadım. Discord, Skype ve Spotify'ı depoda göremedim. Arch Linux'un kararsız depolarından derlenip kurulabiliyormuş ama ben daha kolay bir yolunu görünce onu tercih ettim. Bu yazılımları Flatpak ya da Snappy paket yöneticileriyle kurabiliyorsunuz. Ben de tercihimi Flatpak'tan yana kullandım.

Kullanım

Şu ana kadar kullanımda bana zorluk çıkaran bir şey olmadı. Sistem zaten güncel. TLP yapılandırması dışında komut ve dosya düzenleme işlerine bulaşmadım. Şu ana kadar Flatpak uygulamaları dışında uçbirime de pek bulaşmadım. Ne yazık ki Flatpak sonradan kurulduğu için Linux Mint'teki yazılım yöneticisindeki gibi Flatpak uygulamaları görünmüyor. Bunlar dışında uçbirime çok fazla bulaşmak zorunda kalmıyorsunuz yani.

Performans konusunda da bir sorun yaşamadım şu ana kadar. Cinnamon kullanmış olanlar da özelleştirme konusunda bu masaüstü ortamının ne kadar iyi olduğunu biliyorlardır. Linux Mint'ten alışık olduğum masaüstü ortamını keyifle kullanmaya devam ediyorum.

Daha önce birkaç kez aradığım dağıtımı bulduğumu sanıp sonradan bazı sorunlar yaşayınca gerisin geri Mint'e dönmüştüm. Fakat bu kez aradığım özelliklerin, performansın, özelleştirmenin, güncellik seviyesinin vs. hepsinin bir arada olduğu bir dağıtım buldum sanırsam. Eğer bir aksilik çıkmazsa bundan sonra hayatıma Manjaro ile devam edebilirim.
« Son Düzenleme: 05 Mart 2018, 19:36:28 Gönderen: okanakinci »

Çevrimdışı JihXela

• Çaylak Penguen
  • **
Ynt: Manjaro Linux İncelemesi
« Yanıtla #1 : 04 Mart 2018, 12:58:03 »
Manjaro'yu beğendiyseniz Arch Linux'tan uzak durmanızı tavsiye ederim. Çünkü Manjaro, Arch tabanlı bir sistem için çok ağır ve hantal. Zaten Arch kurduktan sonra başka hiçbir dağıtım kullanmak istemiyeceksiniz. Ben yazıcım için Solus kullanıyorum mesela. Antergos Linux'u da mutlaka deneyin. Cinnamon sürümü çok hoş.

Alıntı
Kurulumdan sonra ilk iş olarak güncellemeleri yapayım dedim. Yazılım yöneticisi aynı zamanda bir güncelleme yöneticisi. Güncellemeleri oradan kontrol ettim ve ne göreyim, her şey güncel. Bu bana inandırıcı gelmedi. Çünkü elimdeki ISO'nun yayımlanmasının üzerinden biraz zaman geçmişti ve illa ki güncellemeler olmalıydı. Uçbirimden sudo pacman -Syu komutuyla güncellemeleri denetledim ve yine her şeyin güncel olduğu sonucunu aldım. Tek tek yazılımların web sitesine girip elimdeki yazılımların sürümlerini kontrol ettim ve her şeyin güncel olduğunu yine teyit ettim. Nasıl oluyor bilmiyorum ama sistem en son hâli ile kurulmuş. Şaşırtıcı.

Kurulum sırasında güncel paketler indiriliyordu yanlış hatırlamıyorsam. Yoksa Arch, günlük güncelleme alan bir dağıtım :)

Çevrimdışı okanakinci

• Penguen
« Yanıtla #2 : 04 Mart 2018, 19:48:28 »
Sistemin tamamen güncel olarak kurulması neyse de kurulumdan beri geçen iki günde güncelleme yöneticisine hiç güncelleme düşmemesi garip. Bir süre daha böyle devam ederse bir sorun olduğundan şüpheleneceğim.

Çevrimdışı JihXela

• Çaylak Penguen
  • **
« Yanıtla #3 : 04 Mart 2018, 19:52:27 »
Manjaro, Arch'dan farklı olarak kendi depolarını kullanır. Benim Manjaro kullandığım dönemlerde günde en az 2-3 güncelleme gelirdi. Belki geliştiricilerin kendilerine tatil verdiği bir döneme denk gelmiş olabilirsiniz :)

Çevrimdışı okanakinci

• Penguen
« Yanıtla #4 : 05 Mart 2018, 17:03:31 »
Belki geliştiricilerin kendilerine tatil verdiği bir döneme denk gelmiş olabilirsiniz :)

Haklısınız. Sanırım hafta sonu tatil yapıyorlar. Bugün hafta başı ve 55 adet güncelleme geldi.

Mesajlar Birleştirildi.
Bir ekleme yapayım. Paket yöneticisinin ayarlarında AUR depolarını etkinleştirme seçeneği var. Onu da etkinleştirdiğinizde eksik yazılımlar da geliyor. Flatpak'a hiç gerek kalmıyor. Yine de sistem kararlılığının bozulması riski doğurabileceği için herkese tavsiye edilmiyor.

Manjaro'nun sevmediğim tek özelliği bu oldu. Arch tabanlı bir dağıtım ama Arch depolarını kullanmıyor. [member=4702]JihXela[/member] Antergos, Arch Linux depolarını mı kullanıyor? Türkçe desteği var mı?
« Son Düzenleme: 06 Mart 2018, 17:56:14 Gönderen: okanakinci »

Çevrimdışı JihXela

• Çaylak Penguen
  • **
« Yanıtla #5 : 09 Mart 2018, 21:09:39 »
Antergos, kendi depolarını kullanıyor ancak Antergos'un kendi depoları çok büyük bir oranla Arch depolarından oluşuyor. Antergos Türkçe destekler. Cinnamon ve Gnome başta olmak üzere 6 farklı masaüstü ortamını size sunar. Kurulumu ve kullanımı kolaydır. Arch Linux kurmak size zor geliyorsa Antergos kullanabilirsiniz.

Çevrimdışı okanakinci

• Penguen
« Yanıtla #6 : 24 Nisan 2018, 21:07:22 »
Geçenlerde Antergos'u denedim. Arch'ın kolay kurulumlu versiyonu olmuş. Manjaro'ya göre daha kararlı ve daha performanslı. Bumblebee sürücüsü hakkında iki şey dikkatimi çekti.

1) Bazen sebepsiz yere bilgisayarın açılışında Nvidia sürücüsü devreye giriyor. Sağ alttaki Bumblebee uygulamacağının yalancısıyım. Bunun dışında dağıtımdan kaynaklanan bir sorun yaşamadım.

2) Optirun glxgears komutunun çıktılarına göre aynı masaüstü ortamında (Cinnamon) aynı sürücü sürümü (Nvidia 390) olmasına rağmen Nvidia sürücüsü Antergos üzerinde Linux Mint'e kıyasla çok daha verimli. Linux Mint'te 400.000 FPS civarı veriyorken Antergos'ta 700.000 FPS'yi aştığı oluyor ki bu devasa bir fark. Benzer bir durum Intel sürücüsünde de var. Linux Mint'te Intel sürücüsü 65.000 FPS verirken Antergos'ta 75.000 FPS verebiliyor. Kernelin daha yeni olmasından mı, X'in daha yeni olmasından mı yoksa Arch altyapısındaki başka bir özellikten mi Antergos daha iyi performans veriyor onu bilmiyorum.

Bunun dışında çok karmaşık olmayan bir arayüzle dağıtımı dilediğimiz gibi özelleştirdikten sonra kuruyoruz. Gereksiz yazılımlar olmadan kurulum yapma imkânımız var. Üstelik farklı masaüstü ortamları için ayrı kurulum kalıpları gerekmiyor. Tek bir kalıpta altı farklı masaüstü seçeneği var.

Birinci maddedeki sorunu çözebilirsem temelli Antergos'a geçebilirim. Nvidia sürücüsünü kara listeye almasını söyledim ama bu da dağıtımı tamamen kullanılamaz hâle getirdi. Yeterince Türkçe kaynak bulamadığımdan bir daha da denemedim.
« Son Düzenleme: 24 Nisan 2018, 21:51:16 Gönderen: okanakinci »