Gönderen Konu: Linux neden az kullanılıyor ? Eleştirilerim  (Okunma sayısı 4251 defa)

Çevrimdışı oksygen

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Xubuntu
Linux neden az kullanılıyor ? Eleştirilerim
« : 15 Haziran 2015, 14:59:47 »
Bu forumda düşüncelerimizi özgürce dile getirebiliyorsak sıradan bir kullanıcı olarak düşüncelerimi paylaşmak isterim,eleştirilerde de bulunacağım ki linux hatalarını görsün geliştirsin,tamamen tarafsızım.

İlk olarak Linuxda Windows ve Mac kadar profesyonellik göremiyorum.
Windows ve Mac türevlerinde ekran kartı kurulumu yapmak tek tık ile mümkün ve sorun çıkarmaz iken,Linux dağıtımlarında ekran kartı sürücüsü kurmak bir ölüm,ayrıca kurduktan sonra tam performanslı çalıştığını da düşünmüyorum,ısılar tavan yapıyor
Uygulamalarının Windows ve Mac işletim sistemleri kadar profesyonel olmadığını farkettim,Windows üzerinde uygulamalar ile çalıştıktan sonra,bir tabir ile "Attan inip,eşeğe binmiş" gibi oldum,Windows konforunu ve profesyonelliğini yakalayamadım
Örnekleri olarak ; Skype sorun çıkardı,baya uğraşmak zorunda kaldım,oturum açma sorunları oldu,terminalden kodlar ile zar zor halletti m,Windows daki skypeden eser yok,grafikleri çağ dışı.

Windows daki ekosistem yok,C# dili ile WindowsPhone,Windows için desktop uygulamaları,Asp.net ile web projeleri geliştirilebilirken
Linux üzerinde en çok kullanılan diller Python,C++,perl,Java  ( Java dışında diğer dillerin sermayesi pek yok Türkiye' de.) dilleri ile dev bir ekosistem var,ancak özellikle Türkiye piyasası bu dilleri pek kullanmıyor.
Bir çok notebook firması Linuxa destek vermiyor,lenovo g500 kullanıyorum ve hala ekran kartımı tanıtamadım gitti,Windows da tek tık ile tanıtıyordum.
Benim babam,annem,komşum ahmet amca Windows kullanabilirken,Linux kullandırmaya kalksam 5 dakika içinde dayanamayıp bırakacağına eminim
En basit örnek,videolarda grafik kırılmaları,FlashPlayer sorunları paket yöneticisi sorunları diye tonlarca sorun çıkıyor.

4-5 kişi birleşip yeni dağıtım çıkarıyor,bunu bazılarınız güzellik,çeşitlilik olarak görüyor,ancak olan biz sıradan kullanıcılara oluyor,ortada profesyonellik kalmıyor
Arch tabanlı dağıtımlar pacman paket yöneticisi kullanmak için genelde pacman  kullanırken,ubuntu,mint gibi dağıtımlar apt-get kullanıyor.

Terminaldeki sistemi sevmedim,bence berbat bir sistem, lspci -grev vs (yanlış yazdım ) bir çok komut ingilizce bile değil,yapılamaz mıydı ? Yapılabilirdi,tonlarca karmaşık kodlar var,bu konuda Kağan Aslan hocamıza katılıyorum,linux da kullanılan komutlar temiz ve anlaşılır değil.

Mac ve Windows ortamlarında rahatça aynı platform için desktop ve mobil uygulamalar geliştirebiliyorsunuz,ancak Linux camiasında buna imkan veren şeyler olsa da,saydığım iki işletim sistemi kadar profesyonel değil.

Windows tarafında PhotoShop varken,Linux tarafında Gimp var,PhotoShop ile karşılaştırırsak gayet amatör kalıyor

Ekran kartı driverini yükledikten sonra,Xubuntu çöktü Xserver hatası verdi ardından touchpad çöktü,kıvrana kıvrana zar zor halledebildim.
Açık kaynak felsefesi Linux dışında da yapılamaz mı ? İşletim sistemini işletim sistemi yapan üzerindeki uygulamalardır,Windows Mac gibi işletim sistemleri üzerinden de açık kaynak felsefesi yaşatılamaz mı ?

Diyelim 100 tane linux dağıtımı var,20 tanesi birleşse bile çok büyük bir ekosistem olur,ekran kartı firmaları artık onlar için de yazılım geliştirebilir,artık linux ların ekran kartı ısınma problemleri kalmayabilir,paket yönecisi sorunları çıkmayabilir,kernel çökmeleri olmayabilir

Bundan 4-5 ay önce Windows'a dönme kararı aldım,Linux'u bıraktıktan sonra gerçekten çok rahat ettim
Bir çok kişinin Winzort diye aşağıladığı ve kapitalist dediği Windows bana çok kolaylıklar sağlıyordu beni rahat ettiriyordu,meyve veren ağaç taşlanır misali,ben buna karşıyım,ne Linux taşlansın,ne Windows taşlansın,ne Mac,İos taşlansın
Linux'a başlama amacım işletim sistemleri üzerinde kendimi geliştirmekti,Windows ve mac beklentimi karşılamıyordu o yüzden Linux dünyasına kararlı bir şekilde adım attım,ancak çektiğim tonlarca sorunlar bir yere kadar dedirtti.
Neden Linux piyasaya Windows ve Mac kadar giremiyor ?
Şöyle düşünelim,siz büyük bir firmasınız,sorunlarınız çıkıyor,sorunlarınızı gönüllülerden oluşan bir topluluğa sorup,sorularınızın çözümlerini onların insafına bırakmaktansa,para karşılığı kesin çözümler için sırtınıdı Windows'a dayamak kadar normal bir şey olamaz
Bu olayı RedHat da yapıyor,bunu da sayalım tabiki
Peki Linux sistem,kernel programcılarına değil de,desktop uygulamacılarına,mobil uygulamacılara kısacası yazılımcılara ne tür kolaylık sağlıyor ?

Mac ortamındaki İDE lere bakalım,en iyi idelerinden JetBrains
Windows ortamındaki en iyilerden olarak ide VisualStudio

Bir yazılımcıya ne tür kolaylıklar sağlıyorlar ? Pencere,buton oluşturma saniyeleri alıyor,size tek kalan rahat,konforlu bir şekilde yazılımınızı geliştirmek,tüm bu profesyonel ortamları bu iki işletim sistemi sağlıyor,peki neden sağlıyor ? Sağlamak zorunda çünkü para veriyorsunuz,her şeyleri profesyonel
Linux camiasunda bu çapta profesyonel ide ve dev bir ekosistem var mı bilmiyorum ona hocalarımız açıklık getirir
Bir çok linux kullanıcısı anketlerden de belli olduğu gibi,sıradan ev kullanıcısı ve görsellik için kullanıyor,ancak bir yazılımcıya ne kadar sorunlar açabileceğini bir çoğu bilmiyor,çevremden tanıdıklarımdan edindiğim bilgiler de bunu doğruluyor,bir çoğu Mac ve Windows kullanıyor
Linux kullanan özel insandır,her kes linux kullanamaz vs diyen kişileri tarafsız bulmuyorum,ne alakası vardır ? Kişi hangi işletim sistemi işine yarıyorsa onu kullanmalı,taraf tutar gibi işletim sistemi tutmak,ve kimse benim kullandığım sistemi eleştiremez demek gülünç bir durumdur.

Kısacası,kimse eleştirilemez değildir,Linux,açık kaynak camiasında kesinlikle eleştirilemez değildir,Linux tarafında demek ki bir sorun var ki bu kadar insan kullanmak istemiyor,ben hatalı gördüğüm kısımları buraya yazdım,bu foruma üye olan,üye olmayan tüm ziyaretçiler,belki aralarında linux geliştiricileri nadir de olsa vardır,bir pay çıkarsınlar,artık bu işi profesyonelleştirmek için ilk adımları atsınlar,ileride bizlerde gelişip onlara destek olmak için elimizden her geleni yapacağız
« Son Düzenleme: 15 Haziran 2015, 15:11:44 Gönderen: oksygen »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Linux neden az kullanılıyor ? Eleştirilerim
« Yanıtla #1 : 15 Haziran 2015, 18:55:14 »
Eleştiriler tamam ama forumu tabiri caizse ağlama duvarı mahiyetinde görmek yanlış bir algılama olacaktır.

Profesyonellik göremediğinizi ve bunun sebebinin sisteminizdeki ATI sürücüsünün tek tık ile kurulamadığına bağlamışsınız. Bu öznel bir yorum olmuş, örneğin benim ev sistemimde Sürücü Yöneticisi yardımıyla sürücüyü depodan kolaylıkla kurabiliyorum. Evet bazı donanımlar için sorun var ama genele yaymak anlamsız. Belki de sizin sürücü kuramama sorunun basit bir çözümü vardır ama bu bizim dağarcığımızda olmadığı için öneri sunamamışızdır. Ayrıca sizin donanımınıza benzer bazı hibrid sistemlerde, önerileri takip ederek sürücülerini kolayca kuran üyelerimiz olduğunu da hatırlayın.

Biliyorsunuz, Skype artık MS tarafından geliştirilen bir yazılım, bununla ilgili her türlü geri bildirim ve isteği buraya değil geliştiricisine sunmanız gerekir. Forumda oturum açma sorunu ile ilgili bir kaç çözülmüş konu mevcut, bununla ilgili daha fazla konu olmadığından hareketle üyelerin sorunların basit biçimde bu konular yardımıyla çözdüklerini öngörebiliriz. Ayrıca bu sorunların çözümü içinaraştırma yaptığım esnada, aynı sorunların bahsettiğiniz işletim sisteminde de görülebildiğine rastlamıştım.

Linux'a para kazanabilme değeri açısından yaklaşıyorsanız, sadece yazılım geliştirme yönü ile değerlendirme yapmayabilirsiniz. İyi bir sistem yöneticisi olarak da makul düzeyde kazanımlar sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte bendenizin ve forumdaki pek çok kimsenin Linux'a yaklaşımının nasıl para kazanabiliriz olduğunu düşünmüyorum ya da bu düşüncelerinin ikinciplanda olduğunu öngörebiliyorum. Kendi adıma benim için Linux özgür, güvenli ve güvenilir bir ortamı ifade ediyor. Diğer işletim sistemlerinin istediği kadar güvenli olmak için önlem alabilir, ama yaptıkları gayri etik anlaşmaları onları hiç bir zaman güvenlir bir ortam kılmayacaktır (Bkz. MS ve NSA) .

Linux'a yaklaşımınızdan, Onun özgür yapısına kıymet vermediğinizi ve bunun nasıl bir nimet olduğunu anlamayacağınızı anlayabiliyorum. Bu sebeple size farklı dağıtımların olmasının aslındabir güzellik bunun yanında yazılım özgürlüğünün doğal bir sonucu olduğu ile ilgili uzun cümleler kurmayacağım.

Uçbirim komutları yeni bir kullanıcı için dahi karışık değil. Örneğin bahsettiğiniz lspci komutu kısa PCI donanımların listelenmesini sağlar; ls (listele) pci (PCI donanımları) = lspci . Grep komutu ise buna benzer çıktılar arasında süzme yapar. Bunlar bile size zor geliyorsa bir başka konuda bahsettiğiniz yerel bir işletim sistemi sevdasından yol yakınken vazgeçin, böyle bir yolda ilerleyebilecek enerjiyi maalesef sizde göremedim. Bununla birlikte güncel masaüstü ortamları ile genel kullanımda istenirse neredeyse hiç uçbirim kullanmayabilirsiniz. Forum ortamlarında pek çok unsurun uçbirim ile istenmesi genel ortak bir dil olması ve sistem hakkında bilgi almanın kolay bir yöntemi olması dolayısıyladır.

Sanırım Mac ve Windows tarafındaki görsel yazılım dillerinin kolaylığından bahsediyorsunuz. Biraz araştırsanız alternatiflerinin Linux tarafında bulunabileceğini görürsünüz.

Photoshop'u Windows mu yazıyor ya da bu işletim sistemlerinin tekelci davranışları sebebiyle bu uygulamalar Linux tarafında yer edinemiyor olabilir mi? Bunların daha ötesinden Linux ve onun fikir havuzu olan GNU'nun asıl amacı özgür bir işletim sistemi ortaya koymak olabilir mi? Genel Linux kullanıcısının bu sebeple bu tür kapalı kaynak yazılımlara temayül etmemeleri de bir başka unsur olabilir. Ayrıca Gimp ile de oldukça başarılı efekt ve manipülasyonlar yapabilirsiniz. Ya da rehberleri okuyarak Photoshop uygulamasını Wine ile sisteminize kurmak da mmkün olabilir. Bununla birlikte her sürümünün kurulup kurulmadığını bilmiyorum, bazı sürümlerini eski zamanlarda oldukça sorunsuz çalıştığını gözlemlemiştim.

Pek çok kişi de sizin tersinize Linux dağıtımlarını Windows'dan daha kolay ve daha az bakıma ihtiyaç hisseder buluyor.

Evet, bence de Winzort gibi tabirler hoş değil, bununla birlikte sağladıkları göreceli kolaylıklara rağmen bu sistemlerim tutumları sebebi ile kerih görülmesinden daha doğal ne olabilir ki. Unutmayın ki bu sistemlerin ortada olma sebepleri hiç de birbirine benzemiyor.

GNU/Linux kullanan birisinin özel olabileceğini ben de düşünüyorum, bunun kişi ile alakası yok daha ziyade Linux'un temsil ettiği misyonla alakalı. Yani kullanıcıyı özel kılan onu kullanaması değil, özgür yazılıma destek olarak bir fark ortaya koymaya gayret etmesidir. Bununla birlikte biraz gayret ile pek çok genel kullanıcı Linux kullanabilir. Günümüz dağıtımlar eskisine nazaran pek çok kolaylık barındırıyor, ama alışkanlıkları yenmek oldukça zor bir mesele.

Linux'la çokca hemhal olan biri olmadığınızı öngörerek taşların zamanla yerine oturacağını ve size anlamsız gelen bazı kavramların içini doldurabildiğinizde, Linux ve GNU'ya artık eskisi gibi bakmayacağını söyleyebilirim.

Linux ve temsil ettiği GNU kavramı eleştirilemez değil elbette, ama eleştirilerin bir karalamaya dönüşmemesi de gerekir.
« Son Düzenleme: 15 Haziran 2015, 18:57:56 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı oksygen

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 15 Haziran 2015, 19:32:33 »
[member=8]Butterfly[/member] Hocam bana biraz haksızlık yapıyorsunuz bence,ben kesinlikle karalamaya çalışmadım,çektiğim sorunları ve yorumları dile getirdim,ağlama duvarı tabirini hoş bulmadım,ağlamaktan ziyade,çektiğim sıkıntıları dile getirdim,Linux felsefesini benimsemeye çalışıyor olmasam zaten bu forumda bir şeyler öğrenmeye çalışmazdım,sizin kadar benimseyememiş olabilirim,emeklemeden yürüyen bebek pek görmedim şimdiye kadar
« Son Düzenleme: 15 Haziran 2015, 19:35:43 Gönderen: oksygen »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #3 : 15 Haziran 2015, 19:52:05 »
Evet size haksızlık etmiş olabilirim, buna kabul ama sizin yazdıklarınız ve genellemeleriniz daha fazla haksızlık etmediniz mi? Bana göre ben Linux kullanıyorken zorlanıyorum, bana ve çevremdekilere zor geliyor benzeri yorumlar eleştirici kapsamına girebilir. Ama yeterince tanımadığınız bir sistemi profesyonel (aslında bu kavram işini para karşılığı yapanlar için kullanılır, profesyonel sporcu, amatör sporcu arasındaki fark gibi) olmamakla yani bu kelimenin genel anlamda kullanımından hareketle yeterince gelişmş bulmadığınızı anlayabiliyorum. İşte bu noktada sistemi genel olarak anlamadan yaptığınız bu genel yorumlar sebebiyle ağlama duvarı tabirini kullandım. Amacım kalbinizi kırmak değil kesinlikle, sadece ama bu forumda sizin bahsettiğiniz hususları düzeltebilecek pek kimse yok, bu haliyle forumun bu şekilde kullanımı ile ağlama duvarı tabirini örtüştürdüm.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı oksygen

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 15 Haziran 2015, 19:58:02 »
[member=8]Butterfly[/member] Enerjisiz ve bilgisizliğime mazur görün hocam,açık kaynak felsefesini gayet iyi anlayabiliyorum,tek umudum aynı fikirden olan insanların birleşerek tek vücut olmaları,insanlığa faydalı bir şey çıkarmak,komünistbir yapı,kapitalizmin vahşiliğine karşı dimdik duruş

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #5 : 15 Haziran 2015, 20:04:43 »
GNU'nun böyle bir felsefesi yok. GNU yazılım özgürlüğü ile ilgili bir konu. Ayrıca değer vermediğiniz bir hususun size azık olmasını, enerji vermesini beklemeyin.

Çevrimdışı oksygen

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #6 : 15 Haziran 2015, 20:11:15 »
GNU'nun böyle bir felsefesi yok. GNU yazılım özgürlüğü ile ilgili bir konu. Ayrıca değer vermediğiniz bir hususun size azık olmasını, enerji vermesini beklemeyin.
Peki hocam bu forumdaki herkese saygım var
Bana şimdiye kadar yardım eden tüm değerli forum üyelerine teşekkür ediyorum,hakkınızı helal edin çok faydalı bir iş gerçekleştiriyorsunuz

Çevrimdışı Reddet

• Forum Sorumlusu
  • Kıdemli Penguen
    • Opyon Yazılım
  • Dağıtım: Linux Mint 19.3 Tricia
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
« Yanıtla #7 : 15 Haziran 2015, 23:55:53 »
Konu, forum kurallarını İhlal ettiği için kilitlenmiştir.
Alıntı
6- Forumda dini, siyasi ve ideolojik konuların konuşulması kurallara aykırıdır.
Forum Kuralları
Siyasi Yorumlar Silinmiştir.
« Son Düzenleme: 15 Haziran 2015, 23:59:37 Gönderen: Reddet »
Adaletin olmadığı yerde anarşi başlar..