Bu forumda düşüncelerimizi özgürce dile getirebiliyorsak sıradan bir kullanıcı olarak düşüncelerimi paylaşmak isterim,eleştirilerde de bulunacağım ki linux hatalarını görsün geliştirsin,tamamen tarafsızım.
İlk olarak Linuxda Windows ve Mac kadar profesyonellik göremiyorum.
Windows ve Mac türevlerinde ekran kartı kurulumu yapmak tek tık ile mümkün ve sorun çıkarmaz iken,Linux dağıtımlarında ekran kartı sürücüsü kurmak bir ölüm,ayrıca kurduktan sonra tam performanslı çalıştığını da düşünmüyorum,ısılar tavan yapıyor
Uygulamalarının Windows ve Mac işletim sistemleri kadar profesyonel olmadığını farkettim,Windows üzerinde uygulamalar ile çalıştıktan sonra,bir tabir ile "Attan inip,eşeğe binmiş" gibi oldum,Windows konforunu ve profesyonelliğini yakalayamadım
Örnekleri olarak ; Skype sorun çıkardı,baya uğraşmak zorunda kaldım,oturum açma sorunları oldu,terminalden kodlar ile zar zor halletti m,Windows daki skypeden eser yok,grafikleri çağ dışı.
Windows daki ekosistem yok,C# dili ile WindowsPhone,Windows için desktop uygulamaları,Asp.net ile web projeleri geliştirilebilirken
Linux üzerinde en çok kullanılan diller Python,C++,perl,Java ( Java dışında diğer dillerin sermayesi pek yok Türkiye' de.) dilleri ile dev bir ekosistem var,ancak özellikle Türkiye piyasası bu dilleri pek kullanmıyor.
Bir çok notebook firması Linuxa destek vermiyor,lenovo g500 kullanıyorum ve hala ekran kartımı tanıtamadım gitti,Windows da tek tık ile tanıtıyordum.
Benim babam,annem,komşum ahmet amca Windows kullanabilirken,Linux kullandırmaya kalksam 5 dakika içinde dayanamayıp bırakacağına eminim
En basit örnek,videolarda grafik kırılmaları,FlashPlayer sorunları paket yöneticisi sorunları diye tonlarca sorun çıkıyor.
4-5 kişi birleşip yeni dağıtım çıkarıyor,bunu bazılarınız güzellik,çeşitlilik olarak görüyor,ancak olan biz sıradan kullanıcılara oluyor,ortada profesyonellik kalmıyor
Arch tabanlı dağıtımlar pacman paket yöneticisi kullanmak için genelde pacman kullanırken,ubuntu,mint gibi dağıtımlar apt-get kullanıyor.
Terminaldeki sistemi sevmedim,bence berbat bir sistem, lspci -grev vs (yanlış yazdım ) bir çok komut ingilizce bile değil,yapılamaz mıydı ? Yapılabilirdi,tonlarca karmaşık kodlar var,bu konuda Kağan Aslan hocamıza katılıyorum,linux da kullanılan komutlar temiz ve anlaşılır değil.
Mac ve Windows ortamlarında rahatça aynı platform için desktop ve mobil uygulamalar geliştirebiliyorsunuz,ancak Linux camiasında buna imkan veren şeyler olsa da,saydığım iki işletim sistemi kadar profesyonel değil.
Windows tarafında PhotoShop varken,Linux tarafında Gimp var,PhotoShop ile karşılaştırırsak gayet amatör kalıyor
Ekran kartı driverini yükledikten sonra,Xubuntu çöktü Xserver hatası verdi ardından touchpad çöktü,kıvrana kıvrana zar zor halledebildim.
Açık kaynak felsefesi Linux dışında da yapılamaz mı ? İşletim sistemini işletim sistemi yapan üzerindeki uygulamalardır,Windows Mac gibi işletim sistemleri üzerinden de açık kaynak felsefesi yaşatılamaz mı ?
Diyelim 100 tane linux dağıtımı var,20 tanesi birleşse bile çok büyük bir ekosistem olur,ekran kartı firmaları artık onlar için de yazılım geliştirebilir,artık linux ların ekran kartı ısınma problemleri kalmayabilir,paket yönecisi sorunları çıkmayabilir,kernel çökmeleri olmayabilir
Bundan 4-5 ay önce Windows'a dönme kararı aldım,Linux'u bıraktıktan sonra gerçekten çok rahat ettim
Bir çok kişinin Winzort diye aşağıladığı ve kapitalist dediği Windows bana çok kolaylıklar sağlıyordu beni rahat ettiriyordu,meyve veren ağaç taşlanır misali,ben buna karşıyım,ne Linux taşlansın,ne Windows taşlansın,ne Mac,İos taşlansın
Linux'a başlama amacım işletim sistemleri üzerinde kendimi geliştirmekti,Windows ve mac beklentimi karşılamıyordu o yüzden Linux dünyasına kararlı bir şekilde adım attım,ancak çektiğim tonlarca sorunlar bir yere kadar dedirtti.
Neden Linux piyasaya Windows ve Mac kadar giremiyor ?
Şöyle düşünelim,siz büyük bir firmasınız,sorunlarınız çıkıyor,sorunlarınızı gönüllülerden oluşan bir topluluğa sorup,sorularınızın çözümlerini onların insafına bırakmaktansa,para karşılığı kesin çözümler için sırtınıdı Windows'a dayamak kadar normal bir şey olamaz
Bu olayı RedHat da yapıyor,bunu da sayalım tabiki
Peki Linux sistem,kernel programcılarına değil de,desktop uygulamacılarına,mobil uygulamacılara kısacası yazılımcılara ne tür kolaylık sağlıyor ?
Mac ortamındaki İDE lere bakalım,en iyi idelerinden JetBrains
Windows ortamındaki en iyilerden olarak ide VisualStudio
Bir yazılımcıya ne tür kolaylıklar sağlıyorlar ? Pencere,buton oluşturma saniyeleri alıyor,size tek kalan rahat,konforlu bir şekilde yazılımınızı geliştirmek,tüm bu profesyonel ortamları bu iki işletim sistemi sağlıyor,peki neden sağlıyor ? Sağlamak zorunda çünkü para veriyorsunuz,her şeyleri profesyonel
Linux camiasunda bu çapta profesyonel ide ve dev bir ekosistem var mı bilmiyorum ona hocalarımız açıklık getirir
Bir çok linux kullanıcısı anketlerden de belli olduğu gibi,sıradan ev kullanıcısı ve görsellik için kullanıyor,ancak bir yazılımcıya ne kadar sorunlar açabileceğini bir çoğu bilmiyor,çevremden tanıdıklarımdan edindiğim bilgiler de bunu doğruluyor,bir çoğu Mac ve Windows kullanıyor
Linux kullanan özel insandır,her kes linux kullanamaz vs diyen kişileri tarafsız bulmuyorum,ne alakası vardır ? Kişi hangi işletim sistemi işine yarıyorsa onu kullanmalı,taraf tutar gibi işletim sistemi tutmak,ve kimse benim kullandığım sistemi eleştiremez demek gülünç bir durumdur.
Kısacası,kimse eleştirilemez değildir,Linux,açık kaynak camiasında kesinlikle eleştirilemez değildir,Linux tarafında demek ki bir sorun var ki bu kadar insan kullanmak istemiyor,ben hatalı gördüğüm kısımları buraya yazdım,bu foruma üye olan,üye olmayan tüm ziyaretçiler,belki aralarında linux geliştiricileri nadir de olsa vardır,bir pay çıkarsınlar,artık bu işi profesyonelleştirmek için ilk adımları atsınlar,ileride bizlerde gelişip onlara destek olmak için elimizden her geleni yapacağız