Gönderen Konu: Sabit disk yapılandırma..  (Okunma sayısı 6192 defa)

Çevrimdışı ibrahimt

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: LM 17.3 Rosa
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon x64
  • Grafik Kartı: intel Hd Graphic
  • İşlemci: İntel G2020
Sabit disk yapılandırma..
« : 27 Mayıs 2014, 21:26:14 »
İyi akşamlar dileyerek konuma başlıyorum ve sizlerden görüş ve önerilerinizi bekliyorum. Şu an mevcut masaüstü bilgisayarımın hdd si 80 gb ve linux kurulu. Hdd'min bad sectörlü oluşu nedeniyle açılışlarda sorun yaşıyorum, bu nedenle bugün 1 tb lık hdd aldım. Niyetim hdd'yi 3 bölüme ayırıp bir bölümünü linux, diğer bölümünü film arşivi ve diğer bölümünü de lazım olursa windows kurmak için ayırmaktı. Forumlarda linux yanına windows kurma gibi konuları incelerken bunun olamayacağı, windows yanına linux kurulabileceği, windowsun hdd nin ilk bölümünde olması  şeklinde yanıtlar gördüm. Eğer durum böyle ise mecburen windows'uda  kuracağım da emin olmak için sizlere de danışıyorum. Hdd yi C D E şeklinde 3 e ayıracağım;
C 50 gb windows
D 45 gb linux
E 905 gb arşiv için.

C ye windowsu kuracağım orada bir sorunum yok,
D yi sadece bölümleyeceğim daha sonra linux cd si ile 40 gb linux 5 gb takas alanı oluşturacağım,
E yi NTFS olarak biçimlendireceğim windows içinde (linux ve win ortak kullanımı için)

Böyle kurmayı planlıyorum, açıklamalarımda bir eksiklik yanlışlık varsa görüşlerinizi belirtirseniz daha hdd yi takma işine girişmeden önlemlerimi alayım. 

Çevrimdışı fortran

• Kıdemli Penguen
  • Bir insanı sevmekle başlar her şey...
  • Dağıtım: Linux Mint
Ynt: Sabit disk yapılandırma..
« Yanıtla #1 : 27 Mayıs 2014, 21:57:05 »
ibrahimt, 1- Windows kuracağınız bölüm, 2- Linux kuracağınız bölüm, 3- Takas alanı ve 4- Arşiv. Sanırım yanlış anlamadım. Evet, böyle yapmalı, yukarıda saydığım şekilde diskinizi en az 4 bölüme ayırmalısınız. 1- Windows kuracağınız bölümü NTFS olarak biçimlendirin. 2- Linux kuracağınız bölümü ext4 olarak biçimlendirin. 3- Takas alanını linux-swap olarak biçimlendirin. 4- Arşiv bölümünü NTFS olarak biçimlendirin. Böylece hem Windows hem de Linux ile kontrol edebilirsiniz.

Çevrimdışı ibrahimt

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: LM 17.3 Rosa
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon x64
  • Grafik Kartı: intel Hd Graphic
  • İşlemci: İntel G2020
Ynt: Sabit disk yapılandırma..
« Yanıtla #2 : 28 Mayıs 2014, 00:15:14 »
Tamda cevap beklerken eski hdd tamamen gitti 5-10 dk. da bir masaüstü siyah ekran durumuna düştü sadece bilgisayar ve ev dizini simgesi ile fare işaretçisi gözüküyordu, hiçbir işleme tepki vermemeye başladı. Cevabınızı okumadan kuruluma geçtim. C D E biçiminde 3 bölüm yaptım  C: ye win kurdum, D: yi arşiv yaptım NTFS olarak,  E: yi ham biçimde bıraktım. LM 17 yi bekliyeceğim az kaldı galiba. E: ye LM 17 kurar iken 2 parçaya ayıracağım gibi (linux+ takas alanı). Bilmek ile emin olmak arasında gidip geldim :) Yanıtın için teşekkür ederim.