Gönderen Konu: Windows 10 Hakkında  (Okunma sayısı 5209 defa)

Çevrimdışı dlyalcin

• Penguen
  • Dağıtım: Qiana
Windows 10 Hakkında
« : 29 Temmuz 2015, 18:57:06 »
Windows son sürümüyle birlikte yıllardır GNU-Linux'ta bulunan çoklu masaüstü, mağaza gibi bazı özellikleri kullanmaya başladı. Özellikle Windows mağazası ile virüs sorununa çözüm getirebilir. GNU-Linux kendisine hangi özellikleri ekleyerek buna cevap verebilir? Çünkü bir çok GNU-Linux kullanıcısı bilgisayar programcısı değil. Onlar için kaynak kodların açılması fazla bir anlam ifade etmiyor. GNU-Linux dağıtımlarının son yıllarda Windows kadar rahat olması virüslerden izole olma avantajıyla bir araya gelince bir çok Windows kullanıcısı Linux'a geçmişti. Windows kaybettiği kullanıcıları geri kazanabilir mi? Kazanmaması için GNU-Linux'un ne yapması gerekir?

Çevrimdışı alierennet

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 17.2 Rafaela
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia GTX 660
  • İşlemci: Amd Phenom II 4
Ynt: Windows 10 Hakkında
« Yanıtla #1 : 29 Temmuz 2015, 20:12:09 »
Linux ve Windows'un birbirinin rakibiymiş gibi gösterilmesine karşıyım. Windows, Linux ve Mac bunlar birbirleriyle etkileşim içinde kendi yollarında gelişim gösteren platformlar. Rekabet algısı yaratılması ucu açık, istenmeyen durumlara yol açar. Örneğin Linux kullanıcıları Windows'tan bahsederken "winzort" gibi tuhaf ve fanatizm kokan benzetmelerde bulunmaları da Linux'a karşı olumsuz bir algı oluşturur. Madem ki rakip olarak görüyorsun, rakibine saygılı olacaksınız. Kaldı ki sadece Windows değil, Linux dağıtımlarının bile Windows'tan öğrendiği şeyler var.

Sizin kaygılarınıza gelecek olursak; bana göre çoklu masaüstü klavye-fare kullanan bilgisayarlar için pekte kullanışlı değil, klasik anlamda masaüstleri için sadece fantaziden ibaret olduğunu düşünüyorum. Ayrıca Microsoft'un çoklu masaüstü ve efektlerine geçmesi onlar için zorunluluktu çünkü mobil platformlarda da varolma çabasında oldukları için, klasik masaüstünden vazgeçmek zorundalar. Ayrıca son kullanıcı bazında (kodlamayla, konsolla vs.hiçbir ilgisi olmayan) kabul etmek gerekir ki Windows'lar çok pratik ve kullanışlı oluyorlar. Tabi ki bu benim bakış açımdır. Son kullanıcı açısından yapması gerekli işlerin veya o an ki eğlence ve keyif alma durumuna baktığında Windows'lar tek tıkla herşeyi halledebilir durumdalar. Hal böyle olunca Linux kullanan bir kişi (Bilgisayar konusunda uzman değilse) kullandığı sistemle ilgili sıkıntıları ortaya çıkıyor. Varsayalım Linux ve Microsoft birbirinin rakibi olsun! Şimdi mantıklı düşünmemiz gerekir. Linux'un karşısında devasa bir şirket ve ona destek veren şirketler, medya sektörü hatta politikacılar bile var. Doğal yollardan Linux ilerleme kaydetse bile, kirli yollardan Linux'un önünü kesebilecek bir güç olduğunu unutmamak gerekiyor. (Türkiye'de Pardus'un başına gelenler örneklerden sadece biridir)

Onun için Linux ne yapması gerekiyor diyecek olursak! Kendi özgürlüğünü ve özgünlüğü koruması gerekiyor diye düşünüyorum. Sonuç olarak yüz binlerce gönüllüsü olan büyük çoğunluğunun kar amacı gütmediği bir platformun Microsoft gibi bir şirketle rekabete girmesi oldukça mantıksızdır.

Onun için Linux'un yapması gereken şey, karşısında bir rakip yokmuş gibi bildiği yoldan devam etmesidir.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #2 : 30 Temmuz 2015, 10:22:39 »
Windows kullanıcıları bahsi geçen güvenlik sorunlarını, yeni sürümü ile gelecek depo benzeri yapıdan indirilebilecek tarzdaki uygulamalar ile mi yaşıyorlar acaba? Buna benzer bedava tarzda uygulamalar depo olmasa da biraz araştırma ile güvenli alanlardan indirilebiliyor. Asıl sorun Windows kullanıcılarının bedava ulaşamayacakları uygulamalar, oyunlar ile ilgili girişimleri sonucunda ortaya çıkmıyor mu? Bu durumda Windows'un deposu olsun ya da olmasın çok bir şey değişmeyecektir. İşin sadece uygulama tarafı bu tabii ki.

Öncelikle GNU yazılımları bedava yazılımlar değildir, bunlar özgür yazılımlardır. Arasındaki farkı burada uzun uzun anlatmaya gerek yok. Araştırıldığında nüansa ilişkin kaynakalrı elbet bulabilirsiniz. Özgür ya da açık kaynak yazılımların bir diğer avantajı ise güvennlik ve güvendir. Ben sen ya da bu forumdaki kodlamadan anlamayan bir başka kimse inceleyemese de, ortada olan kaynak kodları elbet bu işlerden anlayan binlerce gözün önünden geçemekte. Kaynak kodlarını bu şekilde açan bir uygulama, elbet kullanıcı için zararlı bir hususu da barındırmaz. Bu hem bir güvenlik sorununu çözmekte, hem de Windows tarafında bulunamayacak (kapalı kaynak uygulamaları ve Windows'un kendisini kasdediyorum) güven olgusunu ortaya koymaktadır.

Yapılacak düzenlemeler, alınacak tedbirler ile Windows ortamında belirli güvenlik seviyeler elde edilebilir. Peki malum kurumlarla dirsek teması olan böyle işletim sistemlerine güvenebilecek misiniz? İşletim sistemlerinde böyle güvensiz bağlantılar varsa, bunların depovari ortmalarındaki uygulamalar içinde benzer güvensiz dirsek temaslarının olamayacağının nasıl bir garantisi olacak?
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı alierennet

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 17.2 Rafaela
  • Grafik Kartı: Nvidia GTX 660
  • İşlemci: Amd Phenom II 4
« Yanıtla #3 : 30 Temmuz 2015, 18:24:42 »
Farz edelim Windows'lar tamamen güvenli olsun. Kapalı olması bile birçok insanda acaba "izleniyor muyuz" gibi bir paranoyanın oluşması için yeterlidir sanırım. Bir bilgisayarın arka planında neler dönüyor, çeşitli güncellemeler adı altında neler yükleniyor ve farkında olmadığımız veri alışverişlerinde bize ait bilgiler bir yerlere veya belirli bir merkeze mi gidiyor? Kim bilebilir ki? Evet bunlar hakkında yüzlerce komplo teorisi üretilebilir. Windows eko sisteminde tabiri caizse o kadar çok dolap dönüyor ki, haliyle insanlarda şüphe oluşması kaçınılmaz oluyor. Mesela birçok güvenlik firmasının ürünlerini satabilmek için, kasıtlı olarak zararlı yazılım yayıp ardından o yazılımı temizleyecek güvenlik yazılımları ortaya çıkardığının söylenceleri dolaşıyor. Bu bile kapalı kaynağa ne kadar güvenmeliyiz sorusunu sormamıza yeterlidir. Dünya genelinde öyle bir yapı oluşturulmuş ki, donanım firmaları, yazılım firmaları, hatta hacker dediğimiz kişiler bile birbiriyle girift hale gelmişler ve her faaliyetleri mutlaka kendilerinden birilerine kazanç, marka değeri ve itibar olarak geri dönüyor. Ben buna sanal emperyalizm diyorum. Kendinden olmayanın yaşam hakkının olmadığı bir dünyadır bu. Biraz fantastik olacak ama Linux gibi bir oluşumun bu güç karşısında yapabileceği tek şey gerilla taktiği uygulamaktır.  ;D :D

Her neyse espri bir tarafa, üstüne basa basa söylediğim şey Linux'un kendi mecrasında ve kendi dinamikleriyle yoluna devam etmesi gerekiyor. Ayrıca fanatizm seviyesinde ben Windows kullanmam arkadaş! demekte çokta gerçekçi olmaz. Güvenliği çok önemsemiyorsanız pekala yeri zamanı gelince Windows'ta kullanılır, Linux'ta kullanılır. Kendimizi fazla kasmaya gerek yok diyorum.
« Son Düzenleme: 30 Temmuz 2015, 18:34:32 Gönderen: alierennet »

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Grafik Kartı: Intel HD 620
  • İşlemci: Intel i7 - 7500U
« Yanıtla #4 : 31 Temmuz 2015, 10:32:08 »
Söz konusu olay sadece bir depo yapalım depo'dan indirdiğimiz yazılımlar güvenli olsun değildir. Hadi varsayalım ki depoda'ki uygulamaların hepsi güvenli.

Peki bizi izlemediğinin ve yaptığımız işlemleri kaydetmediğinin bir güvencesini verebilirler mi bize? Hepimiz Windows üzerinde yaptığımız işlemlerin, kullandığımız programların, girdiğimiz çıktığımız yerlerin detaylı bir kaydını tuttuğunu biliyoruz. Bu listeyi Windows arayüzünden görmeniz, izlemeyi kapatmanız veya neler olup bittiğini öğrenmeniz mümkün değildir.

Bunun dışında Windows, donanımları nasıl kullandığımızı da oldukça iyi bir şekilde izliyor. Örneğin windows yüklü bilgisayarınızda USB Flash bellek bağlayıp özel dosyalarınızı kopyaladığınızda, bu yaptığını işlemin farkedilmeyeceğini düşünebilirsiniz ancak Windows bilgisayarınıza bağlanan her USB falsh bellek aygıtının detaylarını ve son bağlanma tarihlerini bile saklamaktadır. Bunlar sadece aklıma gelenler. Uzun lafın kısası, Windows altında yaptığınız en ufak bir hareket bile birileri tarafından izlenebiliyor ve görülebiliyor. Nerede bizim özgürlüğümüz nerede bizim gizliliğimiz? Şimdi neden Windows'a ve kapalı kaynak kodlu olan her yazılıma karşı olduğumuzu biraz daha iyi anlayabilirsiniz umarım.
Gelip sağ yanağımdan öptü. Dindar değildim ama sol yanağımı da çevirmek istedim o an...

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
  • Dağıtım: Ubuntu Studio 18.04
  • Masaüstü Ortamı: i3wm
  • İşlemci: i5 - 2. nesil
« Yanıtla #5 : 31 Temmuz 2015, 11:32:47 »
"malum kurum" dan kastınız tam olarak nedir? Orasını anlayamadım.   o.O   Nvidia gibi ekran kartlarının sürücüleri Linux'de bile kapalı olarak çalışmıyor mu? Ben mi yanlış biliyorum. [member=8]Butterfly[/member]

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
« Yanıtla #6 : 31 Temmuz 2015, 11:49:15 »
[member=980]abdyek[/member] https://en.wikipedia.org/wiki/National_Security_Agency
Sürücü tercihi size kalmış. İster açık kaynak sürücüyü kullanırsınız. İsterseniz kapalı kaynak sürücüyü kullanırsınız.

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
« Yanıtla #7 : 31 Temmuz 2015, 12:19:14 »
[member=980]abdyek[/member] https://en.wikipedia.org/wiki/National_Security_Agency

Sürücü tercihi size kalmış. İster açık kaynak sürücüyü kullanırsınız. İsterseniz kapalı kaynak sürücüyü kullanırsınız.

Linki pek anlayamadım.  :-[

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #8 : 31 Temmuz 2015, 12:25:18 »
Arama motorlarında Windows ve NSA olarak arama yaparsanız, NSA'yin Windows arkakapıları ile ilgili bir çok bağlantıya ulaşabilirsiniz.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
« Yanıtla #9 : 31 Temmuz 2015, 12:51:00 »
Arama motorlarında Windows ve NSA olarak arama yaparsanız, NSA'yin Windows arkakapıları ile ilgili bir çok bağlantıya ulaşabilirsiniz.

Teşekkürler. : )