Gönderen Konu: ATI HD Radeon 6670 Ekran Kartından Televizyona Bağlantı Sorunu  (Okunma sayısı 5517 defa)

Çevrimdışı ogedayhun

• Yeni Penguen
  • *
  • Ars Gratia Homines
  • Dağıtım: Mint Mate (Petra) 16
Merhaba,
Masaüstü bilgisayarıma önceki gün Linux Mint Mate 16 (petra) sürümünü kurdum, ati kart sürücülerini amd sitesinden indirip güncelledim. Kurulum sırasında bilgisayarıma Catalyst yazılımı da yüklendi. Denetim Merkezinde biri normal diğeri yönetici kullanıcı için iki simge oluştu. Yönetici kullanıcı seçimini sağ ya da sol tıklayarak açamadım. Ben de uç birimden kod girerek ulaştım (gksudo amdcccle). Açılan program penceresinde görüntü yönetimi ile ilgili bölümden ekran kartını monitör ve televizyon arasında, geçişli tek masaüstü elde edecek şekilde ayar yaptım. Bunun üzerine bilgisayar monitörümü 1., televizyonu da 2. görüntü birimi olarak tanımladı ve panel çubuğunun bulunduğu masaüstü ekranını televizyonda açarken, monitörde sadece ana ekranın uzantısı olarak boş bir alan bıraktı. Ne kadar uğraşsam da, panel çubuğunu ve dolayısıyla ana menü ve masaüstü simgelerimi monitörüme alamadım. Ayrıca monitör ile televizyon arasında fare ve pencere geçişi yapamadığımı gördüm. Bugüne dek hep Windows kullandığım için ne yapacağımı bilmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. İlginize şimdiden teşekkürler.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: ATI HD Radeon 6670 Ekran Kartından Televizyona Bağlantı Sorunu
« Yanıtla #1 : 26 Mayıs 2014, 20:05:14 »
Fareyi pencereler arasında dolaştırmak için Görüntü Seçenekleri (Display Options) kısmından Xinerama özelliğini etkinleştirmeyi deneyebilirsiniz. ATI ekran kartı kullanmadığım için tam olarak bilemiyorum ama Görüntü Yönetimi (Display Manager) bölümü altından birincil ekranı ayarlayabileceğinizi düşünüyorum.

Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı ogedayhun

• Yeni Penguen
  • *
  • Ars Gratia Homines
« Yanıtla #2 : 26 Mayıs 2014, 20:23:31 »
Bu özellik Catalyst içerisinde etkin değil. Etkinleştirmeye çalıştığımda, her iki ekran üzerindeki masa üstünün de aynı olduğunu, iki ekranda farklı masa üstü oluşturursam özelliği kullanabileceğimi söyleyen bir ileti alıyorum. Açıkçası ekran klonlama seçeneğinde de (her iki ekranda ayrı ayrı aynı masa üstü görüntüsü) ekran uzatma seçeneğinde de (bir ekrandan diğerine masa üstü genişlemesi) iki ayrı masa üstü oluşturmama imkan yok. Ne demek istediğini anlayamadığımdan bu özelliği etkinleştiremedim.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #3 : 26 Mayıs 2014, 21:11:11 »
Menü => Tüm Uygulamalar => Tercihler => Ekranları açıp ayarları bu araç ile yapmayı deneyebilirsiniz.

Ya da aşağıdaki komut ile arandr uygulamasını kurup ayarları bu araç ile yapmak denenebilir.

Kod: [Seç]
sudo apt-get install arandr
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı ogedayhun

• Yeni Penguen
  • *
  • Ars Gratia Homines
« Yanıtla #4 : 27 Mayıs 2014, 12:14:09 »
Verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. İşe yaradı ve her iki ekranım da şu an istediğim gibi sorunsuz çalışıyor. Bu arada ilk Shell script'imi de yazmış oldum. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim tekrar.

Çevrimdışı ogedayhun

• Yeni Penguen
  • *
  • Ars Gratia Homines
« Yanıtla #5 : 27 Mayıs 2014, 12:23:46 »
Tam olarak arandr programını indirdikten sonra öncelikle gksudo gedit /etc/X11/xorg.conf komutunu girerek bu dosyayı açtım. Daha sonra “Screen” yazan kod bölümünün altına en son End Subsection komutu ile End Section komutu arasına şu satırları yerleştirdim:

SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1920x1080" "1920x1080" #the resolutions of your monitors
Virtual 3840 800
EndSubSection

Daha sonra uçbirimdeki komut satırından xrandr -q ile bağlı ekranların isim ve özelliklerini aldım. Ardından, yine komut satırından girdiğim xrandr --auto --output CRT1 --mode 1920x1080 --right-of DFP2 komutuyla monitörümü (CRT1) televizyonumun (DFP2) sağına aldım. Böylece iki ekran birbirinin uzantısı olarak dizildi ve aralarında sorunsuz fare ve pencere geçişi sağlandı. İlgilenen arkadaşlar da umarım bu bilgiden yararlanabilir. Yardımlarınız için tekrar teşekkürler.

Çevrimdışı ogedayhun

• Yeni Penguen
  • *
  • Ars Gratia Homines
« Yanıtla #6 : 27 Mayıs 2014, 12:34:31 »
Unutmadan şunu da ekleyeyim ki, config dosyasında düzeltme yapılıp kaydedildikten sonra bilgisayarın yeniden başlatılması gerekiyor. Ayrıca bilgisayarı her yeniden başlatma işleminin ardından eğer televizyon bağlı ise en son girdiğimi söylediğim komutun otomatik olarak çalışması için Shell script olarak yazılması gerekiyormuş. startxrandr adı altında dosya sisteminde home/kullanıcı adı dizinine kaydettiğim bu betik şunlardan oluşuyordu:

#!/bin/sh
xrandr --auto --output CRT1 --mode 1920x1080 --right-of DFP2

Betiği kaydettikten sonra uçbirimden girilen şu komutla, her bilgisayar açıldığında otomatik olarak çalıştırılabilmesini sağlıyoruz:

chmod a+x startxrandr

İşlemler bundan ibaret. Açıkçası Linux'u oldukça kolay buldum ve benimsedim diyebilirim. Bir iki ufak problemim daha kaldı onları da çözersem eminim oldukça uzun bir süre Linux kullanmayı düşünebilirim. İlgi ve bilgileriniz için çok teşekkürler.