Gönderen Konu: Chromium ile ön tanımlı gelen CryptoTokenExtension eklentisini kaldırmak.  (Okunma sayısı 4056 defa)

Çevrimdışı YasinC

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: LMDE 3
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Intel
  • İşlemci: Core 2 Duo
Merhabalar.
Uzun zamandır Firefox kullanan biri olarak geçtiğimiz hafta içerisinde bir-iki tane sitede sıkıntı yaşadığım için bugün Synaptic üzerinden Chromium kurdum. uBlock Origin eklentisini kurmak için "Uzantılar" bölümüne geldiğimde ön tanımlı olarak iki tane eklentinin kurulu geldiğini (CryptoTokenExtension ve Chromium PDF Viewer) gördüm. Üstelik bu eklentiler Chrome mağazasında yer almadığı gibi, devre dışı bırakılmıyor ve kaldırılmıyor.

Kısacası, bunları kaldırmanın bir yolu var mıdır acaba?
Çok şeye sahip olmaktansa, az şeye ihtiyaç duymayı yeğlerim.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Tarayıcı ile varsayılan olarak gelen eklentinin, eklenti sayfasında bulunmaması normal bir durum. Bu eklentiler zaten tarayıcının geliştiricileri tarafından hazırlanıyordur. Eklenti sitesindekiler (mağaza) 3. parti oluyor.

CryptoTokenExtension eklentisi, Multi-factor authentication olarak isimlendirilen bir kimlik doğrulama teknolojisine destek vermeye yarıyormuş. Diğeri hazır gelen bir PDF eklentisi. Bunlar kök dizinde kurulu olduğu için, kullanıcı hakkı ile çalışan bir uygulama ile bunları silememeniz normal bir durum. Eklenti sitesinden (mağaza) yüklediğiniz eklentiler ise, kullanıcının erişebildiği /home dizini altına depolanır, bu sebeple sonradan indirdiğiniz eklentileri silebiliyorsunuz. Tarayıcı ile gelen eklentilerden şüphe duyuyorsanız, bu tarayıcıyı hiç kullanmamak daha tutarlı bir yaklaşım olur. Chromium'un, Chrome tarayıcısı aksine açık kaynak kodlu olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı YasinC

• Çok Yeni Penguen
  • *
Tarayıcı ile varsayılan olarak gelen eklentinin, eklenti sayfasında bulunmaması normal bir durum. Bu eklentiler zaten tarayıcının geliştiricileri tarafından hazırlanıyordur. Eklenti sitesindekiler (mağaza) 3. parti oluyor.

CryptoTokenExtension eklentisi, Multi-factor authentication olarak isimlendirilen bir kimlik doğrulama teknolojisine destek vermeye yarıyormuş. Diğeri hazır gelen bir PDF eklentisi. Bunlar kök dizinde kurulu olduğu için, kullanıcı hakkı ile çalışan bir uygulama ile bunları silememeniz normal bir durum. Eklenti sitesinden (mağaza) yüklediğiniz eklentiler ise, kullanıcının erişebildiği /home dizini altına depolanır, bu sebeple sonradan indirdiğiniz eklentileri silebiliyorsunuz. Tarayıcı ile gelen eklentilerden şüphe duyuyorsanız, bu tarayıcıyı hiç kullanmamak daha tutarlı bir yaklaşım olur. Chromium'un, Chrome tarayıcısı aksine açık kaynak kodlu olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Chromium kullanmak istiyorum ama açıkçası bahsettiğim eklentilerin istediği izinler biraz korkuttu beni :)

Kod: [Seç]
İzinler:
- Ziyaret ettiğiniz web sitelerindeki tüm verilerinizi okuma ve değiştirme
- USB üzerinden herhangi bir Yubico.com adlı firmadan Gnubby cihazına erişme
- Evrensel 2. Faktör cihazlarınıza erişim
- İşbirliği yapan web siteleriyle iletişim kurma
- Web sitelerinin çerezler, JavaScript, eklentiler, coğrafi konum, mikrofon, kamera vb. özelliklere erişimini denetleyen ayarlarınızı değiştirme

Peki root yetkisi ile bir şekilde kaldırmanın yolu yok mudur acaba?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Bu izinler büyük ihtimalle şifreli kimlik doğrulaması güvenliği amaçlıdır.

Alıntı
- USB üzerinden herhangi bir Yubico.com adlı firmadan Gnubby cihazına erişme

Şunu araştırınca yubikey çıkıyor, bu da 2 aşamalı ve 2 faktörlü doğrulama amaçlı bir aygıtmış. Bence telaş yapmanıza gerek yok. Bunları silseniz bile bir sonraki güncelleme ile yeniden yüklenirler. Öncelikle bu teknolojinin ne olduğunu ve amaçla kullanıldığını araştırmanız daha makul bir yaklaşım olabilir.
« Son Düzenleme: 06 Nisan 2019, 01:13:09 Gönderen: Butterfly »

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı YasinC

• Çok Yeni Penguen
  • *
Bu izinler büyük ihtimalle şifreli kimlik doğrulması güvenliği amaçlıdır.

Şunu araştırın yubikey çıkıyor, bu da 2 aşamalı ve 2 faktörlü doğrulama amaçlı bir aygıtmış. Bence telaş yapmanıza geek yok. Bunları silseniz bile bir sonraki güncelleme ile yeniden yüklenirler. Öncelikle bu teknolojinin ne olduğunu ve amaçla kullanıldığını araştırmanız daha makul bir yaklaşım olabilir.

2FA teknolojisini ve Yubikey'i biliyorum hocam. Eklenti zaten yubico firmasının falan değil, yayımcısı da belli değil. Beni huzursuz eden bu eklentinin adında geçen "crypto token" ibaresi. Blockchain ve kripto paralar ile ilglilendiğim için beni huzursuz etti.

Neyse, Vivaldi tarayıcısını deneyeyim bari..

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Varsayılan olarak gelen, yani tarayıcının geliştiricilerinin elinden çıkan bir eklentinin yayıncı bilgisi olmaması normal sayılabilir.

Crypto şifreleme demek. Token ise internet ortamında güvenli veri iletişimi amacıyla kullanılan bir kavram. Mesela buradaki konumuzdaki bazı çıktılarda geçiyor. Bunun sisteminizde kazıma yapma ile bir ilgisi yok. Burada kavramdan bir miktar bahsedilmiş.

Konu geri dönüş yapılmadığı için kilitlenmiştir.
« Son Düzenleme: 06 Mayıs 2019, 14:40:26 Gönderen: Butterfly »