Gönderen Konu: [Çözüldü] CD Rom satasından taktığım HDD ile ilgili sorun  (Okunma sayısı 6569 defa)

Çevrimdışı okoreni

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: mint
CD Rom girişinden taktığım HDD ile ilgili bir sorun yaşıyorum. 240 gb ssd Linux Mint kök dizinde kullanıyorum. CD rom satasından taktığım HDD yi çıkartılabılır disk olarak görüyor sistem. Yani sanki harici taşınabilir bir harddisk takmışım gibi davranıyor. Bunu nasıl dahili bir disk gibi kullanabilirim. Ev dizini ve gparted görüntülerini ekte belirteceğim. Yardımlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum.

« Son Düzenleme: 25 Temmuz 2019, 15:44:34 Gönderen: okoreni »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: CD Rom satasından taktığım HDD ile ilgili sorun
« Yanıtla #1 : 24 Temmuz 2019, 14:56:57 »
Linux Mint'te harici disk ya da sistemdeki diğer diskler açılışta otomatik olarak bağlanmaz. Sorun diskin otomatik olarak bağlanıp bağlanmaması mı?

Alıntı
CD rom satasından taktığım HDD yi çıkartılabılır disk olarak görüyor sistem. Yani sanki harici taşınabilir bir harddisk takmışım gibi davranıyor. Bunu nasıl dahili bir disk gibi kullanabilirim.

Bunu daha açık biçimde ifade ediniz. HDD'yi harici disk olarak gördüğünü nasıl anladınız ve tanımladınız?

Alıntı

Bağladığınız her disk bölümü, sistem çekmesindeki araçta görüntülenir, bu normal bir durum. İsterseniz o araç ile kolayca ayırabilmenizi sağlar.
« Son Düzenleme: 24 Temmuz 2019, 14:58:33 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı okoreni

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 24 Temmuz 2019, 16:41:50 »
Linux Mint'te harici disk ya da sistemdeki diğer diskler açılışta otomatik olarak bağlanmaz. Sorun diskin otomatik olarak bağlanıp bağlanmaması mı?

Bunu daha açık biçimde ifade ediniz. HDD'yi harici disk olarak gördüğünü nasıl anladınız ve tanımladınız?

Bağladığınız her disk bölümü, sistem çekmesindeki araçta görüntülenir, bu normal bir durum. İsterseniz o araç ile kolayca ayırabilmenizi sağlar.

Ben cd-rom sata girişinden bu diski taktım, diski görüyor burda bir sıkıntı yok. Fakat dahili bir disk gibi görmüyor. Windowstan örnek vermek gerekirse cd-rom satasından taktığımız diske otomatik bir harf atayacaktı örneğin D:\ ve biz bu diski sorunsuz ikinci dahili disk gibi kullanabilirdik. Burda ise diski sanki dahili bir disk değil de harici bir disk takmış gibi görüyor. Disk ekle/kaldır kısmı taskbarda beliriyor. HDD dizinine girdiğim zaman masaüstüne otomatik kısayolunu olusturuyor, yoksa oluşturmuyor.

Başka bir forumda böyle bir cevap aldım fakat anlamadım.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #3 : 24 Temmuz 2019, 18:14:40 »
Dahili bir disk olarak görünmüyor diye bir şey yok. Linux'da kök dizin haricindeki, otomatik olarak bağlı olmayan tüm disk bölümleri böyle görünür. Zaten bahsettiğiniz disk bölümüne de tıkladığınızda sorunsuz bir disk bölümü gibi bağlanıp kullanılabiliyordur. Linux'da disklere Windows'daki gibi bir harf atanmaz, diskler /dev/sda disk bölümleri /dev/sda1 /dev/sda2 gibi tanımlanır.

Ayrıca şu an herhangi bir sorun yaşamıyorsunuz. Sisteminizin kurulu olduğu bölüm haricindeki tüm bölümler böyle görünür. Üstüne tıkladığınızda bağlanır ve masaüstünde bir kısayol atanır. Ayrıca Cinnamon masaüstüne özel olarak, "Kaldırılabilir sürücüler" uygulamacığında görülür. Çünkü bu aygıtlar tıkladığında bağlanır, istenirse ayırılabilir. SSD diskiniz üzerinde farklı bir disk bölümü dahi olsaydı aynısı olacaktı.

Bağlanan disk bölümlerini masaüstünde görünmesini engelleyebilirsiniz, Sistem Ayarları => Masaüstü => Masaüstü Simgeleri => Bağlı Sürücüler seçeneğini pasifleştirin.

Disk bölümlerinin açılışta otomatik bağlanması ile ilgili forumda bir konumuz mevcut.

[info][Nasıl] Disk Bölümlerini Açılışta Otomatik Bağlama[/info]
« Son Düzenleme: 24 Temmuz 2019, 18:17:08 Gönderen: Butterfly »

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı okoreni

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 24 Temmuz 2019, 19:35:44 »
Dahili bir disk olarak görünmüyor diye bir şey yok. Linux'da kök dizin haricindeki, otomatik olarak bağlı olmayan tüm disk bölümleri böyle görünür. Zaten bahsettiğiniz disk bölümüne de tıkladığınızda sorunsuz bir disk bölümü gibi bağlanıp kullanılabiliyordur. Linux'da disklere Windows'daki gibi bir harf atanmaz, diskler /dev/sda disk bölümleri /dev/sda1 /dev/sda2 gibi tanımlanır.

Ayrıca şu an herhangi bir sorun yaşamıyorsunuz. Sisteminizin kurulu olduğu bölüm haricindeki tüm bölümler böyle görünür. Üstüne tıkladığınızda bağlanır ve masaüstünde bir kısayol atanır. Ayrıca Cinnamon masaüstüne özel olarak, "Kaldırılabilir sürücüler" uygulamacığında görülür. Çünkü bu aygıtlar tıkladığında bağlanır, istenirse ayırılabilir. SSD diskiniz üzerinde farklı bir disk bölümü dahi olsaydı aynısı olacaktı.

Bağlanan disk bölümlerini masaüstünde görünmesini engelleyebilirsiniz, Sistem Ayarları => Masaüstü => Masaüstü Simgeleri => Bağlı Sürücüler seçeneğini pasifleştirin.

Disk bölümlerinin açılışta otomatik bağlanması ile ilgili forumda bir konumuz mevcut.

[info][Nasıl] Disk Bölümlerini Açılışta Otomatik Bağlama[/info]

Bu şekilde kullanmamın herhangi bir zararı yok ise bu biçimde kullanmaya devam edeceğim. Dediğiniz gibi diski kullanabiliyorum. Başka sormak istediğim konu ise; ben windows da hdd'yi biçimlendirdim içerisinde yaklaşık 300 gb veri vardı. Hem gparted ile hem windowsta biçimlendirdim, yaklaşık 1 dakıka surdu. ne kadar saglıklı sılınmıstır verıler?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #5 : 24 Temmuz 2019, 19:50:43 »
Alıntı
Bu şekilde kullanmamın herhangi bir zararı yok ise bu biçimde kullanmaya devam edeceğim.
Evet, bu normal bir durum, bu şekilde kullanabilirsiniz.

Diğer husus ile ilgili ayrı bir konu açabilirsiniz. Forumda aynı başlıkta farklı hususları konuşmuyoruz.

Soru bir çözüme ulaştıysa, başlığı etiketlerseniz konuyu kilitleyebiliriz.

[okay]Çözülen başlıkların etiketlenmesi hakkında.[/okay]