Gönderen Konu: [Çözüldü] Linux Mint Aniden Donma (Kilitlenme) Sorunu  (Okunma sayısı 7534 defa)

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Linux Mint Aniden Donma (Kilitlenme) Sorunu
« Yanıtla #15 : 24 Ağustos 2019, 00:24:39 »
Daha önce Intel GPU yapılandırması ile yırtılma olmadığını söylemiştiniz. Şu an yırtılma sorununa odaklanmayalım ve konu dağılmasın. Compiz ile son durumu gözlemleyin. Bir de Compiz etkinken oluşan yırtılma sorununun, yapılan değişiklik ile ilgili olup olmadığını kontrol ediniz.

Eğer Compiz tarafında sorun çözüldüyse, aşağıdaki komutla yeniden hızlandırma + yırtılma sorununu çözen değişkeni içeren yapılandırma dosyası oluşturulabilir. Ardından sistemi yeniden başlatmak gerekecek.

Kod: [Seç]
sudo mkdir -p /etc/X11/xorg.conf.d/ && echo -e 'Section "Device"\n Identifier "Intel Graphics"\n Driver "Intel"\n Option "AccelMethod" "uxa"\n Option "TearFree" "true"\nEndSection' | sudo tee /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
« Son Düzenleme: 24 Ağustos 2019, 00:27:22 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı Medullitus

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 19
  • Masaüstü Ortamı: Mate
  • İşlemci: Ryzen 5
« Yanıtla #16 : 24 Ağustos 2019, 02:27:48 »
Daha önce Intel GPU yapılandırması ile yırtılma olmadığını söylemiştiniz. Şu an yırtılma sorununa odaklanmayalım ve konu dağılmasın. Compiz ile son durumu gözlemleyin. Bir de Compiz etkinken oluşan yırtılma sorununun, yapılan değişiklik ile ilgili olup olmadığını kontrol ediniz.

Eğer Compiz tarafında sorun çözüldüyse, aşağıdaki komutla yeniden hızlandırma + yırtılma sorununu çözen değişkeni içeren yapılandırma dosyası oluşturulabilir. Ardından sistemi yeniden başlatmak gerekecek.

sudo mkdir -p /etc/X11/xorg.conf.d/ && echo -e 'Section "Device"\n Identifier "Intel Graphics"\n Driver "Intel"\n Option "AccelMethod" "uxa"\n Option "TearFree" "true"\nEndSection' | sudo tee /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf

Merhaba,

Konuyu açmadan önce video yırtılma sorununu şu videodaki https://youtu.be/NLm4PK_0n_E komutlarla çözmüştüm, ama donma sorunum devam ediyordu.

Sizin verdiğiniz kodu "sudo rm -f /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf" girince yırtılma sorunu yeniden başladı, ilkin yok sandım ama sonra yırtılmayı fark edince ilgili mesajımı editledim. Donma ise henüz olmadı, olursa bilgisini vereceğim.

Bu kodu donma probleminin çözüldüğü kesinse uygulayacağım, değil mi? Teşekkürler...

Saygılarımla...
« Son Düzenleme: 24 Ağustos 2019, 02:31:25 Gönderen: Medullitus »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #17 : 24 Ağustos 2019, 03:22:43 »
Alıntı
Sizin verdiğiniz kodu "sudo rm -f /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf" girince yırtılma sorunu yeniden başladı,

Bundan sonra bir komut daha vermiştim, UXA hızlandırmayı etkinleştiren, bu gözden kaçtı sanırım. Her neyse, siz Compiz ile ilgili sorunu teyit edin, sorun çözülürse son verdiğim komutu kullanırsınız.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı Medullitus

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #18 : 24 Ağustos 2019, 19:12:41 »
Bundan sonra bir komut daha vermiştim, UXA hızlandırmayı etkinleştiren, bu gözden kaçtı sanırım. Her neyse, siz Compiz ile ilgili sorunu teyit edin, sorun çözülürse son verdiğim komutu kullanırsınız.

Youtube'da müzik açıp dışarı çıktım. 30 - 40 dk sonra geldiğimde bilgisayar yine domuştu.

Kodunu uygulamadım konuştuğumuz gibi.

Sorunun uzamasından dolayı üzgünüm, ama burada benim kullanıcı olarak bir hatam yok sanıyorum. Umarım sorun çözülür ve böyle bir durumla karşılaşanlar için de faydalı olur.
« Son Düzenleme: 24 Ağustos 2019, 19:24:23 Gönderen: Medullitus »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #19 : 24 Ağustos 2019, 19:24:33 »
Menü => İnternet => Chrome girdisine sağ tıklayıp, Özellikleri düzenle seçeneğini tıklayın. Açılan düzenleme penceresinde, Komut kısmıı aşağıdaki şekilde düzenleyip pencereyi kapatın.

/usr/bin/google-chrome-stable --disable-gpu %U
Bu şekilde durumu gözlemleyin. Bir de farklı tarayıcı kullanıp, örneğin Firefox'da aynı sorunun olup olmadığını kontrol edin. Bakalım sonuç ne olacak?

Çevrimdışı Medullitus

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #20 : 25 Ağustos 2019, 05:28:05 »
Menü => İnternet => Chrome girdisine sağ tıklayıp, Özellikleri düzenle seçeneğini tıklayın. Açılan düzenleme penceresinde, Komut kısmıı aşağıdaki şekilde düzenleyip pencereyi kapatın.

Bu şekilde durumu gözlemleyin. Bir de farklı tarayıcı kullanıp, örneğin Firefox'da aynı sorunun olup olmadığını kontrol edin. Bakalım sonuç ne olacak?

Merhaba,

Dediğinizi yapıp test ettim. Önce Chrome'da donma sorunuyla karşılaştım. Sistemi yeniden başlattıktan sonra Chrome'u hiç ellemeden Firefox kullandığım esnada yine donma sorunu oldu. İki durumda da YouTube'dan video izliyordum.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #21 : 25 Ağustos 2019, 14:16:55 »
Bu durumda sorunu; "Compiz ve tam ekran videoda donma sorunu" olarak tanımlayabiliriz, teyit eder misiniz?

Aşağıdaki referanslara istinaden, Compiz ayar yöneticisi (ccsm) => Birleştirme (Composite) => Tam Ekran Pencerelerin Yönlendirmesini Geri Al (Unredirect Fullscreen Windows) seçeneğini pasifleştirmeyi dener misiniz?

Kaynak 1
Kaynak 2

« Son Düzenleme: 25 Ağustos 2019, 14:18:30 Gönderen: Butterfly »

Çevrimdışı Medullitus

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #22 : 25 Ağustos 2019, 15:14:05 »
Bu durumda sorunu; "Compiz ve tam ekran videoda donma sorunu" olarak tanımlayabiliriz, teyit eder misiniz?

Aşağıdaki referanslara istinaden, Compiz ayar yöneticisi (ccsm) => Birleştirme (Composite) => Tam Ekran Pencerelerin Yönlendirmesini Geri Al (Unredirect Fullscreen Windows) seçeneğini pasifleştirmeyi dener misiniz?

Kaynak 1
Kaynak 2

YouTube'u test amaçlı kullanıyorum. Donma sorunu masaüstünde gezerken de bir anda gerçekleşmişti. Fakat tarayıcı da altta açıktı.

Ayarı yaparak yine YouTube'da video açtığımda maalesef ekran dondu. Tuşa basarak yeniden başlattım. Sanırım bu compiz donma sorununun çözümü çok mümkün gözükmüyor. Bu sefer benim de sizden ya da kullanıcılardan ricam olacak. Acaba Intel HD Graphics kartına sahip biri varsa o da compizi deneyebilir mi?
« Son Düzenleme: 25 Ağustos 2019, 15:37:14 Gönderen: Medullitus »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #23 : 25 Ağustos 2019, 15:48:19 »
Alıntı
Donma sorunu masaüstünde gezerken de bir anda gerçekleşmişti. Fakat tarayıcı da altta açıktı.

Bu durumda; aşağıdaki komutlarla, daha önce bağlantısını verdiğiniz  intel_idle.max_cstate=1 değişkenini açılışa eklemeyi deneyiniz.

echo 'GRUB_CMDLINE_LINUX="$GRUB_CMDLINE_LINUX intel_idle.max_cstate=1"' | sudo tee  /etc/default/grub.d/intel-cstate.cfg
sudo update-grub
Değişkenini etkin olması için, sistemi yeniden başlatınız.

Eğer sorun oluşmadan önce Compiz ile ilgili bir şeyler değiştirdiyseniz, Masaüstü Ayarları aracı ile Compiz ayarlarını sıfırlamayı deneyebilirsiniz.

Çevrimdışı Medullitus

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #24 : 27 Ağustos 2019, 17:34:42 »
Bu durumda; aşağıdaki komutlarla, daha önce bağlantısını verdiğiniz  intel_idle.max_cstate=1 değişkenini açılışa eklemeyi deneyiniz.

echo 'GRUB_CMDLINE_LINUX="$GRUB_CMDLINE_LINUX intel_idle.max_cstate=1"' | sudo tee  /etc/default/grub.d/intel-cstate.cfg
sudo update-grub
Değişkenini etkin olması için, sistemi yeniden başlatınız.

Eğer sorun oluşmadan önce Compiz ile ilgili bir şeyler değiştirdiyseniz, Masaüstü Ayarları aracı ile Compiz ayarlarını sıfırlamayı deneyebilirsiniz.

Merhaba. İlgili kod sorunu çözdü. Ayrıca yırtılma sorunu da olmuyor. Emeğiniz için çok teşekkür ederim.

Son olarak konuyu kilitlemeden önce verdiğiniz önceki kodları eski haline getirmem gerekli mi? Çünkü onların sorunla alakalı olmadığını gördük.

Teşekkürler,

Saygılarımla...

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Ynt: [Çözüldü] Linux Mint Aniden Donma (Kilitlenme) Sorunu
« Yanıtla #25 : 27 Ağustos 2019, 17:48:55 »
Alıntı
Son olarak konuyu kilitlemeden önce verdiğiniz önceki kodları eski haline getirmem gerekli mi?

Hangi komuttan bahsediyorsunuz?
« Son Düzenleme: 27 Ağustos 2019, 17:51:08 Gönderen: Butterfly »

Çevrimdışı Medullitus

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #26 : 27 Ağustos 2019, 17:55:27 »
Hangi komuttan bahsediyorsunuz?

sudo mkdir -p /etc/X11/xorg.conf.d/ && echo -e 'Section "Device"\n Identifier "Intel Graphics"\n Driver "intel"\n Option "AccelMethod" "uxa"\nEndSection' | sudo tee /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
sudo rm -f /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
Bu kodlardan eski haline getirmem ya da değiştirmem gereken bir kod var mıdır? Bunların sorunla alakalı olmadığı ortaya çıktı çünkü. Şimdi için olmayabilir belki, ileride yine bir sorun olursa diye... Teşekkürler...
« Son Düzenleme: 27 Ağustos 2019, 17:56:47 Gönderen: Medullitus »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #27 : 27 Ağustos 2019, 18:13:39 »
Aşağıdaki komutla Chrome için yaptığınız düzenlemeyi geri alabilirsiniz. Bu düzenleme Chrome için donanımsal GPU hızlandırmayı devre dışı bırakıyordu.

rm -f ~/.local/share/applications/*chrome*
Diğerleri için aşağıdaki komutların çıktılarına bakalım.

inxi -Gxx
cat /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf

Çevrimdışı Medullitus

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #28 : 29 Ağustos 2019, 23:05:26 »
Aşağıdaki komutla Chrome için yaptığınız düzenlemeyi geri alabilirsiniz. Bu düzenleme Chrome için donanımsal GPU hızlandırmayı devre dışı bırakıyordu.

rm -f ~/.local/share/applications/*chrome*
Diğerleri için aşağıdaki komutların çıktılarına bakalım.

inxi -Gxx

İlk komutu uyguladım.

Çıktılar:

inxi -Gxx
Graphics:
  Device-1: Intel Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series Graphics & Display
  vendor: Toshiba America Info Systems driver: i915 v: kernel
  bus ID: 00:02.0 chip ID: 8086:0f31
  Display: x11 server: X.Org 1.19.6 driver: intel compositor: compiz
  resolution: 1366x768~60Hz
  OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel Bay Trail v: 4.2 Mesa 19.0.8
  compat-v: 3.0 direct render: Yes

Section "Device"
 Identifier "Intel Graphics"
 Driver "intel"
 Option "AccelMethod" "uxa"
EndSection

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #29 : 30 Ağustos 2019, 18:38:38 »
Sistem bu şekilde kalabilir, ek bir işlem yapmanıza gerek yok.

[okay]Sorun çözüldüğü için konu kilitlenmiştir.[/okay]