Gönderen Konu: [Nasıl] Ubuntu Mainline Kernel Installer ile Çekirdek Güncelleme ve Yönetimi  (Okunma sayısı 4445 defa)

Çevrimdışı illedelinux

• Yeni Penguen
  • *
    • GnuLinuxFree
  • Dağıtım: Archman, Debian JWM
  • Masaüstü Ortamı: JWM
  • Grafik Kartı: Intel 82Q963/Q965
  • İşlemci: Intel Core2 6300, 1596 MHz

Ubuntu Mainline Kernel installer (UMKİ) Ubuntu için yazılmış bir kernel yöneticisi.
Kullanıcıların kernel işlerini kolaylaştırmak, depoda olan veya olmayan kernel sürümlerini sisteme kurmak ve kerneli güncellemek gibi yeteneklere sahip.
GitHub deposunda paylaşılıyor, PPA deposundan, doğrudan make yoluyla veya zip paketinden kurulabiliyor.
Bu yazılımı öneren ve bu konuda yaşadığım bir soruna https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=10420.msg63729;topicseen#msg63729    yardımcı olan Linux Mint Türkiye forum yöneticisi sayın Butterfly ustama teşekkür ederim.

Kısaca UMKİ olarak adlandırdığım bu yazılım sayın Gökhan Gökkaya tarafından Türkçeye çevrilmiş. Türkçe olması sayesinde kernel yönetim işi daha kolay hale gelmiş.

Bazen bazı sorunlar yaşarız, bu sorunların bazılarının kernel sürümünün sistemimizle uyumlu olmadığının farkına varmayız. Örneğin benim sistem geç açılıyordu, ben bunu açılışta çalışan servislere bağlamıştım, oysa kernel sürümündenmiş, Butterfly ustam sayesinde hem bu sorunu giderdim hem de UMKİ gibi yetenekli bir yazılımı öğrenmiş oldum.

UMKİ sadece sorunlar için değil elbette, daha kararlı ve yüksek performans gerektiren durumlar için de sürekli elimizin altında bulunması gereken bir yazılım olduğunu düşünüyorum.

Sizler de bu maharetli yazılımdan yararlanmak isterseniz onun üç farklı kurulumunu anlatmaya çalışacağım.

PPA deposu ekleyerek

Alttaki komutları uçbirime sırayla girmenizle kurulmuş olacaktır.
Kod: [Seç]
  sudo add-apt-repository ppa:cappelikan/ppa
sudo apt update 
sudo apt install mainline 
Uçbirimden inşa ederek

İlk komuta git ve make komutunu ben ekledim, olur da sisteminizde kurulu değilse sorun olabilir ve alttaki komutları sırayla girmenizle kurulmuş olacaktır.
  sudo apt install libgee-0.8-dev libjson-glib-dev libvte-2.91-dev valac aptitude aria2 git make
git clone https://github.com/aljex/mainline.git   
cd mainline 
make 
sudo make install 
Zip dosyasından

Buradan zip dosyasını indirin.
https://github.com/bkw777/mainline#downloads--source-code 

Dosyayı sağ tuş ile çıkarın, mainline-master adlı dizinin içine girin, aynı dizinde uçbirimi açın ve alttaki komutları sırayla girmenizle kurulmuş olacaktır.
make 
  sudo make install
Ubuntu Mainline Kernel İnstaller yazılımı kurulduktan sonra simgesini sistem menüsünde görebilirsiniz.

Sistemden kaldırmak

PPA ekleyerek kurduysanız, bu komutu uçbirime girin.
sudo apt purge mainline 
Uçbirimden inşa ettiyseniz, sırayla uçbirime girin.
sudo rm -r /usr/bin/mainline 
sudo rm -r /usr/bin/mainline-gtk   
sudo rm -r /usr/share/applications/mainline.desktop 
Zip dosyasıyla kurduysanız, aynı dosyanın içine girin ve alttaki komutu uçbirime uygulayın.
sudo make uninstall   
Ubuntu Mainline Kernel İnstaller kullanımı çok kolaydır. Simgesine tıkladığınızda ve ilk açıldığında bir-iki saniye sürüm listesini tarar, yüzlerce sürümü listeler, kurmak istediğiniz sürümün üzerine tıklıyorsunuz ve kur tuşuyla kernel kurulumunu gerçekleştiriyorsunuz.
Kaldırmak için yine kurulu sürümün üzerine tıklıyorsunuz, sil tuşuyla siliyorsunuz.
Sileceğiniz kernel o anda çalışan kernel olmamasına dikkat edin.

Ubuntu Mainline Kernel İnstaller anlatımım bu kadar, umarım faydalı olur.

GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
[member=5001]illedelinux[/member] , paylaşım için teşekkürler.

Mainline kernel deposundaki çekirdeklerin, resmi depodaki sürümlerden temel olarak aşağıdaki farklılıkları var.

* Ubuntu'nun klasik yamalarını içermezler.
 * Secureboot desteği yoktur. Yani bu çekirdekleri kullandığınızda, BIOS/EFI ayarlarından secureboot özelliğini kapatmalısınız.

Güncel çekirdek yüklerken, sisteminizde DKMS ile ya da elle kurulmuş çekirdek modülü olarak çalışan bir sürücü varsa, ve güncel sürücü çekirdek tarafından desteklenmiyorsa, sorun yaşayabilirsiniz. Sisteminizde DKMS ile kurulmuş sürücüleri aşağıdaki komutla listeleyebilirsiniz.

dkms status
Mesela, Virtualbox, Broadcom kablosuz ağ sürücüleri, Nvidia sürücüleri gibi DKMS ile çekirdeğe eklenen sürücüler, çekirdeğin güncel sürümler için desteğe sahip olamayabilirler. Bu durumda, ilgili sürücü modülleri güncel çekirdek için derlenip eklenmeyecektir.  Bu genellikle yeni çekirdeğe yeni eklenen veya değiştirilen bir makro sebebiyle olabiliyor. Böyle bir durumda çalışamayan bir uygulama (Virtualbox gibi), çalışamayan bir ağ aygıtı ya da yeni çekirdeğe eklenmediği için çalışamayan bir ekran kartı sürücüsü sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Bu olası sorunlarsa, ya sürücünün yeni bir sürümü ile ya da mevcut sürüme bakımcılar tarafından eklenen bir yama ile çözülebiliyor. Her iki durumda, ilgili sürücüyü güncel çekirdekde kullanmak için bir güncellemeye ihtiyacınız var demektir.

Eğer böyle bir sorun yaşarsanız endişe etmenize gerek yok, basit şekilde sistemi eski çekirdek ile açıp, yeni çekirdeği kaldırarak bu sorunu çözebilirsiniz. Bu hususla ilgili aşağıdaki konumuz incelenebilir.

[info][Rehber] Grub Menüsü, Kurtarma Kipi Seçenekleri ve Çekirdeklerin Yönetimi[/info]
« Son Düzenleme: 20 Mart 2020, 02:31:40 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı illedelinux

• Yeni Penguen
  • *
    • GnuLinuxFree
  • Dağıtım: Archman, Debian JWM
  • Masaüstü Ortamı: JWM
  • Grafik Kartı: Intel 82Q963/Q965
  • İşlemci: Intel Core2 6300, 1596 MHz
Ustam bu önemli bilgi için teşekkürler :)
Ben de bunun farkına varmıştım, bu yüzden Virtualbox gibi yazılımları test ederek  kernel kurulumu yaptım. Örneğin benim makinede denediğim iki sürümde Virtualbox çalışmadı, en son 4.15.18 sürümü çok iyi çalıştı.
Sonradan bunu uyarı olarak yazının sonuna ekledim.
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Mainline uygulamasının güncel sürümünü, PPA depomuzdan yükleyebilir ya da güncelleyebilirsiniz.

sudo add-apt-repository ppa:kelebek333/tools
sudo apt-get update
sudo apt install mainline
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]