Gönderen Konu: Hometech 100A linux mint kurmak ?  (Okunma sayısı 8097 defa)

Çevrimdışı Cihan

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux mint
Hometech 100A linux mint kurmak ?
« : 10 Aralık 2019, 09:08:39 »
Selamlar
Linux mint i yeni aldığım idaretenlik laptop a kurmayı dusunuyorum driverlar da herhangi bir sorun yaşar mıyım acaba ?
Şu an win10 yüklü , ama bazı forumlarda ses driveri görmüyor falan yazmışlar kararsız kaldım o yüzden konuyu açtım.
İntel Atom x5-Z8350 4 Çekirdek İşlemci 2 GB RAM 32 GB Toshiba SSD HARDDİSK İntel HD Paylaşımlı Ekran Kartı 13.3" Ultra Slim HD Ekran HDMİ var TV'ye bağlanabilir. Batarya süresi 4-5 saat Windows 10 Mini HDMI çıkışı, Kulaklık Girişi (3,5mm), Dahili çift mikrofon, Dahili Stereo hoparlör, 2 x USB 2.0

Çevrimdışı yigitates

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 20
Ynt: Hometech 100A linux mint kurmak ?
« Yanıtla #1 : 10 Aralık 2019, 11:50:54 »
Linux Mint XFCE sürümünü sisteminize kurmadan live modda bir deneyin, orada sürücülerde sorun olup olmadığını kontrol edersiniz yüklemeden önce.

Çevrimdışı Cihan

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 10 Aralık 2019, 12:09:50 »
Linux Mint XFCE sürümünü sisteminize kurmadan live modda bir deneyin, orada sürücülerde sorun olup olmadığını kontrol edersiniz yüklemeden önce.
Tamamdır hocam öyle deneyeyim. Live modda sıkıntı olmazsa kurtulduktan sonra da sıkıntı olmaz anlamına gelir ?

Çevrimdışı yigitates

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 20
« Yanıtla #3 : 10 Aralık 2019, 12:29:20 »
Evet. Sonuçta sürücüleri tanıyan Linux kernelidir. Live modda da kurulu halinde de aynı kernel çalışacak.

Çevrimdışı Cihan

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 10 Aralık 2019, 16:21:09 »
Peki ya işlemci de herhangi bir uyumsuzluk sorunu vs olabilir mi? Ya da live i çalıştırınca PC de hangi driver in ya da donanımın tam çalışıp çalışmadığını anlayabilirim?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #5 : 10 Aralık 2019, 17:23:32 »
Alıntı
driverlar da herhangi bir sorun yaşar mıyım acaba ?

Bu soruya net bir cevap verebilmek zor. Ama çok büyük ihtimalle yaşamazsınız. Bir de sistemde sadece 32 GB. disk var ve bu PC sadece genel amaçlı kullanılabilir özelikte; bu durumda iki işletim sistemi kullanmak manasız. Harici bir diske kurulum yapmaksa taşınabilirliği kısaıtlar. Bu durumda ilk yapmanız gereken hangi işletim sistemini seçeceğinize karar vermek olacaktır. Size önerim ya Windows kullanın ya da Linux. Zaten kısıtlı olan kaynakları çifte açılışla ziyan etmeye gerek yok. Bu cihazda Windows'un iyi perfomans vereceğini de sanmam, bu sebeple daha iyi performans için Linux'u tercih etmek daha isabetli olabilir. Daha önce Linux kullanmış birisi olarak, çok zorlanacağınızı da sanmam.

Hangi donanımların algılandığını hw-probe ile tespit etmeyi deneyebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki komutlarla hw-probe paketini kurunuz.

Kod: [Seç]
sudo add-apt-repository ppa:mikhailnov/hw-probe -y
sudo apt update
sudo apt install hw-probe --no-install-recommends -y

Ardından aşağıdaki komutu çalıştırınız.

sudo hw-probe -all -upload
Komut çalıştıktan sonra bir bağlantı paylaşacak, bu bağlantıyı tıklayıp algılanan donanımları görebilirsiniz.

Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı Cihan

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #6 : 10 Aralık 2019, 17:25:46 »
Bu soruya net bir cevap verebilmek zor. Ama çok büyük ihtimalle yaşamazsınız. Bir de sistemde sadece 32 GB. disk var ve bu PC sadece genel amaçlı kullanılabilir özelikte; bu durumda iki işletim sistemi kullanmak manasız. Harici bir diske kurulum yapmaksa taşınabilirliği kısaıtlar. Bu durumda ilk yapmanız gereken hangi işletim sistemini seçeceğinize karar vermek olacaktır. Size önerim ya Windows kullanın ya da Linux. Zaten kısıtlı olan kaynakları çifte açılışla ziyan etmeye gerek yok. Bu cihazda Windows'un iyi perfomans vereceğini de sanmam, bu sebeple daha iyi performans için Linux'u tercih etmek daha isabetli olabilir. Daha önce Linux kullanmış birisi olarak, çok zorlanacağınızı da sanmam.

Hangi donanımların algılandığını hw-probe ile tespit etmeyi deneyebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki komutlarla hw-probe paketini kurunuz.

sudo add-apt-repository ppa:mikhailnov/hw-probe -y
sudo apt update
sudo apt install hw-probe --no-install-recommends -y

Ardından aşağıdaki komutu çalıştırınız.

sudo hw-probe -all -upload
Komut çalıştıktan sonra bir bağlantı paylaşacak, bu bağlantıyı tıklayıp algılanan donanımları görebilirsiniz.
Sayın hocam eskiden olduğu gibi kaç sene geçtikten sonra yanıt verdiğiniz için canı gönülden teşekkür ederim.
Live de bu dediklerinizi net bir şekilde görebilirim değil mi?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #7 : 10 Aralık 2019, 17:31:08 »
Görebilirsiniz. Komutun oluşturduğu bağlantıyı paylaşırsanız, bir yorum yapılabilir.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı Cihan

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #8 : 10 Aralık 2019, 17:43:46 »
Görebilirsiniz. Komutun oluşturduğu bağlantıyı paylaşırsanız, bir yorum yapılabilir.
Tamamdır hocam yükleyeceğim zaman buraya yazarım.elinize sağlık

Çevrimdışı mertgunbicakci

• Yeni Penguen
  • *
  • Bilgisayar Öğretmeni Adayı
    • mertgunbicakci
  • Dağıtım: Linux Mint 19.2 "Tina" - MATE (64-bit)
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: AMD Readon 6610M/7610M
  • İşlemci: Intel Core i5-2450M Dual Core
« Yanıtla #9 : 12 Aralık 2019, 11:12:55 »
[member=8]Butterfly[/member] hocama katılıyorum. Tek disk var ve 32gb olduğunu belirtiyorsunuz. Bu durumda dendiği gibi Windows çok performans verebileceğini düşünmüyorum. Live modda verilen komut çıktılarını buraya paylaşırsan gerekli geri dönüşler yapılır. Şimdiden forumumuza katıldığınız için ve Linux dünyasına adım attığınız için tebrik ederim.
Bursa Uludağ Üniversitesi  - Bilgisayar Ve Öğretim Teknolojileri Eğitmenliği 3. Sınıf Öğrenci. Açık kaynak kod sevdalısı.

Çevrimdışı Cihan

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #10 : 12 Aralık 2019, 12:26:21 »
[member=8]Butterfly[/member] hocama katılıyorum. Tek disk var ve 32gb olduğunu belirtiyorsunuz. Bu durumda dendiği gibi Windows çok performans verebileceğini düşünmüyorum. Live modda verilen komut çıktılarını buraya paylaşırsan gerekli geri dönüşler yapılır. Şimdiden forumumuza katıldığınız için ve Linux dünyasına adım attığınız için tebrik ederim.
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Uzunca bir zaman ara vermiştim. Linux kullanıyordum evvelde.
USB alıp kuracağım çok sağolun.

Çevrimdışı Cihan

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #11 : 15 Aralık 2019, 16:15:34 »
Değerli arkadaşlar selamlar iyi pazarlar.
Bir arkadaş denemiş dün akşam
Uefi modun da başlatmış ama linux mint i görmemiş PC. Onun laptop da hometech 100A
Sonrasında manjaro deniyor, manjaro yu live olarak çalıştırıyor. fakat wifi görmüyor hiçbir şekilde live de. Şu anlık durum bu bende elimde işler var diye yapmaya çekiniyorum işin açıkçası..
Hometech kullanan var mı bu forumda ?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #12 : 16 Aralık 2019, 00:48:07 »
EFI kipinde başlatıp, Linux Mint'i görmemesi; ISO dosyasını düzgün bir şekilde yazdıraması sebebiyle olabilir. Buradaki şekilde yazdırırsanız sorun yaşama olasılığınız azalır. Bir de Linux Mint 19.3 yakın zamanda çıkacak, bu güncel sürümü kurmayı denersiniz. Bundan sonrası için siz çıktı paylaşmadan bir öneri sunamam.

Düzenleme: Geri dönüş yapılmadığı için konu kilitlenmiştir.
« Son Düzenleme: 25 Aralık 2019, 19:52:32 Gönderen: Butterfly »