Gönderen Konu: LMDE 4'e Xfce 4.14 Kurulumu ve Linux Mint Yapılandırması  (Okunma sayısı 4980 defa)

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
LMDE, 3. sürümden beri sadece Cinnamon masaüstü ortamı ile yayınlanıyor. Bununla birlikte Debian deposundan farklı masaüstü ortamlarını kurup zevkinize göre yapılandırabilirsiniz.

Aşağıdaki şekilde LMDE 4'e Linux Mint yapılandırması ile birlikte Xfce 4.14 sürümü kurabilirsiniz. Bunun için Linux Mint 19.3 deposundaki Xfce sürümlerinden yararlanacağınız.

Adım 1: Gerekli Depoların Eklenmesi

Aşağıdaki komutlarla Xfce 4.14 için gerekli depoları sisteminize ekleyiniz.

Kod: [Seç]
echo -e 'deb http://packages.linuxmint.com tricia main upstream backport\ndeb http://archive.ubuntu.com/ubuntu bionic universe' | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/lmde-xfce-tricia.list
sudo apt-key adv --recv-keys --keyserver keyserver.ubuntu.com 3B4FE6ACC0B21F32
Adım 2: Eklenen Depoların Yapılandırılması

Aşağıdaki şekilde, eklenen depolardan sadece kuracağımız paketlerin gelmesi için, bir yapılandırma dosyası oluşturunuz.

Aşağıdaki komutu uçbirimde çalıştırınız.

sudo xed /etc/apt/preferences.d/lmde4-xfce-tricia.pref
Açılan dosyaya aşağıdaki satırları kopyalayıp yapıştırınız ve dosyayı kaydediniz.

Package: *
Pin: release a=tricia
Pin-Priority: 100

Package: mint-meta-xfce
Pin: release a=tricia,c=main
Pin-Priority: 500

Package: *xfce* *thunar* libgarcon*
Pin: release a=tricia,c=upstream
Pin-Priority: 700

Package: *xfce* *exo* xfdesktop4 *thunar* xfwm4 xfconf mugshot menulibre
Pin: release a=tricia,c=backport

Package: *
Pin: release o=Ubuntu
Pin-Priority: 100

Package: xfce4-screenshooter-plugin
Pin: release o=Ubuntu,c=universe

Adım 3: Kurulum

Artık aşağıdaki komutlarla Xfce 4.14'ü, LMDE 4'e kurabilirsiniz.

sudo apt update
sudo apt-get install mint-meta-xfce xfce4-datetime-plugin xfce4-dict xfce4-indicator-plugin xfce4-notifyd xfce4-panel xfce4-power-manager-plugins xfce4-pulseaudio-plugin xfce4-statusnotifier-plugin xfce4-taskmanager xfce4-terminal xfce4-volumed xfce4-weather-plugin xfce4-xkb-plugin menulibre tumbler light-locker-settings catfish
Adım 4: Linux Mint Yapılandırmasını Uygulama

Sonra olarak aşağıdaki komutla, Xfce kurulumuna Linux Mint yapılandırmasını uygulayabilirsiniz.

xfce4-panel --quit ; xfdesktop --quit ; pkill xfconfd ; thunar -q ; rm -rf ~/.config/xfce4 ; rm -rf ~/.config/Thunar ; cp -r /usr/share/mint-artwork/xfce/xfce4/ ~/.config ; cp -r /usr/share/mint-artwork/xfce/Thunar ~/.config ; mkdir -p ~/.config/xfce4/terminal/; cp /usr/share/mint-artwork/xfce/Terminal/terminalrc ~/.config/xfce4/terminal/ ; (xfce4-panel &) ; (xfdesktop &)
Oturumu kapatıp, Xfce ile açtığınızda artık oturumunuz hazır olacaktır. Oturum açtığınızda Linux Mint'in klasik Xfce oturumu ile karşılaşmazsanız, yukarıdaki son komutu yeniden çalıştırın ve oturumu kapatıp, yeniden açın.

Eğer sadece Xfce oturumunu kullanmak isterseniz, aşağıdaki komutla Cinnamon masaüstü ile ilgili ögeleri silebilirsiniz.

sudo apt purge --autoremove cinnamon* nemo* muffin* blueberry gnome-online-accounts

Eğer Xfce oturumunu silip, tekrar Cinnamon masaüstüne dönmek isterseniz, öncelikle aşağıdaki komutlarla eklediğiniz depoyu kaldırınız.

sudo rm -f /etc/apt/sources.list.d/lmde-xfce-tricia.list
sudo apt update
Ardından aşağıdaki komutla Cinnamon ile ilgili paketleri geri yükleyiniz ve Xfce oturumunu kapatıp, Cinnamon masaüstü ile oturum açınız.

sudo apt install mint-meta-cinnamon mint-meta-core blueberry gnome-online-accounts
Daha sonra aşağıdaki komutla, Xfce oturumu ile ilgili paketleri kaldırabilirsiniz.

sudo apt purge  --autoremove mint-meta-xfce xfce4-* thunar* xfwm4 menulibre tumbler light-locker* catfish
« Son Düzenleme: 30 Nisan 2020, 16:01:26 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı ali.koskocaman

• Çok Yeni Penguen
  • *
Ynt: LMDE 4'e Xfce 4.14 Kurulumu ve Linux Mint Yapılandırması
« Yanıtla #1 : 06 Mayıs 2020, 04:08:52 »
Emeğinize sağlık.
Güzel bir anlatım olmuş.

Çevrimdışı illedelinux

• Yeni Penguen
  • *
    • GnuLinuxFree
  • Dağıtım: Archman, Debian JWM
  • Masaüstü Ortamı: JWM
  • Grafik Kartı: Intel 82Q963/Q965
  • İşlemci: Intel Core2 6300, 1596 MHz
« Yanıtla #2 : 07 Mayıs 2020, 02:10:17 »
Ustam önce emeğine sağlık, LMDE ve Debian deposuyla oluşturulan Xfce ile Mint 19.3 Xfce arasında ne gibi fark var acaba?
Yani Mint 19.3 ile oluşturulan Xfce'yi LMDE-Debian Xfce yerine neden tercih etmeliyiz?
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #3 : 07 Mayıs 2020, 13:37:17 »
Öncelikle sürüm farkı var. Debian deposunda Xfce 4.12 sürüm varken, Linux Mint deposunda Xfce 4.14 sürüm var. Daha önce farklı bir konuda bahsettiğim, masaüstündeki Thunar aksiyonlarının görünmemesi sorunu bu şekilde oluşmuyor. Ayrıca Debian deposunda bulunmayan bir kaç eklentiyi de bu şekilde kurmuş oluyorsunuz. Xfce'nin 4.14 sürümü olduğu için, Linux Mint'in yeni Xapp durum eklentisi kullanılabilir oluyor, depodaki sürüm 4.12 olduğu için bu eklenti kurulmuyordu. Bunun gibi bir kaç detayla ilgili, sonuç olarak Linux Mint 19.3 ile benzer şekilde bir Xfce kullanımı ortaya çıkıyor. Aslında tüm paketleri bir PPA deposunda yeniden hazırlayabilirdim, ama konuda oluşturulan pin öncelikleri depo çakışması gibi bir sorun olmuyor, sadece kurulmasını istediğimiz paketlere öncelik verilmiş oluyor, eklenen depolardaki diğer paketler Debian deposu tarafından eziliyor. Düzenlemeyi yaptıysanız, apt policy komutunu çalıştırıldığında nelerin ezildiğini nelere öncelik verildiğini görebilirsiniz.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı illedelinux

• Yeni Penguen
  • *
    • GnuLinuxFree
  • Dağıtım: Archman, Debian JWM
  • Masaüstü Ortamı: JWM
  • Grafik Kartı: Intel 82Q963/Q965
  • İşlemci: Intel Core2 6300, 1596 MHz
« Yanıtla #4 : 07 Mayıs 2020, 19:56:41 »
Butterfly ustam, beklediğimden daha geniş anlatımda bulunduğunuz için teşekkür ederim :)
Anlatımınızdaki gibi olduğunu az-buçuk tahmin etmiştim ama hem emin olmak hem bilmediğim bir nokta varsa öğrenmek istemiştim.
Sağ menüye eklediğim özelliklerin masaüstünde görünmemesi gerçekten beni rahatsız ediyor, önümüzdeki güncelleme tabanı galiba LMDE olacak görünüyor.
Tekrar teşekkür ederim.
GNU/Linux kullanmıyorum, onu yaşıyorum...