Gönderen Konu: Dual Boot sistem  (Okunma sayısı 6592 defa)

Çevrimdışı forhekset

• Yeni Penguen
  • *
Dual Boot sistem
« : 04 Temmuz 2014, 18:51:04 »
Merhabalar,
C: D: ve Recovery içeren Windows 7 sisteme sahibim ve Linux Mint 17 Cinnamon ile birlikte Dual Boot yapmak istiyorum. Sorum şu; Linux'u, C: içine mi kurmak daha mantıklı yoksa yeni bir bölüm mü açmak? Şayet C içine kurulacaksa, sanırım yükleme yaparken "along with operating system" seçeneğiyle işler zaten kendi başına ilerliyor.
Fakat yeni bir yer açmam gerekirse, Recovery alanıma zarar vermeden, D içinde bir kısmı, kuracak olduğum Linux'a ayırmak istersem, D'de kalan diğer bölümde ayrılma işlemi öncesi formatlanacak mı? Zira böyle bir şey olsun istemiyorum.

Çevrimdışı Fitilli Daniyal

• Kıdemli Penguen
    • /Anarzift
    • Dümen Dergi
  • Dağıtım: Linux Mint 20.1 Cinnamon
  • Masaüstü Ortamı: Gnome
  • Grafik Kartı: AMD R9 M265X - İntel HD Graphics 4600
  • İşlemci: İntel İ7 4720 HQ
Ynt: Dual Boot sistem
« Yanıtla #1 : 04 Temmuz 2014, 20:14:45 »
Evet formatlanacak. Ayrıca, diğer işletim sistemlerinin yanına kur seçeneğiyle C'nin içine kuracağını hiç sanmıyorum. O seçenekte D'yi komple kullanacağını düşünmekteyim. Eğer kullanmak istiyorsanız. C içerisinden bir bölüm ayırıp, "Başka bir şey" seçeneğiyle kurabilirsiniz.
Sorgulamaya başlayan bir bilgisayar kullanıcısının son durağı Linux'tur.

(Fitilli Daniyal için bknz: AMAT - İhsan Oktay Anar)

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #2 : 04 Temmuz 2014, 21:58:02 »
Yanına kur seçeneği ile ilgili disk bölümünden bir alan ayrılarak yeni bir disk bölümü oluşturulması sağlanıyor. Bunun yerine sisteminizi Linux Mint çalışan DVD/USB medyası ile açıp burada anlatıldığı Gparted biçimde, C: diskini ufaltıp yeni bir bölüm oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz bu yeni disk bölümüne Başka bir şey seçeneği ile kurulum yapabilirsiniz.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı forhekset

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #3 : 06 Temmuz 2014, 21:26:43 »
Cevaplar için teşekkür ederim ama bir şeyi anlayamadım.
[member=8]Butterfly[/member], şayet yanına kur seçeneği ilgili diskten yeni bir alan oluşturuyorsa, Linux Mint medyası ile Gparted kullanarak bölüm oluşturmama gerek var mı ki?
Not: Bu iki işlem de yeni alan oluştururken kalan dier kısımlara format atmamı gerektirmeyecek değil mi?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #4 : 07 Temmuz 2014, 00:21:31 »
Evet yanına kur seçeği ile ek bir disk bölümü oluşturmanıza gerek kalmıyor, birinin otomatik olarak yaptığını diğeri ile elle yapacaksınız aslında.
Her iki şekilde de diğer disk bölümünüz biçimlendirilmez. Başka bir şey seçeneğini kontrolün sizde olması adına öneriyorum.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı forhekset

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #5 : 08 Temmuz 2014, 18:29:09 »
Aklıma takılan önemli bir kısım var. HDD 4' bölük demiştim. MBR olan disklerde dört bölüm varsa Linux kurulmuyor gibi bir şey okumuştum. Yani mutlaka bir tanesini feda etmem gerekiyormuş. Bunun aslı var mıdır? Bu bölümler kalacak şekilde yeni bir bölüm yapsam işe yaramaz mı? Alt kısma da HDD'min paylaşımını içeren bir resim ekliyorum.

http://imgur.com/4jzvMnn

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #6 : 08 Temmuz 2014, 18:41:37 »
Evet MBR disk bölümleme tablosuna sahip disklerde aynı mantıksal alanda en fazla 4 adet disk bölümü oluşturabilirsiniz. Bunu aşmanın yolu uzatılmış disk bölümü oluşturmaktır. Bu uzatılmış disk bölümündeki mantıksal diskte yine en fazla 4 adet disk bölümü oluşturulabilir. Bu durumun Linux'la alakası yok, tüm sistemler için aynıdır.

Çevrimdışı forhekset

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #7 : 08 Temmuz 2014, 18:55:44 »
Cevabınız için teşekkürler. Uzatılmış disk bölümünü google'da inceledim, ama kendi bölümlerime sağ tıklayınca genişletmeye izin vermiyor. Sanırım recovery alanımı feda edip, oraya Linux yükleyeceğim. :)

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #8 : 08 Temmuz 2014, 18:57:02 »
D: disk bölümünde ne var ya da sisteminiz hangi disk bölümüne kurulu? D: diskinde verileri geçici olarak başka bir alana taşıma imkanı var mı?

Çevrimdışı forhekset

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #9 : 08 Temmuz 2014, 19:00:04 »
Sistemim C: diskinde kurulu. D: diskinde epey bir arşiv var ne yazık ki, başka bir yere taşımam an itibariyle mümkün değil...
Daha önceden Wubi sayesinde sıkıntı yaşamadan Ubuntu kurmuştum C: içine, böyle bir şey Mint için var mıdır?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #10 : 08 Temmuz 2014, 19:05:57 »
Linux Mint 16. sürümden sonra Wubi benzeri araç olan Mint4win ISO kalıplarında bulunmuyor. Uzun destekli sürüm olan Linux Mint 13'ü Mint4win ile kurmayı deneyebilirsiniz.

Çevrimdışı forhekset

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #11 : 08 Temmuz 2014, 19:14:32 »
O halde Linux Mint 13 kurup kurcalama şansım var evet. Biraz kurcaladıktan sonra da recoveryi silip, 17'e geçebilirim sanırım. İlginiz için teşekkürler.