Gönderen Konu: windowsun yanına kur sorunu  (Okunma sayısı 11975 defa)

Çevrimdışı fenci

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 17 Qiana Cinnamon X64
windowsun yanına kur sorunu
« : 12 Eylül 2014, 23:55:45 »
Minti Windowsun 8 yanına kurmak istiyorum ama hardiskim bölünmemiş yani sadece c: halinde bilgisayarım sony 11 inç 4gb ram 500 gb hardisk dvd sürücüsü yok windows kurulum cdsi veya usbsi yok windowsu kendi içinden formatlıyorum yani o yüzden linuxu kurarken hata yapmaktan korkuyorum çünkü windowsa zarar verirsem tekrar kurmam problem olacak yani sorum normalde başka dizüstü pcde linux kurarken windowsun yanına kur seçimi vardı bende böyle birşey çıkmadı resimleri aşağıya attım windowsun yanına kurarken zarar vermeden nasıl kurarım

aşağıdaki bölümlerden hangisine yüklemem lazım bu kısmı pek anlayamadığım için karmaşıksa eğer ayrıntılı anlatırmısınız

devamı

Çevrimdışı Reddet

• Forum Sorumlusu
  • Kıdemli Penguen
    • Opyon Yazılım
  • Dağıtım: Linux Mint 19.3 Tricia
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
Ynt: windowsun yanına kur sorunu
« Yanıtla #1 : 13 Eylül 2014, 00:11:42 »
Merhaba. burayı incelemiş miydiniz?
Adaletin olmadığı yerde anarşi başlar..

Çevrimdışı fenci

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 13 Eylül 2014, 00:18:37 »
Merhaba  :) Evet inceledim ama yüzeysel yani anladımda bu dev/sda bölümlerinden hangisini biçimlendireceğimi bilemedim pek yanlışlıkla windowsu silerim diye korkuyorum.

Çevrimdışı Reddet

• Forum Sorumlusu
  • Kıdemli Penguen
    • Opyon Yazılım
« Yanıtla #3 : 13 Eylül 2014, 00:24:35 »
Alıntı
Kısaca özetlersek; en üstteki yanına kur seçeneği, mevcut işletim sisteminin yanına otomatik olarak kurulum yapıyor. Eğer sistemimizde halihazırda bir işletim sistemi varsa ve Linux Mint'i bunun yanına kurmak istiyorsak en kolay seçenek bu olacaktır.
Yanına kur seçeneği ile Windows'a zarar vermeden kurabilirsiniz. Resimde bulunan en baştaki seçenek.

Çevrimdışı fenci

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 13 Eylül 2014, 00:34:39 »
Yanına kur seçeneği ile Windows'a zarar vermeden kurabilirsiniz. Resimde bulunan en baştaki seçenek.

[/quote

Yukarıda kurulumda çektiğim fotoğrafı incelediyseniz asıl sorunum o en üstteki yanına kur seçeneği yok

Çevrimdışı fenci

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #5 : 13 Eylül 2014, 00:36:42 »
Kusura bakmayın sizide uğraştırıyorum böyle ???

Çevrimdışı Reddet

• Forum Sorumlusu
  • Kıdemli Penguen
    • Opyon Yazılım
« Yanıtla #6 : 13 Eylül 2014, 00:37:59 »
hiç sorun değil. sanırım bilgisayarınızda C ve D olmak üzere iki disk bölümü var. Windows ise C bölümünde. C disk boyutu ise 468 GB mi? Yani Windows 468 GB olan bölümde mi?

Çevrimdışı fenci

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #7 : 13 Eylül 2014, 00:40:06 »
Hayır sadece C var 468 gb ve şuan sadece windows yüklü içinde

Çevrimdışı Reddet

• Forum Sorumlusu
  • Kıdemli Penguen
    • Opyon Yazılım
« Yanıtla #8 : 13 Eylül 2014, 00:48:04 »
Tamam. Aslında her şey burada anlatılmış ama özet geçelim.

Anlatıma gelişmiş kurulum seçeneği ile devam ediyoruz. Bu seçenek ile devam ettiğinizde karşınıza kurulumu yapacağınız disk bölümü, dosya biçimi gibi ayarları elle belirleyebileceğiniz bir kurulum bölümü gelecektir.

Siz yukarıdaki resimde; Burada belirttiğiniz resimlere göre, dev/sda5 bölümüne tıklıyorsunuz. Daha sonra;

Alıntı
Kurulum yapacağınız bölümü seçip Değiştir (Change) düğmesine tıklayarak Bölüm düzenle alanına ulaşabilirsiniz. Düzenlemek istediğiniz bölüme çift tıklayarak da aynı işlemi yapmanız mümkün.

Açılan Bölüm düzenle penceresinin Boyut kısmından, kurulum yapmak istediğimiz disk bölümünün boyutunu ayarlıyoruz.

Nasıl kullanılacağı kısmından kullanmak istediğimiz dosya sistemini seçiyoruz, en çok kullanılan dosya sistemleri Ext3 ve Ext4 dosya sistemleridir.

Nasıl kullanılacağı bölümünden seçtiğiniz dosya sistemi, kurulumu yapmak istediğiniz disk bölümündeki dosya sistemi ile aynı ise; Bölümü biçimlendir kutucuğunu seçerek bu bölümü tekrar biçimlendirmek suretiyle mevcut dosyaları silmeniz gerekebilir. Aksi durumda mevcut dosyaların üzerine kurulum yapılacaktır, kurulum sırasında üzerine veri yazılmayan eski dosyalar diskte yer işgal edeceği için dosya kirliliği oluşabilir. Bu sebeple oluşabilecek sorunların üstesinden gelebileceğinizi düşünüyorsanız Bölümü biçimlendir kutucuğunu işaretlemeyip mevcut dosya sisteminin üzerine kurulum yapabilirsiniz.

Kurulum yapmak için düzenleme yaptığınız bölümü, Bağlama noktası kısmından kök (ana) dizin olarak göstermeniz gerekir. Bunun için açılan menüden / seçeneğini seçmelisiniz.

Takas Alanı ile ilgili notlar : Eğer diskinizde daha önceden oluşturulmuş bir takas alanı mevcut değilse; bu bölüm için bir miktar alan ayırmak gerekecektir. Bunu bölüm boyutu kısmında bir miktar alan bırakmak suretiyle yapabilirsiniz. Bölüm boyutu kısmında  + ve -  düğmelerine tıklayarak bölüm boyutunu değiştirebileceğiniz gibi, elle de yazabilirsiniz.

Tüm düzenlemeler bitti ise, Tamam düğmesine tıklayarak yaptığımız düzenlemelerin uygulanmasını sağlayabilirsiniz.

Önyükleyici kurulacak aygıt kısmında Grub2'nin yükleneceği disk bölümünü seçebilirsiniz. Konuyla ilgili fazla bir fikriniz yoksa olduğu gibi bırakın. Bu bölüm genellikle /dev/sda olarak ayarlanır.Tüm düzenlemeler bitti ise Şimdi Yükle düğmesine tıklayarak kuruluma başlayabiliriz.

Daha sonra şimdi yükle seçeneğine tıklıyoruz. Ve daha sonra saat, tarih vs. ayarlarını yapıyoruz.

Çevrimdışı fenci

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #9 : 13 Eylül 2014, 01:13:01 »
Galiba işleri berbat ettim disk oluşturma işlemine kadar tamamdı 468798 mb in 68798 mb ini biçimlendirdim dediğiniz gibi daha sonra 400000 mb boş yazdı 68798mb dev/sda5 yazıyordu öntanımlı yaptım takas alanını anlamadım pek şimdi yükle dedim geri dönüp takas alanı oluşturunuz yazdı bende 68798 mb yazan dev /sda5 yazana tıklayıp changenin yanındaki - ye tıkladım şimdi yukarıdaki gibi 468798 mb boş windows silindi galiba :)

Çevrimdışı Reddet

• Forum Sorumlusu
  • Kıdemli Penguen
    • Opyon Yazılım
« Yanıtla #10 : 13 Eylül 2014, 01:34:29 »
1 GB=1023 MB'dir. Sanırım boyut ayarlamarında yanlışlık yapmışsınız. Neyse ki çözümü var. Burada anlatılan adımlarla belgelerinize ulaşabilirsiniz belki. Tabi ilk başta geçmiş olsun :) Belki bu vesileyle tek sistem kullanırsınız :D 

Çevrimdışı fenci

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #11 : 13 Eylül 2014, 01:51:24 »
Sağolun :D Dosyalar gitmiş ama (neyse ki harici harddiskte yedekler var). pcyi tekrar açayım dedim windows format atıyor kendi kendine demekki 500 gb alanın 463 gb gözükmesi windowsu biosa kurmuş gibi bişey yapmışlar bu vesileyle windowsun pcnin içinde yüklü olmasını öğrenmiş oldum şimdi bana güven getirdi rahatlıkla şimdi hata yapabilirim  :D Keşke tek işletim linux kullanabilecek kadar teknik bilgim olsaydı daha kurmayı bile beceremedim  :D Şimdi pcnin formatını beklicem buda uzun sürüyor yarına devam ederim artık Yarın kurmayı becerirsem buraya cevap yazarım  :)

Çevrimdışı Reddet

• Forum Sorumlusu
  • Kıdemli Penguen
    • Opyon Yazılım
« Yanıtla #12 : 13 Eylül 2014, 01:59:54 »
Windows 8'in en güzel özelliği o zaten :) herhangi bir sistem hatası olduğu zaman kendiliğinden onarma özelliği var. Ama yine Linux'u tutmuyor :) 
Boyut ayarında 450 GB için bence 50 GB ayırmanız yeterli. O da 51200 MB demektir.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #13 : 13 Eylül 2014, 02:08:40 »
Kurulum sırasında Windows yanına kur seçeneğinin gözükmemesi, burada bahsedildiği biçimde hazırda beklet (hibernation) özelliğinin etkin olmasından olabilir. Windows yanına Linux kurmadan önce bu özelliği iptal etmeyi deneyiniz.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı fenci

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #14 : 13 Eylül 2014, 02:20:22 »
Kurulum sırasında Windows yanına kur seçeneğinin gözükmemesi, burada bahsedildiği biçimde hazırda beklet (hibernation) özelliğinin etkin olmasından olabilir. Windows yanına Linux kurmadan önce bu özelliği iptal etmeyi deneyiniz.

Şimdi bilgisayarım kendi onarımını yapıyor windows yüklendikten sonra önerilerinizi deneyeceğim teşekkürler :)