Gönderen Konu: linux mint 17.1 de otomatik güncelleme nasıl yapılır.  (Okunma sayısı 7273 defa)

Çevrimdışı coldblue

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Mint cinnamon
Selam arkadaşlar. Denemek için linux mint cinnamon 17.1 rc sürümünü virtualbox a kurdum. Aklıma ilk takılan soru işletim sistemine günecellemeleri otomatik olarak nasıl yaptırılacağı oldu. 17 sürümünden beri unattended-upgrades  paketinin sistemde kurulu şekilde geldiğini biliyorum. Fakat bu nasıl ayarlanıyor ? Hiç dokunmasak çalışıyormu ?  ne yapamak lazım ? yardımcı olursanız çok makbule geçecek.

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Intel HD 620
  • İşlemci: Intel i7 - 7500U
Ynt: linux mint 17.1 de otomatik güncelleme nasıl yapılır.
« Yanıtla #1 : 26 Kasım 2014, 16:59:54 »
http://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=119.0

Yukarıdaki bağlantıyı inceleyebilirsiniz. Kararlı sürümden kararlı sürüme güncelleme önerilebilir zaten yeni sürüm çıktığımda sistem size bunu otomatik olarak bildirecektir, ancak rc sürümde iken kararlı sürüme güncellemeyi benim kişisel görüşüm olarak pek sağlıklı bulmuyorum, temiz ve yeni bir kurulumdan yanayım.
Gelip sağ yanağımdan öptü. Dindar değildim ama sol yanağımı da çevirmek istedim o an...

Çevrimdışı coldblue

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 26 Kasım 2014, 17:57:54 »
Cevap için teşekkür ederim. Yanlız demek istediğimi tam olarak anlatamadım galiba.

Öncelikle otamatik güncellme olarak kastettiğim. Mintin hiçbir müdahaleye gerek kalmadan bütün güncellemeleri kontrol edip , indirip , kurması.

Bunu istememin nedeni işi sadece internette dolanıp , skype ile görüşüp , youtube de vidyo izlemek olan müşterilerim var. Ki bu gibi müşteriler malware, spyware, adware ve virüslerden dolayı kurduğum windowsu bir iki ay içinde kullanılmaz hale getirebiliyorlar. Ki bunların aralarında korsan windows kurmak zorunda olduklarım var. En azından onlara ilk etapta mint linux u bedava kurup alıştırmak istiyorum. Ama biliyorsunuz ki bu tip kullanıcılar çok duyarsız oluyorlar. Yani mint update istediği kadar güncelleme var diye bağırsın manuel güncelleme  yapmazlar. Zaten müşterilerim arasında bilgisayarı sadece çocuğu için format attıran  var. Windows bu işi otomatik yapıyor. Ondan sorun çıkmıyor. Ama aynı olayı linux mint te nasıl yaparım diye merak ettim.

Verdiğniz konuda mint güncelleme yöneticisini anlatmış ama otomatik güncellme ili ilgili bir anlatım söz konusu değil.

Birde neden rc sürüm için sorduğumu söyleyeyim. Zaten yanılmıyorsam bir iki hafta içinde bu son sürüm çıkar. Nasıl olduğunu öğrenmişken son sürümü için öğreneyim dedim.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #3 : 26 Kasım 2014, 19:53:15 »
Buradaki ve buradaki bilgilerden faydalanılabilir.

Özelliği etkinleştirmek için aşağıdaki komutu uçbirimde çalıştırıp <Evet> seçeneğini seçmelisiniz.

Kod: [Seç]
sudo dpkg-reconfigure -plow unattended-upgrades
Bu seçenek /etc/apt/apt.conf.d/20auto-upgrades dosyası oluşturup içeriğine aşağıdaki satırları ekliyor.

Kod: [Seç]
APT::Periodic::Update-Package-Lists "1";
APT::Periodic::Unattended-Upgrade "1";

/etc/apt/apt.conf.d/50unattended-upgrades dosyası içinde daha fazla ayar seçeneği var, varsayılan olarak güvenlik gücellemeleri etkin, bu şekilde kalması en uygunu bence.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı coldblue

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 26 Kasım 2014, 20:03:22 »
Deneyip size geri dönüş yapacam.

Çevrimdışı meda

• Penguen
  • Dağıtım: Manjaro-Lysia 20.0 X64 KDE
  • Masaüstü Ortamı: KDE
  • Grafik Kartı: GT 940MX
  • İşlemci: İ7 7500U
« Yanıtla #5 : 26 Kasım 2014, 20:54:48 »
[member=987]coldblue[/member] sizin gibi benim de çevremde bilgisayar vampiri diye tabir ettiğim insanlardan birkaç tane var.  Otomatik güncelleme yapması iyi olur. Yazılım ve Güncelleştirmeler  ile ilgili ayarlar altnda güncelleştirmeler var fakat o da sadece güvenlik güncelleştirmelerini seçebiliyoruz.

Acaba bununla ilgili Cron haricinde betik veya yazılım olabilir gibi.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava;Peynir ekmek değil amaAcı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet,Esirlik bedava;Bedava yaşıyoruz, bedava.
                   Orhan VELİ"

Çevrimdışı coldblue

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #6 : 27 Kasım 2014, 09:14:26 »
[member=8]Butterfly[/member] Çok teşekkür ederim. Dün ayarları yapmıştım (/etc/apt/apt.conf.d/50unattended-upgrades de normal güncellemelerede izin verdim) ama her hangi bir güncelleme olmadığı için deneyemedim.  Bugün bilgisayarı açtım. Ve beklemeye koyuldum. Linux Mint Güncelleme Yöneticisini 15 dakikada bir güncellemeleri kontrol et diye ayarlamıştım. Üç adet yeni güncellme buldu. Ve yaklaşık iki dakika sonra sistemi güncelledi.

@shadow

Benim kafa yazılım veya betike basmaz. Aslında linux mint ilk adımı atmış ve dağtıma gerekli paketi yüklemiş. Ama nasıl aktif edeceğimi bilmiyordum. Tabi en ideali  Linux Mint Güncelleme Yöneticisine otomatik güncelleme ile ilgili ayar eklemek.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #7 : 27 Kasım 2014, 09:48:08 »
[member=987]coldblue[/member], bu şekilde yapacağınız ayarlar ile, Linux Mint Güncelleme Yöneticindeki güncellemeleri seviyelendirme özelliğini ezmiş olabilirsiniz. Bu ne demek, eğer Güncelleme Yöneticisinde sadece 1, 2 ve 3. seviye güncellemeleri etkinleştirdi iseniz, çekirdek, X sunucusu vb. donanım ile ilgili paketlerin güncellemesini almazsınız. Bu özellik Linux Mint'e, yeni kullanıcıların bu güncellemeler ile doğabilecek sıkıntılarla uğraşmaması için eklenmiştir. Tecrübeli bir kullanıcı için 4 ve 5. güncelleme seviyelerini etkinleştirmekte bir sıkıntı olmaz.

Örneğin sisteme bir çekirdek güncellemesi geldi ama bir sebepten solayı sistemin açılmasında bir sorun oldu ya da bir donanımın düzgün çalışmamasına neden oluyor olabilir. Bu durumda en azından sistemi eski çekirdek ie açıp, sorun çıkaan çekirdeği silmeyi bilmelisiniz. Bunu yapmak aslında çok zor da değildir. Zaten Linux Mint Güncelleme Yöneticisine çekirdekleri yönetmeyi sağlayacak bir özellik ekli durumda.

Gözetimsiz güncelleme (Unattended-upgrades) özelliğinin güncelleme seviyelerini ezip ezmediğini bilmiyorum. Ama bu hususa dikkat etmenizi öneririm. Bu sebeple sadece güvenlik güncellemelerinin etkin bırakılması en uygunu olur diye düşünüyorum.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı coldblue

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #8 : 27 Kasım 2014, 10:25:21 »
[member=8]Butterfly[/member]  Tavsiyeniz için sağolun. Zaten şu anda denemeler yapıyorum. En uygun konfigurasyonu zamanla deneğim kazanarak öğrenecem.