Gönderen Konu: Paket yöneticisi nedir?  (Okunma sayısı 4727 defa)

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
  • Dağıtım: Ubuntu Studio 18.04
  • Masaüstü Ortamı: i3wm
  • İşlemci: i5 - 2. nesil
Paket yöneticisi nedir?
« : 12 Şubat 2015, 21:22:45 »
Arch linux ü araştırırken, paket yöneticisinin pacman adında bir şey olduğunu ögrendim. Paket yöneticisi denen şey tam olarak nedir? İnternette bununla ilgili pek bir açıklama bulamadım. Teşekkürler.

Çevrimdışı meda

• Penguen
  • Dağıtım: Manjaro-Lysia 20.0 X64 KDE
  • Masaüstü Ortamı: KDE
  • Grafik Kartı: GT 940MX
  • İşlemci: İ7 7500U
Ynt: Paket yöneticisi nedir?
« Yanıtla #1 : 12 Şubat 2015, 21:26:36 »
En basit tabiriyle yazılım veya program yükleyip, kaldırabileceğiniz kontrol sağlayıcısıdır. Ek olarak birşeyler daha söylenebilir fakat kafa kaışıklığına sebep olur.
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava;Peynir ekmek değil amaAcı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet,Esirlik bedava;Bedava yaşıyoruz, bedava.
                   Orhan VELİ"

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
« Yanıtla #2 : 12 Şubat 2015, 21:30:44 »
En basit tabiriyle yazılım veya program yükleyip, kaldırabileceğiniz kontrol sağlayıcısıdır. Ek olarak birşeyler daha söylenebilir fakat kafa kaışıklığına sebep olur.

Lütfen mümkünse teknik konuşun. Sadeleştirilmiş bir teknik anlatım olursa tadından yenmez.  :)

Farkları ne peki paket yöneticilerinin?

Çevrimdışı sakata gintoki

• Çaylak Penguen
  • **
« Yanıtla #3 : 12 Şubat 2015, 23:23:29 »
Gnu linux açık kaynak kodlu bir sistemdir. Program geliştiricileri programlarını kaynak kodları açık olarak geliştirirler. Geliştirilen programların makinanın anlayacağı şekile getirilmesi gerekir. Bunun için programlar kaynak koddan derlenir. programlar geliştirilirken başka kütüphanelere ihtiyaç duyarlar. Mesela qt5 kullanıldıysa programın derlenebilmesi için qt5 kütüphanesine ihtiyaç duyulacaktır. Linux dağıtımları bu kurulum işini kolaylaştırmak için paket yöneticisi kavramına baş vurmuşlardır. Zira diğer işlem son kullanıcı için son derece zor olacaktır. Kimi gönülü arkadaşlar programları kullanılan işlemci mimarisine göre derler ve paketler haline getiriler (  çeşitli versionlar vardır dep rpm pisi vs) .

Paket yöneticisi bu paketlerin bağımlı olduğu paketlerle beraber sorunsuzca kurulmasını sağlar. Linux dağıtımları bu paketleri sunucularda tutmaktadır. Paket yöneticiniz istediğiniz programı sunuculardaki paket depolarından kolayca kurmanızı sağlar.

Basitçe anlatmaya çalıştım .

Yanlış bildiğim yada anlatığım yervarsa uyarınız.

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
« Yanıtla #4 : 13 Şubat 2015, 15:01:33 »
Gnu linux açık kaynak kodlu bir sistemdir. Program geliştiricileri programlarını kaynak kodları açık olarak geliştirirler. Geliştirilen programların makinanın anlayacağı şekile getirilmesi gerekir. Bunun için programlar kaynak koddan derlenir. programlar geliştirilirken başka kütüphanelere ihtiyaç duyarlar. Mesela qt5 kullanıldıysa programın derlenebilmesi için qt5 kütüphanesine ihtiyaç duyulacaktır. Linux dağıtımları bu kurulum işini kolaylaştırmak için paket yöneticisi kavramına baş vurmuşlardır. Zira diğer işlem son kullanıcı için son derece zor olacaktır. Kimi gönülü arkadaşlar programları kullanılan işlemci mimarisine göre derler ve paketler haline getiriler (  çeşitli versionlar vardır dep rpm pisi vs) .

Paket yöneticisi bu paketlerin bağımlı olduğu paketlerle beraber sorunsuzca kurulmasını sağlar. Linux dağıtımları bu paketleri sunucularda tutmaktadır. Paket yöneticiniz istediğiniz programı sunuculardaki paket depolarından kolayca kurmanızı sağlar.

Basitçe anlatmaya çalıştım .

Yanlış bildiğim yada anlatığım yervarsa uyarınız.

Yani geliştiricilerin, derledikleri kodları depo ettikleri ortak kullanım alanı, doğru mu anladım?
Bu resimdekiler bütün geliştiricilerin upload ettikleri kod ve kodcuklar mı oluyor yani?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #5 : 13 Şubat 2015, 15:31:47 »
O resimdekiler, paket bakımcılarının (yazılımları kaynak kodlarından derleyip, kurulabilir paketler haline getirenler) hazırladıkları kurulabilir paketlerdir. Bunlardan bir kısmı uygulamaların kendileri iken, bir kısmı da uygulamanın çalışabilmesi için gerekli bağımlılıkları, bir bakıma uygulama kütüphaneleridir.

Paket sistemleri bir uygulamanın sadece kurulmasını sağlamazlar, özel kayıtlar tutarak bu uygulamanın güncellemesini ve gerektiğinde sorunsuzca kaldırılmasını da yönetitirler. Linux Mint ve Ubuntu Debian paket yönetim sistemi olan DPKG kullanır. Linux altında farklı taban dağıtımlara ait farklı paket sistemleri mevcuttur, örneğin Pardus'un PİSİ'si , Redhat'ın RPM'i bunlara örnek verilebilir.

Linux Mint ile yazılım yüklerken, kaldırırken ve ya güncellerken kullandığınız Synaptic Paket Yöneticisi, Yazılım Yöneticisi, Güncelleme Yöneticisi ve APT aslında bu işlemleri yaparken arkaplanda hep bu paket yönetim sistemini (DPKG) kullanıyor.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
« Yanıtla #6 : 13 Şubat 2015, 15:57:27 »
O resimdekiler, paket bakımcılarının (yazılımları kaynak kodlarından derleyip, kurulabilir paketler haline getirenler) hazırladıkları kurulabilir paketlerdir. Bunlardan bir kısmı uygulamaların kendileri iken, bir kısmı da uygulamanın çalışabilmesi için gerekli bağımlılıkları, bir bakıma uygulama kütüphaneleridir.

Paket sistemleri bir uygulamanın sadece kurulmasını sağlamazlar, özel kayıtlar tutarak bu uygulamanın güncellemesini ve gerektiğinde sorunsuzca kaldırılmasını da yönetitirler. Linux Mint ve Ubuntu Debian paket yönetim sistemi olan DPKG kullanır. Linux altında farklı taban dağıtımlara ait farklı paket sistemleri mevcuttur, örneğin Pardus'un PİSİ'si , Redhat'ın RPM'i bunlara örnek verilebilir.

Linux Mint ile yazılım yüklerken, kaldırırken ve ya güncellerken kullandığınız Synaptic Paket Yöneticisi, Yazılım Yöneticisi, Güncelleme Yöneticisi ve APT aslında bu işlemleri yaparken arkaplanda hep bu paket yönetim sistemini (DPKG) kullanıyor.

Teşekkürler, bu açıklama çok iyi oldu.  :)