Gönderen Konu: [Çözüldü] İp Çakışması  (Okunma sayısı 4115 defa)

Çevrimdışı timur-75

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 19.1 64-bit
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Intel® HD Graphics 620 - AMD Radeon 530
  • İşlemci: Intel(R) Core(TM) i5-7200U CPU @ 2.50GHz
[Çözüldü] İp Çakışması
« : 16 Şubat 2015, 12:17:26 »
Merhaba, ben bir yükseköğrenim öğrenci yurdunda kalıyorum, her katta birer router ve zemin katta bir modem var. Bizim katın modemine kaç kişi bağlanıyor bilmiyorum ama sadece bizim kat bağlanıyorsa 12-13 kişi filan bağlanıyoruzdur. Sitemimde Mint kurulu lakin bazı ihityaçlarımı maalesef ki karşılayamadığım için yanına bir de Wndows 7 kurdum. Windows üzerindeyken "Windows bir ip çakışması algıladı" şeklinde bir uyarı mesajı almıştım (bunu görünceye dek internetin neden yavaş olduğu hakkında başka düşüncelerim vardı) ve çözüm olarak ta ya statik ip edinilmesi gerektiğini (ki bu modemin kontrolü bende olmadığı için pek akıl işi değil) ya da komut isteminden "ipconfig /relase" ve "ipconfig /renew" ile çözüldüğünü gördüm. Peki ben muhtemel olarak Mint üzerinde de yaşadığımı düşündüğüm bu sorunu yaşayıp yaşamadığımı nasıl anlayabilirim ve varsa nasıl çözebilirim?
« Son Düzenleme: 21 Şubat 2015, 14:22:09 Gönderen: timur-75 »

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Grafik Kartı: Intel HD 620
  • İşlemci: Intel i7 - 7500U
Ynt: İp Çakışması
« Yanıtla #1 : 16 Şubat 2015, 12:43:12 »
Bilgisayarınızla aynı IP’e sahip aynı ağda başka bir bilgisayar bulunduğunda genelde internette sık sık kopmalar yaşanır, internete girememe sorunu meydana gelir . Zaten farkederseniz, Çakışmaları önlemek için ağ geçidinin ilk kısmını aynen taşıyan, son hanesi farklı bir IP adresi atayabilirsiniz. Böylelikle çakışmaları önlemiş olursunuz.
Gelip sağ yanağımdan öptü. Dindar değildim ama sol yanağımı da çevirmek istedim o an...

Çevrimdışı timur-75

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 16 Şubat 2015, 12:49:18 »
Anlıyorum statik ip tavsiye ediyorsunuz ama ben diğer bilgisayarların hangi ip kullandığını bilemiyorum o yüzden atayacağım ipte de çakışma olabilir buna ek olarak modemin ip havuzunun ne kadar ileri gittiğini de bilemiyorum.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #3 : 16 Şubat 2015, 14:06:16 »
DHCP zaten otomatik olarak bir IP ataması yapar. Siz varsayılan ayarları değiştirmeseniz bu durumda değişmeyecektir. Varsayılan ayarlarla DHCP'nin atadığı IP'nin çakışması diye bir durum zor ortaya çıkar. Büyük ihtimalle sonradan bağlanan birinin ağ ayarlarında sabit IP ataması mevcuttur, bu şekilde bağlanınca tesadüfen aldığınız IP numarası ile çakışıyor olabilir. Bu durumda en basit şekilde ağ bağlantısını kapatıp açarak yeni IP alabilirsiniz.

Bağlı aygıtların IP numaralarını kontrol etmek için arp-scan uygulaması kurulabilir.

Kod: [Seç]
sudo arp-scan --localnet
http://askubuntu.com/questions/82480/how-to-see-all-computers-connected-to-a-network

Grafik arayüzlü bir araç için aşağıdaki bağlantıdan Angryip kurulabilir.

http://angryip.org/download/#linux
« Son Düzenleme: 16 Şubat 2015, 14:11:22 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı timur-75

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 21 Şubat 2015, 14:21:56 »
Evet, dediğiniz gibi biraz zor ortaya çıkan bir durum ama başıma geldi. Tavsiye uygulamalarınız için teşekkür ederim. Statik İP atayarak çözebildim.