Gönderen Konu: [Çözüldü] superfish virüsü bulaştı.  (Okunma sayısı 7611 defa)

Çevrimdışı dussosa

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: mint 17
[Çözüldü] superfish virüsü bulaştı.
« : 30 Mart 2015, 02:12:44 »
s.a  linuxta yeniyim.
lenova nın sattığı bilgisayarlara gizlediği bu virüs, an itibariyle pc me bulaştı. (pc im Fujitsu laptop)
online alışveriş sitelerinde karşıma çıktı. bir tür reklam virüsü.
son 1-2 gün içinde program yüklemedim, nasıl bulaştı bilmiyorum. Yardımlarınıza açığım.

Yardımcı olan arkadaşlara teşekkür ederim. Sorun  tüm gelmişi geçmişi vs.. silince düzeldi.
« Son Düzenleme: 30 Mart 2015, 10:55:33 Gönderen: dussosa »

Çevrimdışı centipede

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linuxmint 64bit cinnamon
Ynt: superfish virüsü bulaştı.
« Yanıtla #1 : 30 Mart 2015, 04:14:34 »
kullandığın tarayıcının ayarlar menüsüne gir.. geçmişi temizle seçeneğinden tüm gelmişi geçmişi seçerek sil..
linux'ta virüs .. biraz zor.. imkansız değil.. seninki internette gezerken tarayıcında kalan çerezler..

Çevrimdışı kuzgun_

• Çaylak Penguen
  • **
  • oldu da "yok" mu dedik.
  • Dağıtım: Linux Mint 17
« Yanıtla #2 : 30 Mart 2015, 09:29:12 »
bu şimdi linux'un mü ekran görüntüsü ?
hangi tarayıcıdan giriyorsun
edit: bahsettiğin virus daha çok windows platformunda faaliyet gösteriyor aslında virus de değil malware denebilir,
linux ortamında da çalıyorsa tarayınca yüklü olan bir uzantıdan kaynaklanıyordur. kullandığın işletim sistemini ve tarayıcını belirtirsen yardımcı oluruz.
« Son Düzenleme: 30 Mart 2015, 09:37:16 Gönderen: kuzgun_ »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #3 : 30 Mart 2015, 09:37:36 »
Lenovo'da superfish reklam botu, yazılımsal bir eklenti. Bu eklentinin farklı bir işletim sistemini etkilemesi pek mantıklı değil, superfish Lenovo PC'lerde Windows kurulu sistemler ile geliyordu.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı dussosa

• Çok Yeni Penguen
  • *
[Çözüldü] Ynt: superfish virüsü bulaştı.
« Yanıtla #4 : 30 Mart 2015, 10:53:57 »
kullandığın tarayıcının ayarlar menüsüne gir.. geçmişi temizle seçeneğinden tüm gelmişi geçmişi seçerek sil..
linux'ta virüs .. biraz zor.. imkansız değil.. seninki internette gezerken tarayıcında kalan çerezler..

teşekkür ederim.. sorun ortadan kalktı. gece, geçmişte son 24 saati temizlemiştim. şimdi ise tüm geçmişi vs.. silince düzeldi.

bu şimdi linux'un mü ekran görüntüsü ?
hangi tarayıcıdan giriyorsun
edit: bahsettiğin virus daha çok windows platformunda faaliyet gösteriyor aslında virus de değil malware denebilir,
linux ortamında da çalıyorsa tarayınca yüklü olan bir uzantıdan kaynaklanıyordur. kullandığın işletim sistemini ve tarayıcını belirtirsen yardımcı oluruz.

evet linux mint 17.1 sürümü. tarayacı ise chrome. uzantılara bakmıştım. eklediklerim dışında bir uzantı yoktu. sertifikalar da ise kısa süreliğine sertifikayı engellemekle geçici çözümü bulmuştum. 

Lenovo'da superfish reklam botu, yazılımsal bir eklenti. Bu eklentinin farklı bir işletim sistemini etkilemesi pek mantıklı değil, superfish Lenovo PC'lerde Windows kurulu sistemler ile geliyordu.

haklısınız. sorun için araştırma yaparken bu bilgileri ben de okumuştum.  sorunun çözümünü bulamayınca bir bilene danışmak istedim.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #5 : 30 Mart 2015, 11:09:34 »
Chrome'da oturum açma sebebiyle, verilerin senkronize edilmesiyle böyle bir sorun yaşanmış olabilir. Eğer böyle bir durum varsa ciddi bir sorun olabilir. Lenovo kullanıcılarının dikkatli olması gerekir.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı dussosa

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #6 : 30 Mart 2015, 15:46:13 »
Chrome'da oturum açma sebebiyle, verilerin senkronize edilmesiyle böyle bir sorun yaşanmış olabilir. Eğer böyle bir durum varsa ciddi bir sorun olabilir. Lenovo kullanıcılarının dikkatli olması gerekir.

Ne lenovo pc im var, ne de chrome da oturum açmışlığım. Nereden, nasıl bulaştı bilmiyorum.  Tekrar teşekkürler.