Gönderen Konu: Linux KuruluUSB Bellekte Yer Azlığı  (Okunma sayısı 5407 defa)

Çevrimdışı dellinspiron

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: ubuntu 14.04 lts
  • Masaüstü Ortamı: unity
  • Grafik Kartı: amd ati radeon
  • İşlemci: intel i3
Linux KuruluUSB Bellekte Yer Azlığı
« : 23 Nisan 2015, 18:26:53 »
Unetbootin ile Sandisk 16 GB 2 adet USB belleğin birine Ubuntu 14.04, diğerine Mint 17 kurdum. Aslında bellekte yer olmasına rağmen 'bu diskte 32 MB boş alan kaldı,bazı programları silerek yer açabilirsiniz' gibi bir uyarı alıyorum. Her 2 bellekte de bu sorun var. Bu sorunun, kurulum sırasında işaretlediğim bir seçenekten kaynaklandığını düşünüyorum. Ama emin değilim. Bana bir yol gösterebilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

Düzenleme: İmla
« Son Düzenleme: 05 Mayıs 2015, 01:17:31 Gönderen: Reddet »

Çevrimdışı Quaoar

• Çaylak Penguen
  • **
Ynt: linux kurulu usb bellekte yer azlığı
« Yanıtla #1 : 24 Nisan 2015, 00:56:21 »
Unetbootin ISO dosyasını direk belleğe yazdığından dolayı kullanabileceğiniz maksimum alan ISO dosyasının boyutu kadardır. Belleğin tamamını kullanabilmek için başka bir medyadan normal kurul yapmanız gerek.

Çevrimdışı dellinspiron

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 24 Nisan 2015, 02:36:18 »
Cevap için teşekkür ederim ama galiba yanlış anlaşıldım. Ben HDD'ye kurulum yapmayı düşünmüyorum. Çalışan usb olarak kullanma niyetindeyim. Saygılar.

« Son Düzenleme: 05 Mayıs 2015, 01:13:17 Gönderen: Reddet »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #3 : 24 Nisan 2015, 09:07:56 »
Çalışan (live) kipinde oturum açtığınızda, özel bir işlem yapmadıkça kalıcı (persistent) olrak kulanım yapamazsınız. Çalışan kipi ile sistemi açtığınızda, sistem belleği kullanılır. Yani aslında sisze bildirim yapılan aslında bellek alanı kalmadığıdır. Bunun etrafından ISO dosyasını USB belleğe kalıcı (persistent) olarak yazdırarak dolaşabilirsiniz. Buradaki konu yardımcı olabilir. Buradaki kısıt, USB belleğin Fat32 biçiminden dolayı kalıcı alan dosyası için en fazla 4 Gb. alan ayırabilecek olmanız.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı dellinspiron

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 24 Nisan 2015, 23:49:02 »
Cevaplardan 2 şeyi anladım. Bakalım doğru anlamışmıyım:
1-Yetersiz bellek uyarısı USB bellekten değil sistemimin RAM belleği ile ilgili,
2-Sistemin yavaşlığının ve bellek yetersizliğinin önüne geçmek için persistent kurulum yapmam gerekiyor,
doğru mu?

Bu arada konu ile ilgili 2 soru daha sormak istiyorum.
1-Madem Fat32 dosya biçiminde 4 GB kısıtlaması var, biz neden linuxun Ext2,Ext3 gibi dosya sistemleri varken Windows'un Fat32 sistemini kullanmak zorundayız? Bunu anlayamıyorum bir türlü.
2-USB belleğin 16 GB'lık kapasitesini tam olarak kullanabilmek için kalıcı kurulum yapmanın dışında dikkat etmem gereken başka bir şey var mı?

« Son Düzenleme: 05 Mayıs 2015, 01:15:18 Gönderen: Reddet »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #5 : 25 Nisan 2015, 08:49:41 »
BIOS uyumu ile ilgili oluşabilecek sorunlardan dolayı fat32 tercih ediliyor genellikle. Örneğin ISO dosyasını USB belleğe yazdırmak için Windows altında bir alternatifiniz olmayacaktır. Windows Ext3, Ext4 gibi dosyasistemlerini görmez. Bu işlemi Linux altında yaparken böylebirsıkıntı yaşamazsınız doğal olarak.

Kalıcı kullanım her seferinde ayarlarınızın sıfırlanmaması ve RAM kısıtından kurtulmak için, yoksa kalıcı kullanımda sistem performansı bir miktar daha düşüyor. Bunun yerine harddiske kurar gibi USB belleğe kurulum yapmak denenebilir, buşekilde performansbir miktar artabilir.  Bunun için sistemi çalışan olarak açacağınız ve kurulumu gerçekleştireceğiniz 2 farklı medyaya ihtiyacınız olacak. Ama bir USB bellekten harddisk performansı beklememelisiniz.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı dellinspiron

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #6 : 05 Mayıs 2015, 00:36:51 »
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.

« Son Düzenleme: 05 Mayıs 2015, 23:07:28 Gönderen: dellinspiron »

Çevrimdışı Reddet

• Forum Sorumlusu
  • Kıdemli Penguen
    • Opyon Yazılım
  • Dağıtım: Linux Mint 19.3 Tricia
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
Adaletin olmadığı yerde anarşi başlar..