Gönderen Konu: Notebook alırken windows'u iade etmek  (Okunma sayısı 4447 defa)

Çevrimdışı canynr

• Yeni Penguen
  • *
  • Geçmişi değiştiremezsin, gelecek senin elinde...
    • cnynrr
  • Dağıtım: Linux Mint Tessa
  • Masaüstü Ortamı: Mate
Notebook alırken windows'u iade etmek
« : 25 Haziran 2015, 21:22:12 »
Merhabalar,
Şuradaki notebook'u satın alacağım ancak windows'u iade etmek istiyorum. İade ile ilgili koşulları biliyorum, tüketici hakem heyeti falan biraz uğraştıracak ama benim merak ettiğim windows'un düşülecek ücreti. Burada ve burada windows 8'in ücreti 539 ve 519 TL olarak gösterilmiş. Zaten alacağım bilgisayar 649 TL ve windows ücretini çıkardığımızda bilgisayar ücreti 130 TL oluyor ki bu da bana çok saçma geldi. O yüzden size sormak istedim. Sizce bu ücretler normal mi, yani 649 liralık bilgisayarda 500 lirası windows ücreti mi?

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
Ynt: Notebook alırken windows'u iade etmek
« Yanıtla #1 : 25 Haziran 2015, 21:45:51 »
Oem lisansla retail denen lisans fiyatları elbette farklıdır. O yüzden sizin de söylediğiniz gibi 500tlden daha düşük bir fiyat iade edilecektir. http://www.enpedi.com/2010/11/windows-lisans-tipleri-kullanm-kosullar.html
İade : http://www.mecburdegilsiniz.com/

Çevrimdışı canynr

• Yeni Penguen
  • *
    • cnynrr
« Yanıtla #2 : 25 Haziran 2015, 22:35:34 »
İade ederken belge olarak internet üzerinden alınmış raf fiyatını gösteren çıktı göstermem gerekiyor. Peki hangi fiyata bakacağım, çünkü 150 TL'den başlayıp 500 TL'ye kadar çıkan değişik fiyatlar görüyorum. Teknosa'nın sitesinde işletim sistemi Windows 8.1 olarak belirtilmiş. Daha detaylı bilgi yok.

Ekleme : Bir sorum daha olacaktı. Windows ürün anahtarı sanırım fabrikada bilgisayarın içine kalıcı olarak yerleştiriliyormuş. Yani bilgisayarın belleğinde bir ürün anahtarı kayıtlı ise windows'u iade alırlar mı? T. hakem heyetine böyle bir savunma yapamazlar mı?
« Son Düzenleme: 25 Haziran 2015, 22:50:48 Gönderen: canynr »

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
« Yanıtla #3 : 25 Haziran 2015, 23:22:25 »
Alıntı
İade ederken belge olarak internet üzerinden alınmış raf fiyatını gösteren çıktı göstermem gerekiyor. Peki hangi fiyata bakacağım, çünkü 150 TL'den başlayıp 500 TL'ye kadar çıkan değişik fiyatlar görüyorum. Teknosa'nın sitesinde işletim sistemi Windows 8.1 olarak belirtilmiş. Daha detaylı bilgi yok.
Ekleme : Bir sorum daha olacaktı. Windows ürün anahtarı sanırım fabrikada bilgisayarın içine kalıcı olarak yerleştiriliyormuş. Yani bilgisayarın belleğinde bir ürün anahtarı kayıtlı ise windows'u iade alırlar mı? T. hakem heyetine böyle bir savunma yapamazlar mı?
Oem lisanların ne kadar olduğunu veya yasal sürecin nasıl işlediğini bilmiyorum. Forumda bilenler varsa cevaplayacaktır. İlgili sitenin iletişim bölümünden de sorabilirsiniz.

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Intel HD 620
  • İşlemci: Intel i7 - 7500U
« Yanıtla #4 : 26 Haziran 2015, 01:23:18 »
Satın alınan masaüstü veya dizüstü bilgisayarların çoğunda OEM lisans mevcuttur. OEM lisansı sadece yüklü olduğu bilgisayara ait bir lisanstır. OEM lisansı, üzerinde bulunduğu makineden bir başka makineye aktarılamaz. Lisans ömrünü ait olduğu bilgisayar üzerinde tamamlar. Bu lisanslar da diğer lisanslara nazaran çok daha düşük fiyatlara sahiptir.

Yani iade alacağınız tutar, windows'un sitesinde gördüğünüz gibi 500 küsür TL değil çok daha düşük olacaktır.
Gelip sağ yanağımdan öptü. Dindar değildim ama sol yanağımı da çevirmek istedim o an...

Çevrimdışı Trust

• Forum Sorumlusu
  • Penguen
  • Dağıtım: Lİnux Mint 19
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Intel HD Graphics 3000 -NVIDIA Ge Force GT 520 MX
  • İşlemci: intel core i5-2450M
« Yanıtla #5 : 26 Haziran 2015, 10:45:53 »
Windows işletim sistemi ve programlarının ürün anahtarının satıldığı bir sitenin Türkiye satış noktasına (ki ben de buradan alış veriş yaptım) baktığımızda çok uygun fiyata lisans anahtarı satılmaktadır. Mahkeme sürecine gidip davayı kazansanız bile size tahminen 50-100 tl arası para iade ederler diye düşünüyorum.Yanılıyorda olabilirim.
Ama bize sunulan tek işletim sistemi seçeneğini ortadan kaldırmak için bu mahkeme sürecine katlanacak  fedakar arkadaşların artması gerekiyor.
الهى انت مقصودى، ورضاك مطلوبى

Çevrimdışı canynr

• Yeni Penguen
  • *
    • cnynrr
« Yanıtla #6 : 26 Haziran 2015, 11:13:48 »
Tam emin değilim ama sanırım buradaki lisans iade edecekleri fiyat olmalı. 64-bit yazıyor ama okuduğum kadarıyla 32 ile 64-bit arasında fark yokmuş, her ikisi içinde geçerliymiş.

[member=1625]Trust[/member] Sizin gösterdiğiniz sitede 79 TL'ye lisans var ama sanırım o değil, çünkü satıcı özel. Benim bildiğim kadarıyla Oem lisans tek olarak satılamıyor, yeni bilgisayar alındıktan sonra vatan bilgisayarda ki gibi gidip orada yükleme yapılması gerekiyor. Yanlışta biliyor olabilirim.
Ama bize sunulan tek işletim sistemi seçeneğini ortadan kaldırmak için bu mahkeme sürecine katlanacak  fedakar arkadaşların artması gerekiyor.
Dediğiniz gibi açılan davaların artması gerekiyor, sonuçta aldığım bilgisayara mint kuracaksam küçük bir fiyatta olsa neden sisteme para vereyim.

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
« Yanıtla #7 : 26 Haziran 2015, 13:58:00 »
Oradaki fiyatı vereceklerini düşünmüyorum. Çünkü o fiyat, maliyetin üstüne kâr eklenerek elde edilmiş bir fiyat. İade durumunda verebilecekleri en düşük fiyatı vereceklerdir. 650₺'lik bilgisayarın maliyeti 400₺ diyelim(gerçekte durum nasıl bilmiyorum.)100₺'da işletim sistemi maliyeti olsun. İşletim sistemini kârsız sattıklarını, bilgisayarı kârla sattıklarını söyleyip daha az ücret ödemeye çalışacaklardır. Yani 100₺ iade edecceklerdir.