Gönderen Konu: Şirket içerisinde linux kullanan personellerin görüş ve düşünceleri  (Okunma sayısı 4021 defa)

Çevrimdışı mehmethanifi

• Kıdemli Penguen
  • Dağıtım: Mint
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon & Mate & Xfce
  • Grafik Kartı: atı radeon
  • İşlemci: i5
Arkadaşlar merhaba,

Yaklaşık 1,5 yıldır linux işletim sistemleri ile uğraşıyorum bu süre zarfında bilgisayarıma ubuntu, pardus, centos, fedora,opensuse ve mint linux dağıtımılarını kurdum ve an az bir ay boyunca hepsini tek tek kullandım. Bu dağıtımların arasında en çok beğendiğim ise mint olduğunu belirtmek isterim. Çalıştığım şirkette 100 bilgisayar kullanıcısı mevcut ve hepsinde windows işletim sistemi kurulu. Bazı departmanlarda çalışan arkadaşlarımızın bilgisayarlarına özellikle virüs bulaşmaması , daha hızlı çalışması, ve işletim sistemine ayrıca ücret ödememek adına linux işletim sistem kurmaya karar verdik. Yaklaşık olarak 3- 4 ay öncede şirketimizde ki  10 pc ye linux mint Cinnamon kurup arkadaşlarımızın durumlarını gözlemledik. Bu süre zarfında yaşamış olduğumuz sorunları not aldık. Bunun bilgisini sizlerle paylaşmak istiyorum.
1- Şirkette ki kullanıcılar ağ üzerinde fileserverdaki dosyalar üzerinde çalışıyorlar. Dosyaya erişim sırasında karşımıza çıkan kullanıcı adı ve şifre kısımlarında linux mint ve diğer linux dağıtımları sıkıntı yaşatıyor. örneğin kullanıcı adı btaskiran olan kişiyi kabul etmiyor yada apakis yada girdikontrol gibi kullanıcı adlarını kabul etmiyor. bizde a isminde bir tane kullanıcı açıp denedik kabul etti. Bazen kullanıcı adlarını hiç kabul etmediği de oluyor bazı pclerde.. Bu durum kullanıdığım bir çok linux dağıtımında mevcut. pardus fecahat zaten ondan hiç bahsetmeyeyim. :)
2- şirkette her odada network full fonkisyonllu yazıcılarımız var. canon mf4800 vs gibi. Bu cihazları linux minte debian paketini bulduktan sonra kolayca yüklüyoruz ama tarama yapamıyoruz. Tarama yapabileceğimiz bir driver bulamadık gerçi bulduğum bir çok yöntem vardı formdada mevcuttur sorularım ve aldığım cevaplar ama çözüm olmadı. Genel olarak tarayıcı sorunu yaşıyoruz diyebilirim.
3-Bazı cihazlarda özellikle benim kullandığım laptopda wifiden kopma, yerel ağa bağlanamama gibi sorunlar zaman zaman oluyor. pc yi restart edince düzleliyor. Bunun ile ilgilide bir çok konu açtım forma, sağolsunlar bir çok gönüllü arkadaşımız destek olmaya çalıştılar ama sorun düzelmedi tabi bu durum nadir olrak bir iki pc de karşımıza çıktı.
4- bir tane pc de print alırken sürekli siyah çıkarıyor yazıcı ile ilgili sorun yaşatıyordu bize. Driveri kaldırıp tekrar tekrar kurulum yaptık ama düzelmedi. Bazen normal print alıyor bazen de aldığı print sayfasını siyaha boyuyordu. Bu sorunu çözemedik. halbuki o odada bulunan başka bir linux mint ise gayet güzel print alıyordu. o pc de bu sorunu çözemeyinde windows kurmak zorunda kaldık.
5-Uzak masaüstü progrmamı ile windows server üzerinde ki programlara erişip kullanma esnasında windowsa göre çok takılma yaşıyor bir çok mint kurulu bilgisayarda bu sıkıntıyı gördüm. performans olarak windows daha başarılı sanki.
6- Ağda bulunan bir dosyanın kısayolunu masaüstüne alamama genel bir sorun.. aslında benim için sorun değil ama kullanıcı için sorun.
7- ihracat departmaı itunes programını kullanamıyor onlar için çok önemliymiş play on linux vb bir kaç yöntem denedim ama başarılı olamadım muhtemelen bu benim başarısızlığımdan kaynaklı kuran kuruyor çünkü bir kaç kişi formda çözüm şeklini yazdığına göre sorun bende gibi.
8- laptoplarda wifi kopma sorunu veya sürekli şifre sorma isteği oluyor. örneğin laptopu sıfırdan açtık ortamda bulunan wifi cihazlarına erişti bağlantı için şifre soruyor. şifre bilgisini girip kayıt ediyorsunuz tekrar soruyor. bir kaç kere aynı şeyi yapınca restart ediyorum pc yi sonra düzeliyor.. Bu hepsinde olan bir durum değil ama iki üç tane pc de karşılaştığım bir sorun oldu.
9-Bazı laptop kullanan arkadaşlarımız bir dosyaya tıkladıklarında yada bir işlem yapmak istediklerinde bilgisayarlarının kasıldığını söylüyorlar.
10- Üretim tarafında 10 adet bilgisayarımız var onlarında linux mint kurmak istiyorum ama tsc marka yazıcıların driverlerini tanıtamadığımız için kullanamıyoruz.
11- wincon uygulamasını linux mintte çalıştıramadım. çalıştırabilen arkadaşlarımız var bu konuda yardımcı olurlarsa çok seviniri. Wincon uygulamasını çalıştırabilirsem tahmin ediyorum şirkette 10 kişiye daha linux kurma durumum olabilecek.
Herşeye rağmen linux mint gerçekten diğer dağıtımlara göre çok iyi bu benim nacizane fikrim. Linux minti kullanırken keyif aldığımı belirtmek isterim.
Herkese özelliklede gönüllü destek veren ekib arkadaşlarımıza çok teşekkkür ederim.
« Son Düzenleme: 06 Ağustos 2015, 12:05:42 Gönderen: mehmethanifi »
Önemli Olan Sevgi Saygı Anlayış

Çevrimdışı meda

• Penguen
  • Dağıtım: Manjaro-Lysia 20.0 X64 KDE
  • Masaüstü Ortamı: KDE
  • Grafik Kartı: GT 940MX
  • İşlemci: İ7 7500U

Sıkıntılarınız geneli donanım üreticilerinden kaynaklanıyor.

Yeniden başlatıp düzelen ve tekrarlayan sorunlar için: BİOS güncellemelerini kontrol edin yahut BİOS ayarlarını sıfırlayarak sistemleri gözlemleyin. En kötü Linux dağıtımı bile Windows 10 da dahil olmak üzere daha hızlı çalışır. Önemli olan donanım uyumunu yakalamak mesela masaüstü bilgisayarımda sahipli Nvidia sahipli sürücü açık kaynak olan sürücüden daha iyi çalıştığı gibi. Bazı üreticilerin donanım için yazdığı sürücü o kadar sorunlu oluyor ki anlatamam. Şu aralar Windows forumlarında yeni sürücülerin uyumsuzlukları ve hatalarından gırla mevcut.   

Güzide çekirdek geliştiricileri neredeyse her sürümde yenilik yapmaktan çok yukarıda bahsettiğim donanım üreticilerinin yazdığı sürücü problemleriyle boğuşup duruyor. Hatta Windows 2. işletim sistemi yüklenmesine engel olmak bazı çalışmalar yaptı ve yapmaya devam ediyor. Bazı üreticilerde Linux kullanılmasın diye bu sermayedar şirkete destek oluyor.

Wifi bağlantı kopmaları için: Wicd-gtk yazılım merkezinden yükleyip deneme yapabilirsiniz.

İtunes, Linux ortamlarına yüklense bile ne kadar verimli olurdu. :) Windows ortamında yükleyip müzik kopyalamak için kırk takla atmak zorunda kalıpta telefonunu satan arkadaşlarım var. EEE sonra bana soruyorlar kardeşim neden İphone, Samsung, Lumia ... telefonlardan almıyorsun işte bunun için. Yani bilinçli tüketici olmakta fayda var. Android için bile yakın zamanda dosya aktarımı Linux ortamında sıkıntılıydı şu aralar eskiye göre daha iyi. Android dosya aktarımında Htc ve Sony markaların telefonları sıkıntılı olmadığı için tercih ederim ileride baktım kendi Samsung, Windows ve Apple gibi tekelini oluşturmaya çalışıyor anında telefonlarını boşarım. :)

Ağ ve yazıcı ile ilgili sorunlarınız için pek birşey diyemem ancak ağ problemleri ayrı bir başlık altında irdelenmeye çalışılsa çözülür gibime geliyor. Ubuntu Tr forumlarında da zaman zaman çözülmüş benzeri problemleri hatırlıyorum. Aklıma 2 dağıtım geliyor: Manjaro güncel paketler içermesi sebebiyle hata yaşamama ihtimaliniz var. Diğeri Opensuse uzun testlerden sonra yayınlandığı için hata oranı bana göre Ubuntu ve Mint gibi dağıtımlara göre daha az.
« Son Düzenleme: 06 Ağustos 2015, 14:00:05 Gönderen: meda »
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava;Peynir ekmek değil amaAcı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet,Esirlik bedava;Bedava yaşıyoruz, bedava.
                   Orhan VELİ"

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
[member=301]meda[/member] 'nın da dediği gibi sorunların çoğu donanım üreticilerinden kaynaklanıyor. Bu üreticilere baskı yapmak gerek.
Bazı ağ sorunları da Türkçe karakterlerden kaynaklanabiliyor. İngilizce Mint kullanınca sorunun çözüldüğünü belirtenler var.

Çevrimdışı mehmethanifi

• Kıdemli Penguen
  • Dağıtım: Mint
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon & Mate & Xfce
  • Grafik Kartı: atı radeon
  • İşlemci: i5
Kurulumu hiç ingilize yapmamıştım. Denemekte fayda var lakin şirket içindeki kullanıcılarımız bundan pek memnun kalmazlar. Kullanıcı taraflı düşündüğüm için işlerini zorlaştırmak istemiyorum linux kullanmalarını sağlamak için ak ile karayı seçmiştim. :)
Donanım ile ilgilide sizlerden şu konuda destek isteyebilirim. örneğin şirkete yeni biri başladı ona laptop alacağız yada masaüstü pc, olması gereken özellikler ne olmalı yani anakart modeli işlemci ram ekrankartı vs gibi.
bunların bilgilerini formda bir yere koyabilirsek mükemmmel olur gibime geliyor. Aynı zamanda yazıcı ve tarayıcı seçimleride çok önemli. Şirket içerisinde linux kullanılacaksa x marka yazıcının y modeli uygundur sorun yaşatmaz vs gibi bilgileride içeren bir alanımız bulunsa gerçekten doğru bir seçim yaparak linux kullanımına adım atmış oluruz. Tabi bunlar benim nacizane  düşüncelerim. Bu konuda siz değerli form yöneticilerimiz, linuxe gönül vermiş arkadaşlarımız daha iyisini bilirler.
çok teşekkür ederim.
Önemli Olan Sevgi Saygı Anlayış

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
Sorunsuz destek veren donanımları listelemek zor bir iş. Ancak araştırma yapılabilecek kaynakları belli konularda toplu olarak verebiliriz. Örneğin yazıcının tarama desteğini öğrenmek için, SANE sayfasından, Hp yazıcıysa önerilen yazıcılar sayfasından faydalanılabilir. Bu tip bağlantıları bir konuda topluca paylaşılabilir. Öneri için teşekkürler.