Gönderen Konu: Kapalı işletim sistemlerindeki kapılar ve açık işletim sistemi güvenliği  (Okunma sayısı 5655 defa)

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
  • Dağıtım: Ubuntu Studio 18.04
  • Masaüstü Ortamı: i3wm
  • İşlemci: i5 - 2. nesil
Merhaba,

Bu konuyu bilgi almak için açtığımı en başta belirtmek isterim. Açık işletim sistemi diyoruz ve kaynak kodlarına erişebiliyoruz. Buraya kadar bir sorun yok.
Ve kapalı işletim sistemlerinde olası arka kapılara müdahale edemiyoruz. Bu da tamam. Peki, donanım sürücülerinin kaynak kodları kapalı olma durumunda bilgisayarımdaki bilgilere ulaşılması mümkün mü? Örneğin ekran kartımın sürücüsü kapalıysa ekran görüntümün belirli aralıklarla belirlenen sunuculara veri olarak gitme durumu söz konusu olabilir mi? Ya da ses kartımın kaynak kodları kapalıysa mikrofonum aracılığı ile sesim belirlenen sunuculara aktarılabilir mi? Aklımda deli sorular... : )

Çevrimdışı Reddet

• Forum Sorumlusu
  • Kıdemli Penguen
    • Opyon Yazılım
  • Dağıtım: Linux Mint 19.3 Tricia
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
Donanımınızda arka kapı varsa mümkündür.
Adaletin olmadığı yerde anarşi başlar..

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
  • Dağıtım: Ubuntu Studio 18.04
  • Masaüstü Ortamı: i3wm
  • İşlemci: i5 - 2. nesil
Donanımınızda arka kapı varsa mümkündür.

Ama bunu sunucuya yollarken işletim sistemine yakalanmaz mı? Biraz daha somutlaştırarak açıklar mısınız?

Çevrimdışı Reddet

• Forum Sorumlusu
  • Kıdemli Penguen
    • Opyon Yazılım
Ne kadar doğru bilmiyorum ama bir yerde okumuştum. NSA internetsiz sistemlere bile radyo frekansları ile sızabiliyormuş. Şunu belirteyim. Küresel izleme programlarının dışına çıkabilmek neredeyse imkansız. Diyelim ki; kullandığımız sistem açık kaynak arka kapı yok. Log tutmayan güvenli VPN'de kullandık. Bir de açık kaynak tarayıcı diyelim. Yine mümkün değil. Zira NSA VPN bağlantılarına da müdahale ediyor. Adamlar dünyanın tüm internet trafiğini kontrol edip logluyor.

Bu da insanları rahatsız ediyor.Ama boşverin. Bir süre sonra alışıyorsunuz.

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
Ama bunu sunucuya yollarken işletim sistemine yakalanmaz mı? Biraz daha somutlaştırarak açıklar mısınız?
Eğer sistemde bu konuda bir açık yoksa yakalanır. Sonuçta ağ trafiği izlenebiliyor.

Çevrimdışı Reddet

• Forum Sorumlusu
  • Kıdemli Penguen
    • Opyon Yazılım
Asıl soruyu cevaplamayı unutmuşuz ya :) 
[member=9]karakartala[/member] bu durumdan duruma değişmez mi?Ben sistemle alakalı olduğunu düşünmüyorum.  
Technopat'ın yayınladığı bir video vardı izlemiştim ama bulamadım. Harddiske bualaşan, biçimlendirilse dahi silinmeyen bir virüs vardı. Virüs dosyalara uzaktan erişim sağlıyordu internetsiz ortamda dahi. Bulursam paylaşacağım.

Yahu bunları boşverin siz. Kendinize dert edindiğine değmez aslında. Zira elimizden bişey gelmez. Mutlaka bir yerden açık veriyoruz. En basitinden; Linux kullanıyoruz arka kapı yok ama Chrome mikrofonumu dinliyor. 

Alıntı
Yukarıdaki iletimde de bunu açıklamayı hedeflemiştim ama eklemeyi unutmuşum. :-\ Sunucuya gönderirken interneti kullanacak mı orası var 

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
...En basitinden; Linux kullanıyoruz arka kapı yok...
Ya varsa?  :)

Çevrimdışı Reddet

• Forum Sorumlusu
  • Kıdemli Penguen
    • Opyon Yazılım
[member=9]karakartala[/member] İçime kurt düşürdün şimdi :)  Olsa şimdiye kadar duyulmaz mıydı?

Bak aslında doğru söylüyorsun. NSA Linux'a neden müdahale etmiyor? Truecrypt NSA'nın kıramayacağı şifreleme sunuyordu, Bir anda güvenli değil bitlocker kullanın diye duyuru yaptılar. Tor'u geliştiren ekipte gizli. NSA'nın Linux tabanlı işletim sistemi yayınlaması da var tabi. Kafam karıştı yaa  :-\

Düzenleme: Linux'ta arka kapı yoktur. Açık kaynak değil mi bu sistem. Olsaydı birileri mutlaka arka kapı var derdi  :P
« Son Düzenleme: 20 Ağustos 2015, 22:08:05 Gönderen: Reddet »

Çevrimdışı meda

• Penguen
  • Dağıtım: Manjaro-Lysia 20.0 X64 KDE
  • Masaüstü Ortamı: KDE
  • Grafik Kartı: GT 940MX
  • İşlemci: İ7 7500U
Açıklar büyürse işin ucu sunuculara kadar gider. BSD tarafında da benzeri durumlar geçerli mi acaba ?
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava;Peynir ekmek değil amaAcı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet,Esirlik bedava;Bedava yaşıyoruz, bedava.
                   Orhan VELİ"

Çevrimdışı GAREZ

• Çaylak Penguen
  • **