Gönderen Konu: LM 17.2 ubuntu tabanlı mı?  (Okunma sayısı 4116 defa)

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
  • Dağıtım: Ubuntu Studio 18.04
  • Masaüstü Ortamı: i3wm
  • İşlemci: i5 - 2. nesil
LM 17.2 ubuntu tabanlı mı?
« : 27 Ağustos 2015, 17:16:50 »

Netde gezinirken içinde aşağıdaki yazıyı barındıran bir site buldum. Bu yazılanlar doğru mu? Ben LM i Debian tabanlı bir işletim sistemi zannediyordum (yani ubuntu aradan çıkartıldı diye biliyordum.) ."Merhaba.
Linux Mint ekibi; Rafaela kod adı ve 17.2 sürüm numarası ile Ubuntu 14.04 LTS tabanlı yeni bir kalıp duyurdu. Neler gelmiş bakalım.Daha önceki Linux Mint incelemem
de dediğim üzere geliştirici ekip artık sadece Ubuntu LTS temel sistemlerin üzerine Mint'i inşa edecek. Yani her 6 ayda bir yeni çıkan Ubuntu temel sistemini uyarlamak yerine var olan LTS'ye istedikleri  ekleme ve güncellemeleri yapacaklar.Bunun eksi yanı, yeni Ubuntu ile gelen yenilikleri dışlamak gibi görünse de bu bence göründüğü kadar önemli bir konu değil. Çünkü her değişiklik "Mint'e eklemeli miyiz, Mint ile nasıl çalışacak?" sorularını doğuruyorken iş gücü kaybına ve projenin esas amacının ikinci plana düşmesine sebep oluyordu.Artık Mint ekibi esas amaçlarına daha çok emek ayırabiliyor:Kullanıcı isteklerine göre şekillenmiş kullanıcı dostu bir sistem. "

Kaynak : http://www.linuxdunyam.com/2015/07/linux-mint-172.html

Düzenleme: Yazıların puntoları birden sapıttı, onları düzenledim.
« Son Düzenleme: 27 Ağustos 2015, 17:19:52 Gönderen: abdyek »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: LM 17.2 ubuntu tabanlı mı?
« Yanıtla #1 : 27 Ağustos 2015, 17:51:04 »
Linux Mint'in iki farklı sürümü mevcut, bunlardan (Linux Mint 17.2 gibi) sürüm numarası ile bitenler Ubuntu tabanlıdır. Diğer sürüm ise Debian tabanlı olan LMDE'dir (Linux Mint Debian Edition).
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
  • Dağıtım: Ubuntu Studio 18.04
  • Masaüstü Ortamı: i3wm
  • İşlemci: i5 - 2. nesil
« Yanıtla #2 : 27 Ağustos 2015, 19:21:24 »
Linux Mint'in iki farklı sürümü mevcut, bunlardan (Linux Mint 17.2 gibi) sürüm numarası ile bitenler Ubuntu tabanlıdır. Diğer sürüm ise Debian tabanlı olan LMDE'dir (Linux Mint Debian Edition).

Farkları sadece taban mı? Tabi bu taban farkı bir çok şeyi değiştiriyordur. Mesela LMDE'de tek masaüstü ortamı mı mevcut?

Çevrimdışı cmertkucuk

• Penguen
  • Dağıtım: Mint
  • Masaüstü Ortamı: KDE
« Yanıtla #3 : 27 Ağustos 2015, 19:26:50 »

Farkları sadece taban mı? Tabi bu taban farkı bir çok şeyi değiştiriyordur. Mesela LMDE'de tek masaüstü ortamı mı mevcut?

LMDE daha tecrübeli kullanıcılar için diye biliyorum.

ϜϓſϞ EY TÜRK!
Üstte mavi gök çökmedikçe altta yağız yer delinmedikçe senin ilini ve töreni kim bozabilir TİTRE ve KENDiNE DÖN !
(Bilge Kağan)ϜϓſϞ

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #4 : 27 Ağustos 2015, 19:47:12 »
LMDE'nin Cinnamon ve Mate masaüstü ortamı ile gelen iki sürümü mevcut. Linux Mint araçlarının hemen hemen hepsini LMDE'de görmek mümkün. Bununla birlikte LMDE'de Linux Mint 17.x sürümdeki gibi bir sürücü yöneticisi bulunmamakta.

Aslında LMDE'nin de gerek kurulum gerekse son kullanıcıya hazır bir ortam sunması açısından, Ubuntu tabanlı Linux Mint'den pek bir farkı yok. En önemli farklardan biri bazı uygulamaların güncellemelerinin kolayca yapılabildiği PPA depolarını LMDE (daha doğrusu Debian) doğrudan desteklemiyor. Örneğin LibreOffice 5 sürümünü PPA deposu yardımıyla kolayca kurabilirken LMDE'de önce kurulu paketleri kaldırıp sonra sitesinden yüklediğiniz sürümün paketlerini elle kurmak gerekebiliyor.

Bunun gibi ayrıntı sayılabilecek farklar var arada. LMDE'yi bir miktar daha tecrübeli kullanıcılara önermemizin nedeni aslında budur. Yoksa araştırma yapmayı sevip, okuduğu rehberler yardımıyla yolunu bulabilecek bir kullanıcı açısında arada fark yoktur denilebilir.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]