Gönderen Konu: [Çözüldü] Nvidia'nın güncel driver'ı yüklenmiyor?  (Okunma sayısı 11652 defa)

Çevrimdışı radyoaktif

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Mint
  • Masaüstü Ortamı: Windows 8.1
  • Grafik Kartı: Nvidia GTX-460
  • İşlemci: Intel Q9550
Arkadaşlar iyi günler.

Linux Mint 17.2 "Rafaela" - Cinnamon (64-bit) sistemi kullanıyorum.

Kullandığım, Nvidia GTX 460 ekran kartı driver'ına, sürücü yöneticisinden baktığımda "xserver-xorg-video-nouveau" ayarının seçili olduğunu fark edip, kartın şu anki sürücüsüne en yakın sürümdeki "nvidia-346-updates" i seçip "Değişiklikleri Uygula" dedim. 

Lakin Nvidia'nın sitesinden baktığımda, ekran kartıma uygun
en güncel sürücünün 352.41 sürüm olduğunu fark edip indirdim ama kuramadım. Şöyle ki;

« Son Düzenleme: 22 Eylül 2015, 16:24:10 Gönderen: radyoaktif »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Nvidia'nın güncel driver'ı yüklenmiyor?
« Yanıtla #1 : 20 Eylül 2015, 14:15:21 »
[member=2140]radyoaktif[/member], Nvidia sürücüsünü elle yüklemek için önce dosyaya çalıştırma izni vermeniz gerekir. Buna rağmen kurulum sırasında MDM görüntü yöneticisini kapatmanız ve öncesinde nouveau açık kaynak sürücüsünü karalisteye alarak pasifleştirmeniz gerekir. Depodan kurulu olan Nvidia sürücüsünün de sistemden kaldırılmış olması lazım. Bunları sadece bilgiolsun diye ayrıntılarına girmeden ekledim.

Bununla birlikte aşağıdaki komutları sırasıyla uçbirimde çalıştırarak Grafik Sürücüsü PPA deposunu sisteminize ekleyebilirsiniz.

Kod: [Seç]
sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers/ppa
sudo apt-get update
Bu depoda güncel Nvidia-352 sürücü ile birlikte şu an Beta aşamasında olan Nvidia-355 sürücüsü de mevcut. Depoyu ekledikten sonra sonra Sürücü Yöneticisini açıp Nvidia-352 sürücüsünü kurmayı deneyebilirsiniz.

Eğer Nvidia-352 sürücüsü depoda görünmezse aşağıdaki komutlar yardımıyla kurulabilir.

sudo apt-get install nvidia-352 nvidia-settings nvidia-common
sudo nvidia-xconfig
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı radyoaktif

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 21 Eylül 2015, 11:16:53 »
[member=2140]radyoaktif[/member], Nvidia sürücüsünü elle yüklemek için önce dosyaya çalıştırma izni vermeniz gerekir. Buna rağmen kurulum sırasında MDM görüntü yöneticisini kapatmanız ve öncesinde nouveau açık kaynak sürücüsünü karalisteye alarak pasifleştirmeniz gerekir. Depodan kurulu olan Nvidia sürücüsünün de sistemden kaldırılmış olması lazım. Bunları sadece bilgiolsun diye ayrıntılarına girmeden ekledim.

Bununla birlikte aşağıdaki komutları sırasıyla uçbirimde çalıştırarak Grafik Sürücüsü PPA deposunu sisteminize ekleyebilirsiniz.

sudo apt-get update
Bu depoda güncel Nvidia-352 sürücü ile birlikte şu an Beta aşamasında olan Nvidia-355 sürücüsü de mevcut. Depoyu ekledikten sonra sonra Sürücü Yöneticisini açıp Nvidia-352 sürücüsünü kurmayı deneyebilirsiniz.

Eğer Nvidia-352 sürücüsü depoda görünmezse aşağıdaki komutlar yardımıyla kurulabilir.

sudo nvidia-xconfig

Hocam öncelikle ilk satırınızı anlamadım. Eğer burayı açar iseniz terminal ile kod girmeye gerek kalmadan indirdiğim nvidia driver'ını direnkt yükleyebilirim sanırım. İzni nasıl veriyorum?

Ayrıca el ile yüklemeyi, verdiğiniz kodları sırası ile terminalde çalıştırmak sureti ile denedim ama sanırım oda olmadı;

Sorun nerede acaba?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #3 : 21 Eylül 2015, 11:34:06 »
Yukarıdaki satır Grafik Sürücüsü PPA deposunu ekler ve aşağıdaki satır ile bu depodaki paketlerin bilgisini önbelleğe eklersiniz. Siz bu aşamaları yaptığınız için yeniden yapmanıza gerek yok.

sudo apt-get update
Aşağıdaki satır ile sürücüyü kurup,

Paylaştığınız çıktıya göre depoyu eklemişsiniz, sürücü kurulumu aşamasını onaylamadığınız için kurulum gerçekleşmemiş. Aşağıdaki komut ile sürücü paketlerinin kurulumunu otomatik olarak onaylayarak kurulum yapabilirsiniz. Kuruluma bu aşamadan devam edeceksiniz.

sudo apt-get install -y nvidia-352 nvidia-settings nvidia-common
Aşağıdaki satır ile xorg.conf yapılandırma dosyasının oluşturulmasını sağlarsınız, bu komutu sürücü kurulumu tamamlandıktan sonra çalıştırıp sistemi yeniden başlatınız.

sudo nvidia-xconfig
Not: Lütfen çıktıları resim yerine kod etiketi içeresinde foruma yapıştırarak paylaşınız.
« Son Düzenleme: 21 Eylül 2015, 11:35:49 Gönderen: Butterfly »

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı radyoaktif

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 21 Eylül 2015, 12:46:46 »
Yukarıdaki satır Grafik Sürücüsü PPA deposunu ekler ve aşağıdaki satır ile bu depodaki paketlerin bilgisini önbelleğe eklersiniz. Siz bu aşamaları yaptığınız için yeniden yapmanıza gerek yok.

sudo apt-get update
Aşağıdaki satır ile sürücüyü kurup,

Paylaştığınız çıktıya göre depoyu eklemişsiniz, sürücü kurulumu aşamasını onaylamadığınız için kurulum gerçekleşmemiş. Aşağıdaki komut ile sürücü paketlerinin kurulumunu otomatik olarak onaylayarak kurulum yapabilirsiniz. Kuruluma bu aşamadan devam edeceksiniz.

sudo apt-get install -y nvidia-352 nvidia-settings nvidia-common
Aşağıdaki satır ile xorg.conf yapılandırma dosyasının oluşturulmasını sağlarsınız, bu komutu sürücü kurulumu tamamlandıktan sonra çalıştırıp sistemi yeniden başlatınız.

sudo nvidia-xconfig
Not: Lütfen çıktıları resim yerine kod etiketi içeresinde foruma yapıştırarak paylaşınız.

İşte şimdi oldu hocam. Tüm yardımlarınız için canı gönülden teşekkür ediyorum.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #5 : 21 Eylül 2015, 12:54:14 »
Sanırım xorg.conf yapılandırma dosyasını oluşturup sistemi yeniden başlatmadınız?

Çevrimdışı radyoaktif

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #6 : 21 Eylül 2015, 23:56:27 »
Sanırım xorg.conf yapılandırma dosyasını oluşturup sistemi yeniden başlatmadınız?

Nasıl yani hocam anlamadım? Verdiğiniz bütün kodları sırası ile uyguladım ve sürücü yönetiminde, paylaştığım ekran görüntüsünde gözüktüğü gibi nvidia'nın en son sürümü olan v352.41 gözüküyor. Bu yüklendiğini göstermez mi?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #7 : 22 Eylül 2015, 08:45:30 »
Kullanımda sahipli sürücü yok yazdığı için bu yorumu yaptım. Aşağıdaki komutların çıktılarını paylaşınız.

glxinfo | grep render
inxi -Gx
cat /etc/X11/xorg.conf

Çevrimdışı radyoaktif

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #8 : 22 Eylül 2015, 11:42:49 »
Kullanımda sahipli sürücü yok yazdığı için bu yorumu yaptım. Aşağıdaki komutların çıktılarını paylaşınız.

glxinfo | grep render
inxi -Gx
cat /etc/X11/xorg.conf

Buyurun hocam;

volkan[member=2140]radyoaktif[/member] ~ $ glxinfo | grep render
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: GeForce GTX 460/PCIe/SSE2
    GL_ARB_compute_variable_group_size, GL_ARB_conditional_render_inverted,
    GL_KTX_buffer_region, GL_NVX_conditional_render, GL_NVX_gpu_memory_info,
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_copy_depth_to_color, GL_NV_copy_image,
    GL_NV_path_rendering, GL_NV_pixel_data_range, GL_NV_point_sprite,
    GL_ARB_compute_variable_group_size, GL_ARB_conditional_render_inverted,
    GL_KTX_buffer_region, GL_NVX_conditional_render, GL_NVX_gpu_memory_info,
    GL_NV_conditional_render, GL_NV_copy_depth_to_color, GL_NV_copy_image,
    GL_NV_path_rendering, GL_NV_pixel_data_range, GL_NV_point_sprite,
volkan[member=2140]radyoaktif[/member] ~ $ inxi -Gx
Graphics:  Card: NVIDIA GF104 [GeForce GTX 460] bus-ID: 01:00.0
           X.Org: 1.15.1 drivers: nvidia (unloaded: fbdev,vesa,nouveau) Resolution: 1280x1024@60.0hz
           GLX Renderer: GeForce GTX 460/PCIe/SSE2 GLX Version: 4.5.0 NVIDIA 352.41 Direct Rendering: Yes
volkan[member=2140]radyoaktif[/member] ~ $ cat /etc/X11/xorg.conf

Ayrıca gene bir soru soracağım umarım farklı yere açın demeden bu sefer cevap verirsiniz hocam zira gerçekten çok ufak bir sorun ve bunun için konu açmaya değmeyeceğini düşünüyorum ki forumda da aramalarıma rağmen çözümünü bulamadım, galiba ya çözümü yok yada kimse bunu bir sorun olarak görmemiş.

Linux Mint'de misal sürücü yönetimi, gparted, chrome vs gibi uygulamalar yahut ayarlara girmeye çalıştığımda her seferinde kurulumda belirlediğim şifreyi soruyor ve ben bunu her işlem için girmekten usandım. Bu şifreyi bir daha sormadan her uygulama için anımsama gibi bir özellik mevcut mu?
« Son Düzenleme: 22 Eylül 2015, 11:46:33 Gönderen: radyoaktif »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #9 : 22 Eylül 2015, 11:49:21 »
GLX Renderer: GeForce GTX 460/PCIe/SSE2 GLX Version: 4.5.0 NVIDIA 352.41 Direct Rendering: Yes
Nvidia-352.41 sürücüsü etkin görünüyor.

Aşağıdaki komutla xorg.conf yapılandırma dosyasını  da oluşturunuz ve sistemi yeniden başlatınız.

sudo nvidia-xconfig

Çevrimdışı radyoaktif

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #10 : 22 Eylül 2015, 12:24:13 »
Nvidia-352.41 sürücüsü etkin görünüyor.

Aşağıdaki komutla xorg.conf yapılandırma dosyasını  da oluşturunuz ve sistemi yeniden başlatınız.

sudo nvidia-xconfig

Yaptım hocam. 2. soruma cevap verecek misiniz yoksa yeni konu mu açın diyeceksiniz?

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
« Yanıtla #11 : 22 Eylül 2015, 12:52:31 »
Yaptım hocam. 2. soruma cevap verecek misiniz yoksa yeni konu mu açın diyeceksiniz?
Aynı başlık altında bir soru sorun hakkında konuşuyoruz. Forumda arama yaparsanız sorunuzun cevabına ulaşabilirsiniz.
Bkz: Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Alıntı
1 - Yeni bir konu açmadan önce forumda arama yapınız. Sorunuzun yanıtını arama sonuçlarında bulamazsanız, yeni konu açınız. Bu sayede hem siz hem de size cevap verecek olan üyeler zaman kaybetmeyecektir.
Alıntı
7 - Her sorun için uygun kategoride yeni bir konu açın. Aynı başlıkta birden fazla soru sormayın. Forum düzeni için bu oldukça önemli.
   7.1 Birbirinden farklı soru ve sorunlar için ayrı konular açınız. Örneğin, dosya yönetici ve fare imleci ile ilgili sorunlarınız varsa, fare imleci ve dosya yöneticisindeki sorunları özetleyen konu başlıkları altında iki ayrı konu açmalısınız.
Sorunuzun cevabı için bkz: https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=3010.msg19192#msg19192
BU UYGULAMAYLA BÜYÜK GÜVENLİK RİSKLERİ ALDIĞINIZI UNUTMAYIN.
« Son Düzenleme: 22 Eylül 2015, 12:53:50 Gönderen: karakartala »

Çevrimdışı radyoaktif

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #12 : 22 Eylül 2015, 15:04:48 »
Aynı başlık altında bir soru sorun hakkında konuşuyoruz. Forumda arama yaparsanız sorunuzun cevabına ulaşabilirsiniz.
Bkz: Konu Açarken Dikkat Edilmesi GerekenlerSorunuzun cevabı için bkz: https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=3010.msg19192#msg19192
BU UYGULAMAYLA BÜYÜK GÜVENLİK RİSKLERİ ALDIĞINIZI UNUTMAYIN.

İlginiz için teşekkürler hocam. Demek ki aramama rağmen ben bulamamışım.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #13 : 22 Eylül 2015, 15:46:31 »
[member=2140]radyoaktif[/member], bu konu çözüldü ise etiketlerseniz konuyu kilitleyebiliriz. Çözülen başlıkların etiketlenmesi hakkında

Çevrimdışı radyoaktif

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #14 : 22 Eylül 2015, 16:24:37 »
[member=2140]radyoaktif[/member], bu konu çözüldü ise etiketlerseniz konuyu kilitleyebiliriz. Çözülen başlıkların etiketlenmesi hakkında

Ekledim hocam, tüm yardımlarınız için tekrar tekrar canı gönülden teşekkür ederim. Başka bir konuda görüşmek üzere.