Gönderen Konu: bilgisayarın performansının artırılması  (Okunma sayısı 10658 defa)

Çevrimdışı kuzgun_

• Çaylak Penguen
  • **
  • oldu da "yok" mu dedik.
  • Dağıtım: Linux Mint 17
bilgisayarın performansının artırılması
« : 14 Şubat 2014, 10:11:56 »
[not: bu kısımda anlatımlar alıntıdır. kendi deneyimlerimi daha sonra bu başlık altından yazacağım.]
nette biraz dolaşırken bir kaç faydalı olabilecek konulara denk geldim. sizede faydası dokunması umuduyla buyrun;
Kod: [Seç]
sudo apt-get update && sudo apt-get upgradesistem güncellemek için,

Sistemi kuralı birkaç ay olmuşsa birazcık temizlik için:
sudo apt-get autoclean
Ve gereksiz paketlerin temizlenmesi :
sudo apt-get autoremove

Preload

Preload uygulamasını bir kez kurdunuz mu tamamen unutun. O arka planda sizin kullandığınız uygulamaları takip edip bunları başlangıçta daha hızlı çalışmalarını sağlayacak şekilde düzenler. Sisteminizi daha hızlı başlatmaz, sisteminiz başladıktan sonra en çok kullandığınız uygulamaların daha hızlı başlamasını sağlar. Uçbirime
sudo apt-get install preload
ZRAM

Dinamik olarak sıkıştırılmış RAM kullanımı ile inanılmaz performans artışı sağlayan bir program. Yüklemek için uçbirime
sudo apt-get install zram-config
BLEACHBIT

Sistemdeki gereksiz bütün dosyaların yanı sıra gereksiz olan dil dosyalarını da bulup silmenize yarayan harika bir uygulama. Yüzlerce MB'lık gereksiz dosyadan birkaç tıkla kurtulabilirsiniz. Depoda mevcut, kurmak için uçbirime:
sudo apt-get install bleachbit

kaynak: http://www.linuxdunyam.com/2012/09/linux-mint-ubuntu-1204-1210-performans.html

Çevrimdışı FurkanYC

• Yeni Penguen
  • *
Ynt: bilgisayarın performansının artırılması
« Yanıtla #1 : 14 Şubat 2014, 10:34:18 »
Çok teşekkürler, baya faydalı oldu! :)

Çevrimdışı someanon

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: LM 16 Cinnamon 64
« Yanıtla #2 : 21 Şubat 2014, 18:08:15 »
"You could use APT to upgrade all your packages with one simple command (“apt
upgrade”) but we strongly recommend you don’t do so. The reason is that it doesn't make
any distinctions in selecting which updates to apply and assumes that you want all of
them.
Some parts of the system are safe to update and some others aren’t. For instance, by
updating your kernel (the part which is responsible among other things for hardware
recognition) you might break your sound support, your wireless card support or even
some applications (such as VMWare and Virtualbox) which are closely linked to the
kernel..."

Özetle: " apt upgrade gibi basit bir komutla tüm paketlerinizi tek hamlede güncelleyebilirsiniz fakat bunu yapmanızı kesinlikle önermiyoruz çünkü hangi update'lerin uygulanacağı hangilerinin uygulanmayacağı şeklinde bir ayrım yapılmıyor ve hepsini istediğiniz varsayılıyor.
Sisteminizin bazı parçaları güncellemek için güvenlidir, bazı parçaları değildir. Mesela, kernel'inizi (başka şeylerle birlikte donanımın tanınmasından da sorumlu olan parça) güncelleyerek ses desteğinizi, kablosuz kartı desteğinizi ve hatta bazı uygulamalarınızı bozabilirsiniz..."

http://www.linuxmint.com/documentation.php adresindeki üstteki vesiyon 15'in dosyasından... 15 Mate için yazılmış fakat bu ana konular 16 versiyonları için de geçerlidir herhalde...
« Son Düzenleme: 21 Şubat 2014, 18:09:54 Gönderen: someanon »

Çevrimdışı kuzgun_

• Çaylak Penguen
  • **
  • oldu da "yok" mu dedik.
  • Dağıtım: Linux Mint 17
« Yanıtla #3 : 21 Şubat 2014, 19:58:25 »
"You could use APT to upgrade all your packages with one simple command (“apt
upgrade”) but we strongly recommend you don’t do so. The reason is that it doesn't make
any distinctions in selecting which updates to apply and assumes that you want all of
them.
Some parts of the system are safe to update and some others aren’t. For instance, by
updating your kernel (the part which is responsible among other things for hardware
recognition) you might break your sound support, your wireless card support or even
some applications (such as VMWare and Virtualbox) which are closely linked to the
kernel..."

Özetle: " apt upgrade gibi basit bir komutla tüm paketlerinizi tek hamlede güncelleyebilirsiniz fakat bunu yapmanızı kesinlikle önermiyoruz çünkü hangi update'lerin uygulanacağı hangilerinin uygulanmayacağı şeklinde bir ayrım yapılmıyor ve hepsini istediğiniz varsayılıyor.
Sisteminizin bazı parçaları güncellemek için güvenlidir, bazı parçaları değildir. Mesela, kernel'inizi (başka şeylerle birlikte donanımın tanınmasından da sorumlu olan parça) güncelleyerek ses desteğinizi, kablosuz kartı desteğinizi ve hatta bazı uygulamalarınızı bozabilirsiniz..."

http://www.linuxmint.com/documentation.php adresindeki üstteki vesiyon 15'in dosyasından... 15 Mate için yazılmış fakat bu ana konular 16 versiyonları için de geçerlidir herhalde...
bu tavsiye güvenli güncellemeler içinde geçerli mi??
mesala ben güncelleme yöneticimden sadece 1-2-3 numaralı (güvenli - linux geliştiricileri tarafından onaylanan) günceleri seçtim.. uptade - upgrade yapınca yukardaki gibi bi sorun yaşaya bilir miyim ?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #4 : 22 Şubat 2014, 03:12:15 »
1 - 2 - 3 numaralı güncellemeler seçildiğinde, çekirdek ve X sunucusu ile ilgili güncelleme almayacağınız için donanımsal bir sorun yaşanması düşük bir ihtimal.
Son kullanıcıların aygıtları ile ilgili bir sorun yaşamadıkça, uçbirimden veya Güncelleme Yöneticisinden 4 ve 5. güncelleme seviyelerini etkinleştirerek güncelleme yapmalarını önermiyoruz.
« Son Düzenleme: 22 Şubat 2014, 03:14:24 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı varulven

• Çaylak Penguen
  • **
  • non me tenent vincula, non me tenet clavis
  • Dağıtım: Linux Mint 16 Cinnamon Edition 32-Bit
« Yanıtla #5 : 05 Mart 2014, 14:04:59 »

@Kuzgun_

Hocam sistemimde 4 gb ram var ve sistem hep %10 ile %30 arasında kullanıyor. Bu durumda zram'a yine de gerek var mı? Daha doğrusu zram performans arttıracak mı?
Özgürlük, dışsal bir ayarlama değil, içsel bir kazanımdır.

Çevrimdışı Fitilli Daniyal

• Kıdemli Penguen
    • /Anarzift
    • Dümen Dergi
  • Dağıtım: Linux Mint 20.1 Cinnamon
  • Masaüstü Ortamı: Gnome
  • Grafik Kartı: AMD R9 M265X - İntel HD Graphics 4600
  • İşlemci: İntel İ7 4720 HQ
« Yanıtla #6 : 05 Mart 2014, 14:08:53 »
ZRam arka planda çalışan bir uygulama mı? Kurduktan sonra bulamadım çünkü?
Sorgulamaya başlayan bir bilgisayar kullanıcısının son durağı Linux'tur.

(Fitilli Daniyal için bknz: AMAT - İhsan Oktay Anar)

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
  • Dağıtım: Ubuntu Studio 18.04
  • Masaüstü Ortamı: i3wm
  • İşlemci: i5 - 2. nesil
« Yanıtla #7 : 12 Ağustos 2015, 23:14:43 »
Zram uygulaması, ramime fiziksel bir hasar verir mi? Daha doğrusu ramin ömrünü kısaltır mı?

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
« Yanıtla #8 : 16 Ağustos 2015, 18:09:44 »
Zram uygulaması, ramime fiziksel bir hasar verir mi? Daha doğrusu ramin ömrünü kısaltır mı?
Biraz araştırdım. Zarar vermediğini söylemişler. Belki işlemcinin kullanımı arttığı için ömrü etkilenebilir. Ama bu etki kayda değer bir etki mi onu bilmiyorum. Ramde saklanacak verilerin bir kısmı işlemci tarafından sıkıştırılıp öyle saklanıyormuş. İhtiyaç duyulduğunda da işlemci verileri tekrar ayrıştırıyormuş.
http://forum.xda-developers.com/galaxy-s3/development/kernel-boeffla-kernel-5-2-27-03-2014-t1964572/page420
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=34877656#post34877656

Çevrimdışı Trpser

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 17.3 x64
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
« Yanıtla #9 : 17 Ağustos 2015, 00:00:28 »
Zram ile swap aynı anda kullanılabilir mi?

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
  • Dağıtım: Ubuntu Studio 18.04
  • Masaüstü Ortamı: i3wm
  • İşlemci: i5 - 2. nesil
« Yanıtla #10 : 17 Ağustos 2015, 01:47:19 »
Biraz araştırdım. Zarar vermediğini söylemişler. Belki işlemcinin kullanımı arttığı için ömrü etkilenebilir. Ama bu etki kayda değer bir etki mi onu bilmiyorum. Ramde saklanacak verilerin bir kısmı işlemci tarafından sıkıştırılıp öyle saklanıyormuş. İhtiyaç duyulduğunda da işlemci verileri tekrar ayrıştırıyormuş.
http://forum.xda-developers.com/galaxy-s3/development/kernel-boeffla-kernel-5-2-27-03-2014-t1964572/page420
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=34877656#post34877656

Teşekkürler,  :)

Çevrimdışı Conqueror

• Çaylak Penguen
  • **
  • Dağıtım: LMDE 2
  • Masaüstü Ortamı: Mate
  • Grafik Kartı: Intel HD Graphics 4600
  • İşlemci: i7-4800MQ
« Yanıtla #11 : 19 Ağustos 2015, 13:31:46 »
Zram ile swap aynı anda kullanılabilir mi?

Teorik olarak mümkün, sıkıştırılmış datalar "out of memory" benzeri bir hataya ilerlerken, swap etkinleşebilir.