Gönderen Konu: [Çözüldü] Wine yasal mı ?  (Okunma sayısı 4678 defa)

Çevrimdışı YUZDEYUZ

• Çok Yeni Penguen
  • *
[Çözüldü] Wine yasal mı ?
« : 21 Eylül 2015, 02:00:45 »
Wine'da tersine mühendislik olayı var(vikide öyle yazıyor).Peki Microsoft herhangi bir gerekceden dolayı wine'a bir telif talebinde bulunabilirmi.
Başka bir deyişle emek hırsızlığı varmıdır.

not:Yanıt geç gelebilir.
« Son Düzenleme: 21 Eylül 2015, 11:07:15 Gönderen: YUZDEYUZ »
Atmıyoruz imza filan.........

Çevrimdışı serdar

• Penguen
  • Dağıtım: linuxmint cinnamon 17.3 64 bit
  • Masaüstü Ortamı: cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia geforce 210
  • İşlemci: İntel i3
Ynt: Wine yasal mı ?
« Yanıtla #1 : 21 Eylül 2015, 05:41:03 »
İyi sabahlar olsun,
Yuzdeyuz, Linux dağıtımlarında hiçbir zaman yasal olmayan bir şey olamaz. Zira bu dağıtımlar ve kullandıkları programlar açık kaynak kodlu GNU/GL lisansıyla lisanslanmıştır. Ve tamamen özgündür.
Bu yüzden ne Windows ne de bir başkası telif hakkı talebinde bulunamaz. Ayrıca bahsettiğiniz emek hırsızlığı tabiri son derece çirkin bir şey. Bu tür hırsızlıklar ancak bazı kendini bilmezler tarafından kullanılır. Ve hiç bir zaman Linux üreticileri ve kullanıcıları emek hırsızı olamaz!
Kaynak gösterdiğiniz Wiki'ye gelince, bu tür siteler ağzı olanın aklına geleni yazdığı denetimi olmayan yerler ve buradaki çoğu bilgi doğruluğu kanıtlanmamış şeyler.
Bence bu tip yerlerden bilgi edinmek yerine yetkinliği kanıtlanmış sitelerden ve konunun uzmanlarından bilgi almakta yarar var. Ancak ondan sonra konuşmak daha doğru olur kanısındayım.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
« Yanıtla #2 : 21 Eylül 2015, 10:21:41 »
Wine elbette yasal, kimse tersine mühendislik ile elde edilen kodların emeğe saygısızlık olduğunu iddia edemez. Tersine mühendislik ile ortaya çıkan komutlar tamamen kodları yazanların tasarrufu altındadır. Bu geliştiriciler herhangi bir yasal olmayan yöntemle, ortaya konan kütüphanelerin kaynak kodlarını ele geçirmiş değiller. Bu sebeple ortada bir emek hırsızlığı neden olsun. Ayrıca Wine ile çalıştırılmak istenen yazılımların bir çoğu zaten MS tarafından sunulmuyor. Satın alınan veya yasal olarak elde edilen bir yazılımın başka bir işletim sisteminde çalıştırmak istenmesi kadar etik ve doğal bir husus olacağını sanmıyorum.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı YUZDEYUZ

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #3 : 21 Eylül 2015, 11:02:52 »
Teşekkürler
Atmıyoruz imza filan.........