Bazen sistemin resmî depoları dışına çıkmayayım diyorum. Depoda ne varsa onu kullanayım diyorum ve Chrome yerine Chromium kuruyorum ama olmuyor. Aradaki tek fark lisans farkı değil.
1) Chromium DRM içerikleri oynatamıyor ama Chrome oynatabiliyor. Yani Chromium'la Netflix izleyemezsiniz ama Chrome'la izleyebilirsiniz. (Firefox'la da izleyebilirsiniz. Opera'da durum nedir bilmiyorum.)
2) Bazı sitelerde mikrofon kullanmanız gerekiyor. Örneğin ben Duolingo sitesinde yabancı dil öğreniyorum. Bazen mikrofonla tekrar yapmak istiyorum ama ne Chromium, ne Firefox ne de başka bir web tarayıcıda sonuç alamıyorum. Sadece Chrome'da mümkün. Bu sadece Linux değil, Windows'ta da olan bir durum.
3) Yanlış hatırlamıyorsam Chrome, dâhili bir PDF okuyucuya sahip. Chromium'da ise PDF dosyasını bilgisayara indirip Xreader ile açmanız gerekiyor.
4) Chrome'un içinde bütün kodekler ve flaş oynatıcı mevcuttur. İlave bir şey kurmak gerekmez. Chromium'da ise bunları çalıştırabilmek için mint-meta-codecs paketini kurmalısınız. Aksi takdirde bazı web sitelerinde sorun yaşayabilirsiniz.
5) Chrome'un içinde bütün dil paketleri mevcuttur. Chromium'da ise chromium-browser-l10n paketini kurmazsanız İngilizce dışında hiçbir dil olmaz.
İlk üç madde Chrome'un avantajlarıdır. Dördüncü ve beşinci maddeler ise avantaj demeyelim de sadece Chromium'da ilave paket kurmak gerekiyor. Chromium'un ise iki avantajı var. Tabii avantaj olup olmadığı kişiye göre değişir.
6) Chromium özgür lisansa sahiptir. Chrome ise kapalı bir lisansa sahiptir.
7) Chromium, Ubuntu ve Linux Mint'in resmî depolarında mevcuttur ve yeni sürümü çıktıkça güncellenmektedir. Chrome ise resmî sitesinden indirilip kurulur, sisteme kendi deposunu ekler, kendisini oradan günceller. Sisteminde fazladan depo olmasını istemeyenler için Chromium daha avantajlıdır.