Gönderen Konu: Var olan birkaç kusur 17.3 ile giderilecek mi?  (Okunma sayısı 6235 defa)

Çevrimdışı yinemimail

• Penguen
Var olan birkaç kusur 17.3 ile giderilecek mi?
« : 20 Ekim 2015, 11:45:51 »
Bunlardan biri Açık-Kapalı butonu. Kapalı'nın I'sı butonun dışına taşıyordu. Bununla ilgili forumda konu da vardı. Diğeri ise sistemin yüzde yüz Türkçe olmayışıydı. Sırf bu yüzden İngilizce olmasa da İspanyolca kullanmayı düşünmüştüm. Özetle bu iki ufak kusur Rosa sürümü ile giderilmiş olacak mı? Görsellik açısından pek hoş durmuyor gibi. Konuyla ilgili fikriniz nedir?
« Son Düzenleme: 20 Ekim 2015, 12:20:17 Gönderen: yinemimail »

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Var olan birkaç kusur 17.3 ile giderilecek mi?
« Yanıtla #1 : 20 Ekim 2015, 11:55:32 »
AÇIK KAPALI düğmesi sorunu Cinnamon ile ilgili değil. Bu bir GTK düğmesi ve bu sorunun çözümü Linux Mint yerine Ubuntu tabanından çözülebilir diye düşünüyorum. Sistemin yüzde yüz Türkçe olmayışı ne demek? Cinnamon masaüstünü İspanyollar ne kadar kendi dillerinden kullanıyorsa, Türk kullanıcılarda o oranda Türkçe kullanıyor. Farklı konularda daha önce de belirttiğim üzere, Linux mint ekibi sadece Linux Mint araçları ve Cinnamon masaüstünün çevirilerini yapmaktadır. Şu an itibariyle bunların çevirisinde bir sıkıntı bulunmamaktadır. Sistemdeki diğer çeviriler Ubuntu tabanı ile ilgilidir.

Kod: [Seç]
LC_ALL=es_ES.UTF-8 cinnamon-settings
« Son Düzenleme: 20 Ekim 2015, 12:12:01 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #2 : 20 Ekim 2015, 12:44:20 »
AÇIK KAPALI düğmesi ile ilgili çevirinin, Açık Kapalı olarak düzeltilmiş halini buradan indirip /usr/share/locale/tr/LC_MESSAGES dizinine kopyalarsanız, ilgili taşma sorunu çözülüyor.

« Son Düzenleme: 20 Ekim 2015, 12:50:40 Gönderen: Butterfly »

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı meda

• Penguen
  • Dağıtım: Manjaro-Lysia 20.0 X64 KDE
  • Masaüstü Ortamı: KDE
  • Grafik Kartı: GT 940MX
  • İşlemci: İ7 7500U
« Yanıtla #3 : 20 Ekim 2015, 12:58:49 »
Bahsi geçen konuyu daha önce başka bir altında bende dile getirmiştim. Kozmetik açıdan hiç iyi durmuyor. Thunderbird, LibreOffice ... gibi bazı öntanımlı bazı uygulamalar bile tam Türkçe olmuyor. Ubuntu veya Gnome tabanından kaynaklanıyor olabilir ancak son kullanıcı kurup kullanmak ister neden, niçin gibi soruları sormaz. Bence bu sorun 17.3 ile düzelmez. Belki Ubuntu 16.04 LTS tabanlı olacak Mint 18 sürümünde düzeltilebilir o da belki. :)

SSD'ler için trim ayarlaması otomatik yapılabilir. RAM kullanım şeklini OSX gibi yaparak uygulama açılışını biraz daha hızlandırabilseler harika olur. Sistem açılış süresini biraz daha kısaltabilseler ... :)   Biliyorum kısıtlı zamanda ve parayla yine de güzel işler yapıyor geliştiriciler insanoğlu işte yetinmiyor. :)
« Son Düzenleme: 20 Ekim 2015, 13:00:35 Gönderen: meda »
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava;Peynir ekmek değil amaAcı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet,Esirlik bedava;Bedava yaşıyoruz, bedava.
                   Orhan VELİ"

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #4 : 20 Ekim 2015, 13:10:00 »
Açık Kapalı düğmesi için bir çözüm sunmaya çalıştım. Sorun doğrudan Cinnamon masaüstü ile ilgili değil. Ubuntu tabanlı  tüm dağıtımlarda ilgili düğme büyük ihtimalle aynı görünür.

Thunderbird, Libre Office ile ilgili çeviriler, bu uygulamaları çevirenlerin sorumluluğundadır. Herhangi bir dağıtımın deposundaki tüm uygulamaların çevirilerini yapması zordur. Thunderbird, Libre Office Ubuntu'da, Elemantary OS'de ne kadar Türkçe ise Linux Mint'de de o kadar Türkçe'dir kısacası. Hatta Linux dağıtımları dışında diğer işletim sistemleri de aynı çevirileri kullanmaktalar.

Dileyen kullanıcılar ilgili uygulamaların çevirilerine destek vererek Türkçe kullanım oranını yükseltebilirler.

Trim, Ram kullanım şekli vb. konular ile ilgili öneriler buradaki Github sayfasından dile getirilebilir. Böylece önerileriniz bu sayfalarda gözden uzakta anlamsız olarak kalmazlar.
« Son Düzenleme: 20 Ekim 2015, 13:11:55 Gönderen: Butterfly »

Çevrimdışı meda

• Penguen
« Yanıtla #5 : 20 Ekim 2015, 13:32:04 »
En son hatırladığım resmi depodan güncellenen Thunderbird ve Firefox sürümü ile resmi sitelerinden indirdiğim sürümlerin Tükçe çeviri oranı neredeyse tam yapılmıştı. Karşılaştırmasını yaptığım yazılım sürümleri aynı idi. Aradaki çeviri ikilği neden kaynaklanıyor onu anlamadım.

Diğer taraftan 17.1 ve 17.2 sürümünde olan dil hatası için güncelleme ile yani yama yayınlayarak bu sorun aşılabilir. Sonradan çeşitli çözüm önerileri ile de uğraşılmazdı.

Neyse amacım bağcıyı dövmek değil. Türk kullanıcılar olarak sesimizi daha çok duyurmak için katkı sağlamalıyız. Bağış, hata bildirimi, çeviiler, yazılım merkezindeki uygulamalara geri bildirim yazmak bile bir şeydir. :)
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava;Peynir ekmek değil amaAcı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet,Esirlik bedava;Bedava yaşıyoruz, bedava.
                   Orhan VELİ"

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #6 : 20 Ekim 2015, 14:10:38 »
Firefox ve Thunderbird'ün neresi Türkçe değil, bunların çevirileri Ubuntu çeviri ekibi tarafından dahi yapılmıyor. İlgili çeviriler uygulamaların kendi çevirileridir. Biraz önce depodaki sürüm ile Thunderbird'ün sitesindeki Türkçe sürümü indirip denedim. Ben bir fark bulamadım, hemen aynı çeviri düzeyindeler. Sizin farklı gördüğünüz yerler neresi? Benim depodan kullandığım Firefox içinde durum benzer şekilde. Farklılıkları belirtirseniz nedeni konusunda araştırma yapılabilir.

Linux Mint 17.1 ve Linux Mint 17.2'deki dil hatası nedir? GTK düğmesi ile ilgili hususu kasdediyorsanız, geliştiriciler GTK ile ilgili hususlara doğrudan müdahale etmiyorlar. Öncelikle bu durum Linux Mint'in ötesinde olduğu için Launchpad'e bir hata bildiriminde bulunulabilir. Bununla ilgiliyse hata bir dil hatası değil, GTK düğmesinin farklı dillerle ilgili çevirilere otomatik olarak esneklik sağlamamasıdır.
« Son Düzenleme: 20 Ekim 2015, 14:11:44 Gönderen: Butterfly »

Çevrimdışı meda

• Penguen
« Yanıtla #7 : 20 Ekim 2015, 15:30:26 »
https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=100.0  burada bahsedilmişti.
Kod: [Seç]
sudo update-initramfs -u komutundan sonra tek satırlık dil ile ilgili uyarı çıkyordu. Bundan bahsediyorum. Bağlantısını verdiğim konu zamanı ile Thunderbird, Firefox çeviri karşılaştırmalarını yapmıştım.Çeviri sıkıntıları ayarlar kısmının alt başlıklarında görünüyordu. Şİmdi ise yeni sürüm ayarlara Mozilla ekibi bazı değişiklikler yaptı. Aynı sorun şimdi var mı var mı yok mu ? cevabını veremem Arch-KDE5 ingilizce olarak kullanıyorum.

Cinnamon, Unity gibi arayüzlerde bazı hataların asıl kaynağının Gnome olduğunu biliyorum. Mesela Nemo arkaplan rengi bazen zamansız şekilde gri olmasının sebebidir. Biraz daha irdelersek başka sıkıntılarda çıkar ama şu aşamada gerek yok. Mint ekibi umarım Gnome tabanından tamamen kurtulur. :)
                   Orhan VELİ"

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #8 : 20 Ekim 2015, 16:03:21 »
Alıntı
sudo update-initramfs -u

komutundan sonra tek satırlık dil ile ilgili uyarı çıkyordu. Bundan bahsediyorum.

Bunun oldukça basit tek komutluk bir çözümü var.

[Nasıl] Warning: No support for locale: tr_TR.utf8 Mesajının Çözümü

Debian ve Ubuntu tabanlı dağıtımlarda rastlanabiliyor. Diğerlerinde olup olmadığına dikkat etmedim.

Türkçe'den faklı yerellerde dahi rastlanabiliyormuş. https://bugs.launchpad.net/linuxmint/+bug/1437208

Cinnamon şu an Gnome'dan oldukça bağımsız, Unity ve Gnome Shell gibi sadece kabuk olmaktan daha öte. Bununla birlikte GTK geliştirme ortamından bağımsız bir yapı oluşturmak oldukça zor. Birgün CTK+'yı duyarsanız bu olmuş demektir. :)
« Son Düzenleme: 20 Ekim 2015, 16:05:44 Gönderen: Butterfly »

Çevrimdışı meda

• Penguen
« Yanıtla #9 : 20 Ekim 2015, 17:13:10 »
Muhakkak ki birçok sorunun çözümü vardır. Daha ilk baştan son kullanıcı olarak neden sorunla uğraşalım. Demek istediğim bazı çözümler bize kolay gelse de bilmiyen ya da uğraşmak istemeyen kişiler için elzem bir durum oluşturuyor.

düzenleme : font
« Son Düzenleme: 20 Ekim 2015, 17:33:22 Gönderen: Danny »
                   Orhan VELİ"

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #10 : 20 Ekim 2015, 18:05:34 »
Öncelikle bu bir sorun değil, bilmeyenler olarak tabir edilecek kimseler zaten bunun farkında dahi olmayacaktır. Sistemin çalışmasına herhangi bir etkisi olmadığı için dileyen kişiler gözardı edebilir. İlgili mesajı görmek istemeyenler düzeltmeyi uygulayabilirler. Kendi adıma önemsenecek bir durum olarak görmüyorum, en azından ben önemsemiyorum hatta çözümünü bildiğim halde uygulamamıyorum. Dileyen kimse paylaştığım github sayfasına bununla ilgili bir konu açabilir, belki geliştiriciler kurulum sihirbazının sonuna bir betik ekleyebilirler.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #11 : 15 Nisan 2016, 09:31:38 »
Bunlardan biri Açık-Kapalı butonu. Kapalı'nın I'sı butonun dışına taşıyordu.

[member=2130]yinemimail[/member], [member=301]meda[/member], bu sorunun doğrudan Linux Mint ile olmadığını GTK sürümü ile ilgisi olduğunu belirtmiştim. Linux Mint 18 ile gelen GTK (3.18.x) sürümünde bu sorun giderilmiş görünüyor.

« Son Düzenleme: 15 Nisan 2016, 09:33:55 Gönderen: Butterfly »

Çevrimdışı meda

• Penguen
« Yanıtla #12 : 15 Nisan 2016, 17:59:08 »
Kozmetik olarak yazı alanlarının düzeltmesi iyi olmuş.  :)  Cinnamon kalitesine yakışmıyordu.

-Masaüstü sıralama düzenlerinin arttırılması ve simge büyüklüklüklerinin biraz daha özelleştirilebilir olması.

-Buton ya da düğmeleri yükseklik ve genişliği orantılı bir şekilde küçültseler.

-Açılış ve kapanış süreleri keşke biraz daha kısa olabilse süper olur.

Mint 18'i heyecanla ve merakla bekliyoruz.  :)

Orhan VELİ"

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #13 : 15 Nisan 2016, 18:06:42 »
Bu arada yeni Mint-Y temasında açık-kapalı ifadesi yerine simgeler konmuş, böylesi daha iyi olmuş sanki. Linux Mint 18'le Systemd'ye geçileceği için açılış kapanış sürelerinin de daha olumlu etkileneceğini düşünüyorum.

« Son Düzenleme: 15 Nisan 2016, 18:09:15 Gönderen: Butterfly »

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Intel HD 620
  • İşlemci: Intel i7 - 7500U
« Yanıtla #14 : 16 Nisan 2016, 13:44:36 »
Bu arada yeni Mint-Y temasında açık-kapalı ifadesi yerine simgeler konmuş, böylesi daha iyi olmuş sanki. Linux Mint 18'le Systemd'ye geçileceği için açılış kapanış sürelerinin de daha olumlu etkileneceğini düşünüyorum.

bu hali çok daha güzel olmuş, ben çok beğendim.
Gelip sağ yanağımdan öptü. Dindar değildim ama sol yanağımı da çevirmek istedim o an...