Gönderen Konu: Linux Mint 17.3 Rosa Cinnamon ve MATE Kararlı Sürüm ISO Dosyaları Yayınlandı  (Okunma sayısı 15206 defa)

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3

Linux Mint 17.3 Rosa Cinnamon 2.8 Masaüstü

Linux Mint 17.3 Rosa Mate 1.12 Masaüstü

Sürüm Adayı (Beta) 18 Kasım 2015 tarihinde test ve geri bildirimlerin yapılması amacıyla yayınlanan, Linux Mint 17.3 Rosa'nın Cinnamon 2.8 ve Mate 1.12 masaüstü ortamlarını içeren Kararlı Sürüm ISO kalıpları ftp sunucularında yerlerini alarak duyurusu yapıldı.

Aşağıdaki bağlantılardan sürüm duyurusu, sürüm notları ve yeni özellikler ile ilgili resmi blog sayfalarına ulaşabilirsiniz.

Linux Mint 17.3 Rosa Cinnamon Sürüm Duyurusu
Linux Mint 17.3 Rosa Cinnamon Yeni Özellikler
Linux Mint 17.3 Rosa Cinnamon Sürüm Notları

Linux Mint 17.3 Rosa Mate Sürüm Duyurusu
Linux Mint 17.3 Rosa Mate Yeni Özellikler
Linux Mint 17.3 Rosa Mate Sürüm Notları

2019 yılına kadar (güvenlik güncellemesi) desteği sürecek olan Linux Mint 17.x ailesinin yeni üyesi Linux Mint 17.3 Rosa ile gelen yeniliklerden bazıları şunlar.

Çekirdek 3.19

Libre Office 5.0.3

Cinnamon 2.8

Cinnamon masaüstü 2.8 sürüm ile gelen yeniliklerden bazı başlıklar şunlardır.

• Ses, Güç, Çalışma Alanı Değiştirici ve Sistem Çekmesi Uygulamacıkları İçin İyileştirmeler
  • Pencere Listesi Önizleme Özelliğinin Etkin Gelmesi
  • Görsel İyileştirmeler
  • Görüntü Ayarları İyileştirmeleri
  • Pencere Yönetimi İyileştirmeleri
  • Arkayüz İyileştirmeleri
  • Performans İyileştirmeleri
  • Nemo İyileştirmeleri
Cinnamon masaüstü ortamı 2.8 sürüm ile ilgili yenilikler hakkında daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki bağlantıları inceleyebilirsiniz.

Cinnamon Masaüstü Ortamı 2.8 Sürüm Yayınlandı
Cinnamon 2.8 released! - Linux Mint Segfault

Mate 1.12

MATE 1.12 sürüm ile ilgili başlıca yenilikler aşağıdaki şekilde özetlenebilir.

• GTK 3.18 desteği de dahil olarak, MATE masaüstünün genelinde GTK3 desteği için düzeltmeler ve iyileştirmeler yapıldı.
  • Dokunmatik panel desteği önemli ölçüde iyileştirildi, çoklu dokunma ve doğal kaydırma seçenekleri dahil edildi.
  • Çoklu ekran desteği iyileştirildi, ekran ayarlarında artık çıktı aygıtının ismi görünebiliyor ve yenilenen arabirim ile birincil ekranı seçmek kolaylaştırılmış
  • Güç uygulamacığında artık model ve üretici bilgileri görüntülenebiliyor. Böylece birden fazla güç aygıtı kullanan sistemler için kontrol artırılmış.
  • Oturum yönetiminde iyileştirmeler yapıldı, böylece bir ortam oynatıldığında ekran koruyucunun devreye girmesi engelleniyor.
  • Systemd desteği genişletildi.
MATE masaüstü ortamı 1.12 sürüm ile ilgili yenilikler hakkında daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki bağlantıları inceleyebilirsiniz.

MATE Masaüstü Ortamı 1.12 Sürüm Yayınlandı
MATE 1.12 released - MATE Blog
MATE 1.12 released! - Linux Mint Segfault

Linux Mint 17.3 Rosa ile MATE ve Xfce masaüstü ortamları için, pencere yöneticisi seçimi ile ilgili iyileştirmeler yapıldı. Bununla ilgili daha fazla bilgi aşağıdaki bağlantıyı inceleyebilirsiniz.

Linux Mint 17.3 Mate ve Xfce Masaüstü Pencere Yöneticisi Seçimi İyileştirmeleri

Yazılım Kaynakları Aracı

Yazılım Kaynakları aracı ile yansı belirleme ile ilgili iyileştirmeler yapıldı. Artık konum olarak yakın olan yansıların hız testine öncelik veriliyor.

Yazılım kaynakları aracı en hızlı ve güncel yansıyı bulma konusunda artık daha marifetli.

Güncelleme Yöneticisi

Güncelleme Yöneticisi öncesine göre daha fazla kontrol yapıyor.

Güncel olmayan bir yansı kullanmanız durumunda Güncelleme Yöneticisi uyarısı.

Yansı ya da yerel önbelleğin bozuk olması durumunda Güncelleme Yöneticisi uyarısı.

Daha hızlı yansılar olma olasılığı durumunda Güncelleme Yöneticisi uyarısı.

Yerel paket bilgisi önbelleği daha önce varsayılan olarak her 30 dakikada bir yenileniyordu. Şimdi ise oturum açılmasını mütekaiben 10 dakika sonra Güncelleme Yöneticisi önbelleği yeniliyor. Bunu takiben her 2 saatte bir önbellek yenileniyor. Tüm bu ayarları Güncelleme Yöneticisi tercihlerinden değiştirebiliyorsunuz.

Sürücü Yöneticisi

Sürücü Yöneticisi öncesine göre artık daha güçlü. Sürücüler denetlenmeden önce paket bilgisi önbelleği yenileniyor, güncelleme ve kurulumla ilgili olası hatalar raporlanabiliyor.

Sürücüler durumlarına göre sıralanıyor ve açık kaynak sürücüler ayrıca belirtiliyor.

Sürücü Yöneticisi daha hızlı yükleniyor ve arkaplanda sürücüler daha hızlı algılanıyor.

Giriş Ekranı

Giriş Yöneticisi de geliştiricilerin iyileştirmelerinden nasibini almış, yapılan iyileştirmlerden bazıları aşağıdaki gibidir.

• MDM Görüntü (Giriş) Yöneticisinin HiDPI desteği iyileştirildi.
  • Dokunmatik ekran ve taşınabilir aygıtlar için ekran klavyesi desteği eklendi.

Sistem İyileştirmeleri

Xorg, Mesa sürücüleri ve çekirdek güncellemeleri yapıldı.

Çekirdek 4.2.0 sürümü artık depolardan yüklenebilir. Çekirdeğin bu sürümünü yükleyecek kullanıcılar aşağıdaki donanımlar için henüz destek olmadığı hususuna dikkat etmeleri gerekmekte.

• fglrx (ATI/AMD sürücüsü)
  • bcmwl-kernel-source (Broadcom STA kablosuz ağ sürücüsü)
  • ndiswrapper (Windows kablosuz ağ sürücüsü için destek)

Sanat İyileştirmeleri

Linux Mint 17.3 Rosa, Sezgin Mendil (forum üyemiz [member=29]sezmen[/member] ), Calexil, Falcon Photography, Jan Kaluza, Jen K, Konstantin Leonov ve Vinod Chandar tarafından hazırlanan birbirinden güzel masaüstü arkaplanları ile geliyor.

Diğer İyileştirmeler

• Karşılama ekranı için ufak düzenlemeler yapıldı.
  • "Orca" ekran okuyucusu varsayılan olarak kurulu geliyor.
  • Giriş Yöntemleri artık Dil aracı üzerinden yönetiliyor.
  • "inxi" paketi çoklu GPU desteği içingüncellendi.
  • Şifrelenmiş ev dizinleri için takas alanı ve hazırda beklet desteği iyileştirildi.
  • OpenVPN varsayılan olarak kurulu gelmekte.

Torrent Bağlantıları

Linux Mint 17.3 Cinnamon Kararlı Sürüm 32 Bit
Linux Mint 17.3 Cinnamon Kararlı Sürüm 64 Bit
Linux Mint 17.3 Mate Kararlı Sürüm 2 Bit
Linux Mint 17.3 Mate Kararlı Sürüm 64 Bit

İndirme Bağlantıları

Linux Mint 17.3 Cinnamon Kararlı Sürüm 32 Bit
Linux Mint 17.3 Cinnamon Kararlı Sürüm 64 Bit
Linux Mint 17.3 Mate Kararlı Sürüm 32 Bit
Linux Mint 17.3 Mate Kararlı Sürüm 64 Bit

Md5sum Doğrulama Kodları

Kod: [Seç]
6e7f7e03500747c6c3bfece2c9c8394f  linuxmint-17.3-cinnamon-32bit.iso
e71a2aad8b58605e906dbea444dc4983  linuxmint-17.3-cinnamon-64bit.iso
ad46900208e69a952b3c4e1bc7f941e5  linuxmint-17.3-mate-32bit.iso
d3c0ef9d0c0c93ab7109fa2ef1db0c28  linuxmint-17.3-mate-64bit.iso

[error]Lütfen indirdiğiniz ISO dosyalarının sha256 doğrulamasını yapmayı ihmal etmeyiniz.[/error]

Linux Mint 17.3 Kararlı Sürüm ISO Dosyası Doğrulama Adımları

Öncelikle aşağıdaki komutlarla Linux Mint 17.3 için GPG imza anahtarını indiriniz ve doğrulamasını yapınız.

gpg --keyserver keys.gnupg.net --recv-key 0FF405B2
gpg --list-keys --with-fingerprint
İndirdiğiniz ISO dosyası ile birlikte aşağıdaki sha256sum.txt ve sha256sum.txt.gpg dosyalarını indirip, hepsini aynı dizin içine koyunuz (Bağlantılara sağ tıklayıp farklı kaydet seçeneği ile indirebilirsiniz).

sha256sum.txt

sha256sum.txt.gpg

Şimdi "cd" komutu ile dosyaların bulunduğu dizin içine geliniz.

cd /nerede/bu/dosyaların/bulunduğu/dizin
Dosyalar kullanıcı ev dizini için linuxmint isimli bir dizinde olduğunu varsayarsak komutu aşağıdaki şekilde düzenlemeniz gerekecek.

cd ~/linuxmint
Bunun yerine dosyaların bulunduğu dizin içinde sağ tıklayıp "Burada uçbirimi aç" seçeneği ile ilgili dizin içinde uçbirimi açabilirsiniz.

Şimdi aşağıdaki komutla imza doğrulamasını yapınız.

gpg --verify sha256sum.txt.gpg sha256sum.txt
Bu komutun sonucunda aşağıdaki benzer bir çıktı almanız gerekiyor.

Alıntı
gpg: Good signature from "Clement Lefebvre (Linux Mint Package Repository v1) <root@linuxmint.com>"

ya da

Alıntı
gpg: "Clement Lefebvre (Linux Mint Package Repository v1) <root@linuxmint.com>" deki imza iyi

Ardından aşağıdaki komutla indirdiğiniz ISO dosyasının doğrulamasını yapınız.

sha256sum -b indirdiğiniz_iso_dosyasının_adı.iso
Bu komutun çıktısı ile aşağıda paylaşılan ya da sha256sum.txt içinde bulunan doğrulama kodları ile karşılaştırınız.

İmza doğrulama sonucu iyi çıkar ve sha256sum kodları eşleşirse sorunsuz ve güvenli bir indirme yaptığınız anlamına gelecektir.

Sha256 Doğrulama Kodları

46b8a14826a53f4cacf56d1132a5184c2132f274aef8103e5e8e8cae9e1cfde0  linuxmint-17.3-cinnamon-32bit.iso
854d0cfaa9139a898c2a22aa505b919ddde34f93b04a831b3f030ffe4e25a8e3  linuxmint-17.3-cinnamon-64bit.iso
506a8e88c83cddc7fadd2b7c5bf25b7e6a15f028e1628004dcd6470084430f17  linuxmint-17.3-mate-32bit.iso
d02bfaae749db966778276a8ae364843c1ffb37b3e1990c205f938bda367ad2a  linuxmint-17.3-mate-64bit.iso
« Son Düzenleme: 02 Ağustos 2016, 09:37:07 Gönderen: Butterfly »
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Linux Mint 17.3 Rosa MATE ve Cinnamon sürümlerin resmi duyurusu yapıldı. Linux Mint anasayfasında yaşanan sorunlar nedeniyle resmi sürüm duyurusu gecikmişti. Sürüm duyuruları yapılmış olmasına rağmen anasayfadaki sorunlar tam anlamıyla giderilmediği anlaşılıyor. Bu sebeple indirme yansılarının bulunduğu sayfalara erişim sorunu yaşayabilirsiniz. ISO dosyalarını indirme yansıları yerine, torren bağlantılarını kullanarak indirmenizi öneririz.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı HALDUNHİTAY

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: LİNUX MİNT
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Intel Haswell Mobile
  • İşlemci: Intel Core i5-4210U CPU
Linux Mint 17.3 Rosa MATE ve Cinnamon sürümlerin resmi duyurusu yapıldı. Linux Mint anasayfasında yaşanan sorunlar nedeniyle resmi sürüm duyurusu gecikmişti. Sürüm duyuruları yapılmış olmasına rağmen anasayfadaki sorunlar tam anlamıyla giderilmediği anlaşılıyor. Bu sebeple indirme yansılarının bulunduğu sayfalara erişim sorunu yaşayabilirsiniz. ISO dosyalarını indirme yansıları yerine, torren bağlantılarını kullanarak indirmenizi öneririz.
Sayın Butterfly, bu yeni sürüme sahip olmak için ISO dosyası indirme yerine bilgisayarımızda kurulu olan sürümü yükseltemez miyiz? Olursa, nasıl yapabiliriz ?
Tek bildiğim, hiçbir şey bilmediğimdir.

Çevrimdışı varulven

• Çaylak Penguen
  • **
  • non me tenent vincula, non me tenet clavis
  • Dağıtım: Linux Mint 16 Cinnamon Edition 32-Bit

Ben beğendiğimi söylemeliyim. Yalnız neden Linux Kullanıcıları Derneğinden indirilemiyor anlamış değilim ? Bazı applet'ler çalışmıyor hata veriyor bunun dışında sıkıntısını yaşamadım. Sonradan yüklenen applet'lerden bahsediyorum. Sanırım onlar da kendilerini cinnamon 2.8'e adapte olacak şekilde güncelleyeceklerdir.
« Son Düzenleme: 05 Aralık 2015, 18:45:50 Gönderen: varulven »
Özgürlük, dışsal bir ayarlama değil, içsel bir kazanımdır.

Çevrimdışı oaydik

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Debian-Gnome, LMDE
17.2 xfce sürümündeyim yüksetlme yapabilirmiyim?

Çevrimdışı Mr. Paramedik

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Grafik Kartı: Radeom 5470m
  • İşlemci: İntel Core i5 460m
Ben de merak ediyorum yükseltme yapılıp yapılamayacağını. Daha önce sorduğumda kararlı sürümler çıktığında yapılacak demişlerdi ama ne zaman gelir güncelleme bilmiyorum.

Çevrimdışı Reddet

• Forum Sorumlusu
  • Kıdemli Penguen
    • Opyon Yazılım
  • Dağıtım: Linux Mint 19.3 Tricia
Güncelleme Yöneticisi ile yükseltme yapılabilecek.
Adaletin olmadığı yerde anarşi başlar..

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
17.2 xfce sürümündeyim yüksetlme yapabilirmiyim?

[member=126]oaydik[/member], Xfce sürümden yükseltme yapmak için, Linux Mint 17.3 Xfce kararlı sürümün yayınlanmasını beklemelisiniz. Bu aralık ayı sonu ya da ocak ayı başında olacaktır.

[member=24]varulven[/member], yeni sürümle ilgili olası sorunların çözümü için bu başlık uygun değil, sorunlarla ilgili yeni konu açabilirsiniz.

[member=2527]Mr. Paramedik[/member] ve [member=502]HALDUNHİTAY[/member], [member=286]Reddet[/member]'in de belirttiği üzere Linux Mint 17.x sürümlerinden, Linux Mint 17.3'e Güncelleme Yöneticisi ile geçiş yapılabilecek. Bunun için mintupdate ve mint-upgrade-info ile ilgili alacağınız güncellemeyi bekleyiniz, bu paketler ile ilgili güncelleme aldığınızda Güncelleme Yöneticisi => Düzenle menüsü altında görünecek seçenek ile sürüm yükseltebileceksiniz.

Çevrimdışı HALDUNHİTAY

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: LİNUX MİNT
  • Grafik Kartı: Intel Haswell Mobile
  • İşlemci: Intel Core i5-4210U CPU
Teşekkürler...
Tek bildiğim, hiçbir şey bilmediğimdir.

Çevrimdışı Mr. Paramedik

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Grafik Kartı: Radeom 5470m
  • İşlemci: İntel Core i5 460m
Teşekkürler

Çevrimdışı meda

• Penguen
  • Dağıtım: Manjaro-Lysia 20.0 X64 KDE
  • Masaüstü Ortamı: KDE
  • Grafik Kartı: GT 940MX
  • İşlemci: İ7 7500U
Bu sürüm diğer sürümlere göre pek bir yenilik yok ancak kararlılık hat safhada diyebilirim. :) Şimdiden 18 sürümünde geleceğini düşündüğüm  Cinnamon 3.0 merak etmiyor değilim. Ubuntu daha aynı yemeği ısıtıp ısıtıp getire dursun. :)  Önceleri Mint yeni sürümü merak etmeyip Ubuntu'yu merak ederdim son birkaç yıldır tam tersi oldu.
« Son Düzenleme: 07 Aralık 2015, 00:08:12 Gönderen: meda »
"BEDAVA Bedava yaşıyoruz, bedava;Hava bedava, bulut bedava;Dere tepe bedava;Yağmur çamur bedava;Otomobillerin dışı,Sinemaların kapısı,Camekanlar bedava;Peynir ekmek değil amaAcı su bedava;Kelle fiyatına hürriyet,Esirlik bedava;Bedava yaşıyoruz, bedava.
                   Orhan VELİ"

Çevrimdışı yyz

• Çaylak Penguen
  • **
  • Dağıtım: Linux Mint 19.3 64bit
Güncelleme yönetici ile ne zaman güncellenecek acaba, bir bilgi var mı?

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
Günceleme yapılması için gerekli dosyalar hazır, yakın bir zamanda gelecek mintupdate ve mint-upgrade-info paket güncellemesinden sonra yükseltme yapılabilir.

Çevrimdışı dirent

• Penguen
  • Temel Seviyede Mint Kullanıcısı
  • Dağıtım: Mint
  • Masaüstü Ortamı: Mate
  • Grafik Kartı: Nvidia 8400GS
  • İşlemci: P4 3.2 GHz
07.12.2015'te minupdate diye bir güncelleme almış bendeki Cinnamon. 4.9.3.2'den 4.9.3.3'e güncellenmiş.
Ama mint-upgrade-info daha alınmamış.
Bakalım ne gibi değişiklikler olacak, merakla bekliyorum valla.
Bayılıyorum buraya

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
mintupdate 4.9.3.3 güncellemesi Firefox ile ilgili bir ayar barındırıyordu. Firefox artık Linux Mint deposundan geliyor, bu sebeple depolar arasında sıkıntı olmaması için ufak bir düzenleme yaptılar.

Yükselme için gerekli mintupdate paketi 4.9.9 sürüm, mint-upgrade-info paketi ise 1.0.4 sürüm olacak büyük ihtimalle. Paketler henüz depolara girmedi.
« Son Düzenleme: 09 Aralık 2015, 15:01:17 Gönderen: Butterfly »