Gönderen Konu: Dağıtım Önerisi  (Okunma sayısı 4774 defa)

Çevrimdışı ademsahin

• Yeni Penguen
  • *
  • www.lojistikdefteri.com
    • Lojistik Defteri
  • Dağıtım: Linux Mint 18.3
  • Masaüstü Ortamı: KDE
  • İşlemci: Intel N3350
Dağıtım Önerisi
« : 17 Nisan 2016, 22:43:01 »
Herkese merhaba ,

Exper marka bir laptobum var. Daha önce de birkaç kez dağıtım tavsiyesi istemiştim. Ancak o zamanlar çift sistem kullandığım için diğer Windows işletim sistemi ile birlikte kullanıyordum. Bu yüzden alışkanlık mı desem kolayıma geldiği için mi desem pek Linux sistemini kullanmıyordum. Artık tamamen Linux kullanmaya karar verdim. Bilgisayarımın özellikleri i7 4.nesil işlemci , 128 GB SSD ve 1 TB HDD, 2 GB Nvidia Geforce 635M paylaşımsız ekran kartı ve 8 GB ram. Bilgisayarımda Nvidia ve Intel olmak üzere çift ekran kartı var. Bu bilgisayar için hızlı çalışan ve bakıldığı zaman vay be ne güzelmiş diyeceğim görsellikte Linux dağıtım önerilerinizi bekliyorum.

Kullanım amacım genelde günlük kullanıma yöneliktir.Web sayfalarıma içerik girmek , müzik dinlemek , film izlemek, arada sırada photoshop kullanıyorum ama onun yerine Gimp ile idare ederim.Zaten ayda yılda bir ihtiyacım oluyor.Bunun için kafamda KDE var ama bir yandan da Gnome sevenler var.Unity çoğunlukla beğenilmese de beğenenler de çok savunuyor.Kısacası kafam çok karıştı.Aradığım dağıtımın en önemli özelliği son kullanıcıya uygun olsun ve bir sorun çıktığı zaman çözebileceğim sağlam bir türkçe kaynak  sitesi olsun.

Son olarak sadece Mint veya Ubuntu olarak kısıtlamayın lütfen kullandığınız diğer dağıtımlarında artısı eksisini yazarsanız memnun olurum. Bir de bilgisayarı aktif olarak kullandığım için sürekli deneme yanılma ile dağıtım bulma şansım yok.Yorumlarınızı ona göre yaparsanız memnun olurum.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: Dağıtım Önerisi
« Yanıtla #1 : 18 Nisan 2016, 09:23:05 »
Alıntı
Bir de bilgisayarı aktif olarak kullandığım için sürekli deneme yanılma ile dağıtım bulma şansım yok.

Bu sebeple LTS (uzun destekli) sürümleri taban alan, güncel olmaktan ziyade kararlılık çizgisini benimseyen dağıtımları denemeniz uygun olabilir.

Alıntı
2 GB Nvidia Geforce 635M paylaşımsız ekran kartı
Bilgisayarımda Nvidia ve Intel olmak üzere çift ekran kartı var.

Bana göre Nvidia Prime için MDM düzenlemesi ile en efektif çözümü Linux Mint sunuyor.

https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=3500.0

Alıntı
Bu bilgisayar için hızlı çalışan ve bakıldığı zaman vay be ne güzelmiş diyeceğim görsellikte Linux dağıtım önerilerinizi bekliyorum.

Kendi adıma Cinnamon masaüstünü şık ve güzel buluyorum, bir kaç düzenleme kolayca istediğiniz kıvama getirebiliyorsunuz.

https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=222.0

Alıntı
Aradığım dağıtımın en önemli özelliği son kullanıcıya uygun olsun ve bir sorun çıktığı zaman çözebileceğim sağlam bir türkçe kaynak  sitesi olsun.

Linux Mint, Ubuntu tabanlı olduğu için bol Türkçe kaynak bulursunuz, son kullanıcı için hemen her şey hazır geliyor.

Alıntı
Son olarak sadece Mint veya Ubuntu olarak kısıtlamayın lütfen kullandığınız diğer dağıtımlarında artısı eksisini yazarsanız memnun olurum.

Sizin kısıtlarınıza/ölçütlerinize göre en uygun dağıtım Linux Mint ya da Ubuntu'nun LTS sürümleri görünüyor. Farklı önerileri sunabilecek üyelerimiz de olabilecektir tabii ki, bunları da bekleyip buna göre karar verebilirsiniz.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı furkan

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Masaüstü Ortamı: XFCE
  • Grafik Kartı: Nvidia GT 840M
  • İşlemci: Intel Core i7-4510U CPU @ 2.00GHz x 2
« Yanıtla #2 : 18 Nisan 2016, 09:39:46 »
    Şahsen Linux Mint XFCE kullanmaktayım, fakat  farklı bir alternatif istediğiniz için "bana göre"  Mint'ten sonraki en iyi dağıtım olan Manjaro XFCE'yi  tavsiye edebilirim...
Görsellik bakımından XFCE masaüstü küçük bi uğraş ile gerçekten çok güzel şekillere gire biliyor, uğraşmak istemiyorum derseniz, Cinnamon ve Gnome üzerlerinde değişiklik yapmadan bile güzeldir.

Aralarındaki farklar bakımından Manjaro, Arch linux tabanlı olduğu için pacman paket yöneticisini kullanmakta,  kurulum yapmak çok kolay ve rahat oluyor hele o yaourt yokmu, üff :) kurulum olayı çok hoşuma gidiyor gerçekten...

Destek bakımından iki dağıtımdada kesinlikle problem yaşamazsınız, kendi forumları yeterli zaten.

Ekran kartı kurulumunda eğer oyun oynamayan biri iseniz fazla problem yaşıyacağınızı sanmıyorum  fakat oyun oynarım derseniz ben Manjaroda ekran kartı konusunda çok problem yaşadım, kuruldu  çalışmadı falan. Linux Mint'te Nvidia Prime kurulumunu basit bir şekilde yapıp sorunsuz kullanabilirsiniz...

Aklıma gelen farklar bunlar umarım yeterli olmuştur...
« Son Düzenleme: 18 Nisan 2016, 09:57:17 Gönderen: furkan »

Çevrimdışı ademsahin

• Yeni Penguen
  • *
    • Lojistik Defteri
« Yanıtla #3 : 18 Nisan 2016, 10:12:27 »
Aslında bu Arch tabanlı dağıtımları da çok övüyorlar ama nasıldır bilmiyorum daha önce kullandığım tüm dağıtımları ya Mint ya da Ubuntu oldu. Bir de bu Ubuntu Studio diye bir şey varmış başka bir forumda onu önerdiler. Onun hakkında bir bilginiz var mı acaba???

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #4 : 18 Nisan 2016, 10:38:02 »
Ubuntu Studio'nun en önemli farkı gerçek zamanlı çekirdek kullanmasıdır, bu genel kullanım için çok önemsenecek bir fark ortaya koymuyor. Ama Ubuntu Studio'nun hedeflediği kesimdeki gibi çoklu ortam dosyalarıyla uğraşıp bunları düzenleyenler için bir fark olabilir, dağıtımın hitap ettiği kesimde budur zaten.

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı şeyhmus

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 17.3
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Yaktım
  • İşlemci: i5 M450
« Yanıtla #5 : 18 Nisan 2016, 18:05:12 »
Sana önerebileceğim 2 dağıtım var. Ubuntu ve  Linux Mint cinnamon bu iki dağım dışına çıkman bence fantezi olur eğer tecrübeli değil isen.
Ubuntu ilk başta arayüzü insana çok farklı geliyor ama alışınca çok hoş oluyor. Linux mint ise arayüzü daha basittir ve kafan karışmaz ikiside
son kullanıcı odaklıdır birini indir ve kur beğenmezsen veya alışamazsan diğerini kur. Alıştıktan sonra ikiside güzel.

Çevrimdışı ademsahin

• Yeni Penguen
  • *
    • Lojistik Defteri
« Yanıtla #6 : 18 Nisan 2016, 18:44:19 »
Bütün alternatifleri eleyerek Linux Mint üzerinde karar kıldım.Ancak şimdi de Cinnamon mu yoksa KDE mi ona karar veremiyorum.Tüm sürümlerini indirdim.Hazırda bekliyor.Karar verir vermez kuruluma başlayacağım :)

KDE istememin sebebi bilgisayar güçlü olduğu için görsellik olarak daha tatmin eder gibi geldi ama onda da Cinnamon'daki gibi stabil kullanılıyor mu acaba çift ekran kartı olayı

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
  • Dağıtım: Ubuntu Studio 18.04
  • Masaüstü Ortamı: i3wm
  • İşlemci: i5 - 2. nesil
« Yanıtla #7 : 18 Nisan 2016, 18:47:18 »
Ben Manjaro Xfce öneriyorum. Eski bilgisayarımda (Xfce  sağ olsun) makine akıyor. Ekran kartı sorunu yaşadığını söylemiş yukarıda bir üye. Sanırım benim makinem eski olduğu için ben öyle bir sorun yaşamadım. (Makine zaten eski sorun yaşadıysam da fark etmemişimdir.  ::) ) En çok istediğim şeylerden birisi, Dell Xps 13 satın alıp üzerine arch linux kurup, arch ı öğrenmek. Linux Mint'e nedendir bilinmez ama ısınamıyorum, ubuntu çekici geliyor ama onun da arayüzü ağır. Ben de çareyi Manjaro + Xfce de buldum.
Manjaro, arch tabanı kullanıyor bununla birlikte son kullanıcı odaklı. Tek sevmediğim yanı forumu burası kadar popüler değil.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
« Yanıtla #8 : 18 Nisan 2016, 20:16:05 »
KDE istememin sebebi bilgisayar güçlü olduğu için görsellik olarak daha tatmin eder gibi geldi ama onda da Cinnamon'daki gibi stabil kullanılıyor mu acaba çift ekran kartı olayı

Nvidia Prime Cinnamon'da nasıl çalışıyorsa, KDE masaüstünde de aynı şekilde çalışacaktır.