Gönderen Konu: chown komutu  (Okunma sayısı 3061 defa)

Çevrimdışı otosturop

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 17.3 Rosa Cinnamon
  • Masaüstü Ortamı: Linux Mint 17.3 Rosa Cinnamon 17.3
  • Grafik Kartı: geforce gt 330m
  • İşlemci: intel core i5 cpu M 520 2.40 Ghz
chown komutu
« : 23 Nisan 2016, 16:38:24 »
Merhaba benim sorunum biraz kişisel Linux'ta yeniyim php ile kod yazarken dosya izinleri ile ilgili  bir arkadaşdan yardım istedim oda
Kod: [Seç]
sudo chown www-data:www-data . bu kodu yazdı ve ben format bile attım tekrar php de dosya yüklemek için kod yazdığımda yüklenen  dosya izni
Kod: [Seç]
mehmet[member=2797]otosturop[/member] /var/www/html/9.php/dosya $ ls -al
toplam 120
drwxrwxrwx 2 mehmet   mehmet     4096 Nis 23 15:42 .
drwxrwxrwx 3 mehmet   mehmet     4096 Nis 23 15:30 ..
-rw-r--r-- 1 www-data www-data 114525 Nis 23 15:42 5491099.jpg
mehmet[member=2797]otosturop[/member] /var/www/html/9.php/dosya $
kimde anlamıyorum açıkcası çok sinir oldum dosya iznini kendime almanın bir yolu var mı yardımcı olursanız çok sevinirim

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: chown komutu
« Yanıtla #1 : 23 Nisan 2016, 22:15:07 »
[member=2797]otosturop[/member], sorunun ne olduğunu ben tam anlayamadım, ilgili dizine izin mi veremiyorsunuz, yoksa sistemi biçimlendirip yeniden kurduğunuz halde izinlerle ilgili bir sorun yaşıyorsunuz?
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı otosturop

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 24 Nisan 2016, 16:54:02 »
Evet çok açıklayıcı yazamamışım pardon ilk olarak yazdığım php upload kodları sonucu yüklenen dosyaların (5491099.jpg) izinleri www-data grubuna gidiyor başka bir forum konusunda da geçmiş www-data nedir tam olarak bilmiyorum açıklarsanız sevinirim asıl soruma gelecek olursak yüklenen her dosyamın izni www-data da o yüzden çok problem yasıyorum  dosya izinlerimi üstüme almanın bir yolu var mı ama dosyalara zarar vermeden zira
 https://forum.ubuntu-tr.net/index.php?topic=19862.0 bu forumda ki sorunun aynısı benimki orada da sorun çözülememiş sanırım
« Son Düzenleme: 24 Nisan 2016, 16:58:30 Gönderen: otosturop »

Çevrimdışı mehmethanifi

• Kıdemli Penguen
  • Dağıtım: Mint
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon & Mate & Xfce
  • Grafik Kartı: atı radeon
  • İşlemci: i5
« Yanıtla #3 : 25 Nisan 2016, 12:43:47 »
chown komutu ile sahiplik alırsınız. Bir dizine izin vermek istiyorsanız vermiş olduğunuz sitedeki gibi "sudo chmod 774 -R ~/website" komutu kullanılabilir.
Burada chmod yazdıktan sonra yanına gelen rakamlar
read --4 (okuma yetkisi)
write --2 (yazma yetkisi
x (executable)---1 (çalıştırma yetkisi) anlamlarına gelir.
örneğin /dosya  (root klasörü içinde dosya isminde bir folder oluşturduk) Bunun herkes tarafından görünmesini ve erişilmesini  istersen dosya iznine 777 vermeniz yeterli olur.
Ama bu dosyayı sahibi görsün ve düzenleyebilsin grupta olanlar sadece görsün ama diğer kullanıcılar erişemesin derseniz dosya iznine 740 vermeniz yeterli olur.
Biraz daha açacak olursak bir dosya dizini içinde 7 + 7 + 7 şu şekilde meydana gelir.
Soldaki 1. Yedi : 4 + 2 + 1 'in toplamı ile oluşmuştur.
4 demek read
2 demek write
1 demek ise çalıştırma yetkisini veriyor demiştik üst yazımızda. Bunları toplarsak 7 eder.Tabi bunu ben soldak ilk sıradaki 7 için açtım. Bu 7 sahipliği belirtir.
ikinsi sıradaki 7 ise grubu belirtir. Örneğin muhasebe isminde bir grub oluşturdunuz ve bu guruba 3 tane kullanıcıyı dahil ettiniz. Bunlarında sadece görme yetkisi olsun ama bir şey yazıp silmesinler istediniz. Bunun içinde rwx dediğimiz işlemlerden hangisini yapacak/yapmayacak bunu belirliyoruz. read (r) yapacak bu yüzden 4 numarayı vermemiz gerekiyor ama write (w) yapmayacağı için buna da 0 vermemiz icab ediyor. son olarak bu dosya içinde bir exe yada herhangi bir şey çalıştırmayacağı içinde 0 yazıyoruz. Bunları bileştirdiğimizde ise 400 rakamını yazarak sadece grupta olanlara okuma izni vermiş olduk.
chmod 740 /dosya komutu ile oluşturmuş olduğumuz klasöre izinler verebiliriz.
Umarım bir nebzede olsa fikir sahibi olmanızda katkı sağlamışımdır.

Teşekkürler.
« Son Düzenleme: 25 Nisan 2016, 12:46:43 Gönderen: mehmethanifi »
Önemli Olan Sevgi Saygı Anlayış

Çevrimdışı otosturop

• Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 25 Nisan 2016, 19:02:56 »