Gönderen Konu: [Çözüldü] Disk bölümlendirme  (Okunma sayısı 4116 defa)

Çevrimdışı 21ned

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: linux mint 17.3 cinnamon
  • Grafik Kartı: nvidia geforce 315m
  • İşlemci: intel core i5
[Çözüldü] Disk bölümlendirme
« : 15 Haziran 2016, 16:56:13 »
Merhabalar . Ben Linux mint 17.3 rosa kullanıyorum fakat disk bölümlendirme yapamıyorum. Tek bir disk var ve sistem dosyaları dahil bütün her şey orda. Windowsdaki gibi c: ve d: olarak ayrı ayrı iki disk oluşturmak istiyorum. Makaleleri okudum ve gparted yükledim fakat bölümlendirme yapamadım. Bana bu konuda yardım edebilir misiniz? Şimdiden teşekkürler...
« Son Düzenleme: 16 Haziran 2016, 10:25:59 Gönderen: 21ned »

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20
  • Masaüstü Ortamı: Mate
Ynt: Disk bölümlendirme
« Yanıtla #1 : 15 Haziran 2016, 22:06:12 »
Çalışan sistem üzerinden disk bölümlendirme yapamazsınız. Sistemi usb bellek veya dvd'den başlatıp Mint'in kurulu olduğu bölüm üzerinde düzenleme yapabilirsiniz.

Çevrimdışı 21ned

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #2 : 15 Haziran 2016, 22:55:20 »
Çalışan sistem üzerinden disk bölümlendirme yapamazsınız. Sistemi usb bellek veya dvd'den başlatıp Mint'in kurulu olduğu bölüm üzerinde düzenleme yapabilirsiniz.

Usb bellekten kurulum yapmıştım. Usbden nasıl yapabilirim tekrar format mı atmam gerekiyor. Biraz bilgi verebilir misiniz?

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
« Yanıtla #3 : 15 Haziran 2016, 23:23:11 »
Yeniden kurulum yapmanıza gerek yok. Kurulum yaptığınız usb bellekten sistemi başlatıp oradan düzenleme yapabilirsiniz. Şöyle açıklamaya çalışayım.
Diyelim ki LinuxMint, sabit diskinizin sda1 bölümünde kurulu.
sda2 bölümünde de Ubuntu kurulu.
Sistemi sabit diskten başlattınız ve LinuxMint'e girdiyseniz, sda1 üzerinde değişiklik yapamazsınız. Çünkü sda1 bölümünü düzenlemek için sistemden ayırmak(unmount) gereklidir. Ancak sistem de sda1 üzerinde çalıştığı için ayrılamaz(unmount). sda1'i ayırıp düzenlemek için ya sistemi başka bir bölümden(örneğin sda2'den yani Ubuntu'dan) ya da başka bir aygıttan başlatmanız gerekir. Ubuntu'dan(sda2) sistemi başlattığınızı varsayalım. Bu durumda Ubuntu üzerinde Gparted'ı açıp sda1'i ayırabilirsiniz. Ardından da yapmak istediğiniz düzenlemeleri yaparsınız. Disk üzerinde düzenleme yapmadan önce verilerinizi yedeklemeniz yararlı olacaktır. Yanlış bir işlem veri kaybıyla sonuçlanabilir.

Bölümlendirme için şu konuya bakabilirsiniz: https://forum.linuxmint.net.tr/index.php?topic=238.0

Çevrimdışı 21ned

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #4 : 16 Haziran 2016, 00:16:03 »
Dediğinizi anladım fakat bende başka bir işletim sistemi mevcut değil. Sadece linux mint var. Şöyle açıklayim.  Gpartedı açtığımda sadece sda1 diye bi bölüm var ve tüm sabit diskimi içeriyor.

Çevrimdışı Genizcil_N

• Forum Sorumlusu
  • Guru
« Yanıtla #5 : 16 Haziran 2016, 00:38:40 »
O halde sistemi bir usb bellek veya dvd'den başlatıp işlemi öyle yapmanız gerekiyor. Kurulumda kullandığınız usb bellekte Mint kurulum kalıbı duruyorsa onunla yapabilirsiniz. Durmuyorsa, Gparted içeren bir GNU/Linux dağıtımını usb belleğe/dvdye yazdırıp sistemi o ortamdan başlatınız. Ardından bölümlendirme işlemini onunla gerçekleştiriniz. Bölülendirme öncesinde önemli verilerinizi yedeklemeniz iyi olacaktır.

Çevrimdışı 21ned

• Çok Yeni Penguen
  • *
« Yanıtla #6 : 16 Haziran 2016, 10:25:35 »
Anladım teşekkür ederim.