Gönderen Konu: systemd Hakkında  (Okunma sayısı 3407 defa)

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
  • Dağıtım: Ubuntu Studio 18.04
  • Masaüstü Ortamı: i3wm
  • İşlemci: i5 - 2. nesil
systemd Hakkında
« : 23 Eylül 2016, 23:04:49 »
Merhaba arkadaşlar,
Söylendiği gibi Unix felsefesine ters bir yazılım bu systemd? Sizin yorumlarınız neler? Bu konu hakkında Türkçe kaynak bulmak oldukça güç.

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Ynt: systemd Hakkında
« Yanıtla #1 : 23 Eylül 2016, 23:22:29 »
Unix'in felsefesi diye bir şey olduğunu sanmıyorum, olsa olsa gelenek olarak ifade edilebilir.

İşin GNU/Linux noktasında ise Systemd'nin açı kaynak ve ögür bir yazılım olduğu ortada. Linus abi ise meseleyi teferruat olarak nitelemiş. Kaynak kodlarına ulaşabildiğiniz bir yazımın binary olarak çalışmasına kafasını takanlar mevcut. Sisteminizdeki özgür masaüstü ortamlarının dahi binary olarak çalışan bir dolu dosyası mevcut.

Bir kısım çevre ise projeleri için lansman olarak kullanıyorlar, araya eski bir kaç böcek (bug) ile ilgili bilgiler serpiştirerek ortaya karışık bir salata sunuyorlar. Bu tayfadan kimseleri kapalı kaynak bir sürücü kurulumu için hiç rahatsızlık duymadan yönlendirmeler yapmaları ise işin içinde yere sağlam basan fikirler olmadığı intibaını uyandıyor.

Oluşturulan önyargılardan bağımsız olarak Systemd'nin ne olduğu ile ilgili Türkçe kaynaklar bulabilirsiniz.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]

Çevrimdışı abdyek

• Penguen
  • Dağıtım: Ubuntu Studio 18.04
  • Masaüstü Ortamı: i3wm
  • İşlemci: i5 - 2. nesil
Ynt: systemd Hakkında
« Yanıtla #2 : 23 Eylül 2016, 23:58:13 »
Unix'in felsefesi diye bir şey olduğunu sanmıyorum, olsa olsa gelenek olarak ifade edilebilir.

İşin GNU/Linux noktasında ise Systemd'nin açı kaynak ve ögür bir yazılım olduğu ortada. Linus abi ise meseleyi teferruat olarak nitelemiş. Kaynak kodlarına ulaşabildiğiniz bir yazımın binary olarak çalışmasına kafasını takanlar mevcut. Sisteminizdeki özgür masaüstü ortamlarının dahi binary olarak çalışan bir dolu dosyası mevcut.

Bir kısım çevre ise projeleri için lansman olarak kullanıyorlar, araya eski bir kaç böcek (bug) ile ilgili bilgiler serpiştirerek ortaya karışık bir salata sunuyorlar. Bu tayfadan kimseleri kapalı kaynak bir sürücü kurulumu için hiç rahatsızlık duymadan yönlendirmeler yapmaları ise işin içinde yere sağlam basan fikirler olmadığı intibaını uyandıyor.

Oluşturulan önyargılardan bağımsız olarak Systemd'nin ne olduğu ile ilgili Türkçe kaynaklar bulabilirsiniz.

Hocam, sanırım ben bugünlerde paronayak oldum. Microsoft yazılımlarının standartlaştığı şu bilişim dünyasında, bir linuxcu olarak kendimi çok mutsuz hissediyorum. Bir de bu sene göreceğimiz derslerin neredeyse tamamı microsoft yazılım ürünleri olunca linux'un bir kenara atılmış olduğunu hissediyorum. Bu adamlar bizi de izliyorlar mıdır düşüncesi ile tedirginlik içerisinde hareket eder oldum. Açtığım konuları mazur görün .   

: ' (