Gönderen Konu: Linux Min - Ubuntu - Canonical Güvenliği  (Okunma sayısı 4945 defa)

Çevrimdışı SinTi

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Ubuntu
  • Masaüstü Ortamı: Mate
Linux Min - Ubuntu - Canonical Güvenliği
« : 26 Eylül 2016, 20:21:43 »
Arkadaşlar bildiğiniz gibi Ubuntu, Canonical firması tarafından geliştiriliyor ve Linux Mint'de Ubuntu üzerine geliştiriliyor. Anonimliğe önem veren bir kullanıcıyım, bu yüzden açıkçası Cononical'a güvenmemekteyim. 14.04 sürümünde, verilerin Amazon'a iletilmesi bile yok denecek kadar az ses getirmişti.

Benim merak ettiğim şu, Linux Mint varsayılan olarak Ubuntu tabanlı olduğu için,  Ubuntu firması yaptıklarımızdan, sistem üzerinde ki hareketlerimizden haberdar olabilir mi? PPA'yı kullanmamız sorun teşkil eder mi?

Çevrimdışı Reddet

• Forum Sorumlusu
  • Kıdemli Penguen
    • Opyon Yazılım
  • Dağıtım: Linux Mint 19.3 Tricia
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
Ynt: Linux Min - Ubuntu - Canonical Güvenliği
« Yanıtla #1 : 26 Eylül 2016, 23:44:42 »
Alıntı
Benim merak ettiğim şu, Linux Mint varsayılan olarak Ubuntu tabanlı olduğu için,  Ubuntu firması yaptıklarımızdan, sistem üzerinde ki hareketlerimizden haberdar olabilir mi? PPA'yı kullanmamız sorun teşkil eder mi?
Yanlış bilgi vermiş gibi olmayım ama amazon'a iletmesi konusu bildiğim kadarıyla Unity ile ilgili.

PPA konusu ise her site gibi ubuntu sunucuları da sizin IP adresinizi kayıt altına alacaktır. -Ki kaydetmiyoruz diyene inanmayın.
Adaletin olmadığı yerde anarşi başlar..

Çevrimdışı Liva

• Penguen
  • Basit Düzey Mint Kullanıcısı
  • Dağıtım: Mint 17.3
  • Grafik Kartı: AMD Radeon R4 and R5 Graphics
  • İşlemci: AMD A6 Quad Core 1.8 Ghz
« Yanıtla #2 : 27 Eylül 2016, 19:45:58 »
Hangi birinden kaçabiliriz ki? Ubuntu'nun firmasından kaçsan internet tarayıcıları izliyor. Orada anonim olayım desen bu sefer internet sağlayıcıları izliyor. Gizlilik çok çok zor bir iş bana kalırsa.
~~~~~   Bazı insanlar o kadar fakir ki tek sahip oldukları şey para...   ~~~~~

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Grafik Kartı: Intel HD 620
  • İşlemci: Intel i7 - 7500U
« Yanıtla #3 : 27 Eylül 2016, 20:03:38 »
Bu marifet Ubuntu'nun masaüstü ortamı Unity'in Dash uyugulamasındadır. Kullanıcının bilgisayarında dosyaları ararken kullandığı kelimeler ve ip adresleri Canonical şirketine ait productsearch.ubuntu.com sunucusuna gönderilmektedir. (bu durum değişti mi, kaldırıldımı, devam ediyor mu bilmiyorum son duyduğumda özelliği kapatabileceğimiz bir seçenek eklendiğiydi.)

Bu veri iletimi güvenli bir bağlantı üzerinden gerçekleşir. Bir diğer deyişle, aradığınız kelimeler güvenli bir şekilde sunucuya iletilir. Bu bilgilerden yola çıkarak, Amazon ürünlerinde de bir arama yapılır ve bu ürünler hakkındaki tanıtım ve reklamlar bilgisayarınıza gönderilir. Ancak arama sonuçlarının iletimi güvenli bir şekilde olmaz. Bağlantının izlenmesi ile kullanıcının bilgisayarına gelen sonuçlardan ne aradığı bilgisine de erişilebilir. Bana ne aradığını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim mantığı.

Canonical arama bilgilerini sadece Amazon ile paylaşmamaktadır. Canonical, aramalarınızın Amazon yanında BBC, Twitter, Facebook vb üçüncü taraflara da iletilebileceğini, bu web sitelerinde de arama yapılacağını söylemektedir. Hatta şunu da ekler: Canonical veriyi üçüncü taraflara ilettikten sonra bu verinin nasıl kullanılacağı ile ilgili sorumluluk tamamen üçüncü taraflardadır ve onların gizlilik politikalarına bakmanız gerekir. Facebook’un gizlilik konusundaki zaaflarını düşündüğümüzde, bunun kullanıcı açısından bir risk olduğu görülmektedir. Amazon’dan ve diğerlerinden aldığı paraların tamamını özgür yazılımların geliştirilmesi için harcadığını söylese de, ne denli kabul edilir bir durum muamma. Sonuçta son kullanıcının seçimine kalmış bir durum, rahatsız ediyorsa kullanmazsın olur biter.  
Gelip sağ yanağımdan öptü. Dindar değildim ama sol yanağımı da çevirmek istedim o an...

Çevrimdışı okanakinci

• Penguen
  • Dağıtım: Linux Mint 19.1
  • Grafik Kartı: Nvidia GT820M + Intel Haswell-ULT
  • İşlemci: Intel Core i5-4210U @ 1.70GHz x 2
« Yanıtla #4 : 27 Eylül 2016, 21:20:15 »
[member=1]Danny[/member] sen zaten gerekli açıklamaları yapmışsın. Bu durum Ubuntu 16.04'te devam ediyor ama öntanımlı olarak kapalı geliyor. Kullanıcı eğer isterse çevrimiçi arama sonuçlarını ve dolayısıyla Canonical'la veri paylaşımını açıyor. Eskiden çok konuşulmasının nedeni, bunun öntanımlı olarak açık gelmesi ve kullanıcı sonradan isterse kapatmasıydı.

Çevrimdışı SinTi

• Çok Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Ubuntu
  • Masaüstü Ortamı: Mate
« Yanıtla #5 : 28 Eylül 2016, 10:41:06 »
Yanlış bilgi vermiş gibi olmayım ama amazon'a iletmesi konusu bildiğim kadarıyla Unity ile ilgili.

PPA konusu ise her site gibi ubuntu sunucuları da sizin IP adresinizi kayıt altına alacaktır. -Ki kaydetmiyoruz diyene inanmayın.

Peki hiç PPA kullanmadan Linux Mint ya da Elementary OS kullanmak mümkün mü? Ya da kendi takip edilmeyen PPA servisimizi oluşturmak mümkün mü?

Hangi birinden kaçabiliriz ki? Ubuntu'nun firmasından kaçsan internet tarayıcıları izliyor. Orada anonim olayım desen bu sefer internet sağlayıcıları izliyor. Gizlilik çok çok zor bir iş bana kalırsa.

Hepsinden kaçabiliriz hocam, senin mantığın biraz tecavüz kesinse zevk almaya bakacaksın gibi oluyor :(. Ben tarayıcılar üzerinde anonim'im, Firefox kullanıyorum normalde, HTTPS isteğini zorunlu koşuyorum ve diğer Facebook'tan, Google'dan gelen hiçbir isteği kabul etmiyorum, çerezlerimi vs. okuyamıyorlar yani.

Ha İnternet sağlayıcıları için herhangi bir adım atmadım şimdiye kadar, ama sıra onada gelir elbet.

Çevrimdışı Reddet

• Forum Sorumlusu
  • Kıdemli Penguen
    • Opyon Yazılım
  • Dağıtım: Linux Mint 19.3 Tricia
« Yanıtla #6 : 28 Eylül 2016, 14:24:50 »
Alıntı
Peki hiç PPA kullanmadan Linux Mint ya da Elementary OS kullanmak mümkün mü? Ya da kendi takip edilmeyen PPA servisimizi oluşturmak mümkün mü?
Tüm paketleri, güncellemeleri elimle indirip kurarım diyorsanız mümkün. VPN gibi alternatifler birazda olsa gizliliğinizi koruyabilir. Ama kullandığınız VPN servisi de önemli.
Alıntı
Ben tarayıcılar üzerinde anonim'im, Firefox kullanıyorum normalde, HTTPS isteğini zorunlu koşuyorum ve diğer Facebook'tan, Google'dan gelen hiçbir isteği kabul etmiyorum, çerezlerimi vs. okuyamıyorlar yani.
Maalesef o kadar kolay değil. Anonimlik ve gizlilik farklı konular. Diyelim ki anonim olmaya çalışıyorsunuz. VPN kullanıyor musunuz? Diyelim evet. WebRTC'yi kapattınız mı? VPN anonimlik sağlamaz. Gizlilik ve Güvenlik sağlar. Diyelim ki kullanmıyorsunuz. ISS her adımınızı izliyor? Bu durumda nasıl anonim olacaksınız?
Adaletin olmadığı yerde anarşi başlar..

Çevrimdışı Danny

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Nihilist
  • Dağıtım: Linux Mint
  • Grafik Kartı: Intel HD 620
  • İşlemci: Intel i7 - 7500U
« Yanıtla #7 : 28 Eylül 2016, 15:55:20 »
Vpn tek başına güvenlik için yeterli değildir. IP adresinizi gizlemiş olsanız bile, tarayıcınıza yerleşen cookieler ile kim olduğunuz tespit edilebilir. Şuanda bile tarayıcınızda facebook, twitter, google ve çeşitli reklam ağlarının cookieleri bulunmakta ve internet davranışlarınızı kayıt altında tutmaktadır. Bazı eklentiler ile bu çerezlerin tutulmasını ve engellenmesini sağlayabilirsiniz.

Büyük arama motorlarının hepsi (Google, Yahoo, Bing, Yandex) kullanıcıların arama istatistiklerini saklamaktadır. Hatta Google, kullanım sözleşmesinde resmi bir talep olursa bu bilgileri paylaşacağını bile söylüyor. En azından, çok özel ve gizli aramalarınızı kayıt tutmayan DuckDuckGo üzerinden yapabilirsiniz.

Chrome, Safari, İnternet Explorer gibi açık kaynak kodlu olmayan tarayıcılar, ziyaret ettiğiniz siteleri kayıt altında tutmaktadır. Gizli modda gezinseniz bile bunun önüne geçemezsiniz.  Bunlardan kurtulmak için açık kaynak kodlu Mozilla Firefox tarayıcısını kullanmanızı tavsiye ederim.
Gelip sağ yanağımdan öptü. Dindar değildim ama sol yanağımı da çevirmek istedim o an...

Çevrimdışı okanakinci

• Penguen
  • Dağıtım: Linux Mint 19.1
  • Grafik Kartı: Nvidia GT820M + Intel Haswell-ULT
  • İşlemci: Intel Core i5-4210U @ 1.70GHz x 2
« Yanıtla #8 : 28 Eylül 2016, 16:00:32 »
Webde gezinirken gizliliği bir dereceye kadar sağlamak mümkün ama tam bir gizlilik imkansız. Konusu açılmışken bu konuda birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum:

1) Google Chrome, Microsoft Edge, Maxthon vb. tarayıcılar gizliliğinizi sağlamaz. Kullanmayın. Güvenilir bir web tarayıcı bulun. Anketlerdeki tarayıcılarla ilgili ankete göz atabilirsiniz.

2) Bir izlenme koruması eklentisi(Ghostery, Disconnect, Blur, Noscript) kurun ya da reklam engelleme eklentinize izlenme koruması filtreleri ekleyin.

3) Güvendiğiniz bir VPN servisi kullanın. Hangisi iyidir, bu ayrı bir tartışma konusu olduğundan şu an bu konuya girmiyorum. Ama web tarayıcınızın oturumu kaydetme seçeneğinin açık olduğundan emin olun. Böylece her çıktığınızda çerezler temizlenir.

4) Her zaman https ile şifrelenmiş bağlantıları tercih edin. Hangi sitelerin bunu sunduğunu bilmek zor olduğundan Https Everywhere eklentisi size bu konuda yardımcı olacaktır.

5) Google, Bing, Yahoo, Baidu ve Yandex gibi arama motorları sizi takip eder. DuckDuckGo, Startpage, Ixquick, Unbubble, Yacy arama motorlarından birini kullanın.

6) Mümkünse Google, Apple, Microsoft, Amazon, Facebook, Yandex vb. şirketlerin hiçbir servisini kullanmayın. E-mail için Protonmail, harita için Openstreetmap, chat ve görüntülü görüşme için Jabber veya bir Facebook hizmeti olmasına rağmen Whatsapp(şifreleme kullanıyor) gibi seçenekleri tercih edin. Bu şirketlerin pek çok servisinin açık alternatifleri var.

7) Sosyal medyaya gizli bağlantı kurmanın hiçbir anlamı yok. Sosyal medya, kendinize dair her şeyi ortaya döktüğünüz bir yerdir. Gizli kalmasını istediğiniz bir şey varsa sosyal medyada olmasın.

8) Mali işlemlerinizin gizli kalmasını istiyorsanız çare yok, Bitcoin, Litecoin vb. para birimlerine mecbursunuz.

9) VPN kullanmak tek başına yetmeyebilir. DNS'yi de değiştirmeniz lazım ama Google vb. şirketlerin DNS'lerini kullanmayın, OpenNIC DNS'leri iyidir.

10) Dosyalarınızı şifrelemek için cryptsetup, eCryptfs veya encfs gibi yazılımları tercih edin.

11) Mümkün olduğunca açık kaynak yazılım kullanmaya çalışın.

Bu konuda tavsiyeler için şu siteye bakabilirsiniz. Sadece GNU lisanslı yazılım ve servisleri tavsiye etmişler. Peki bunların hepsini kullanıyor muyum? Hayır. Bu seviye bir mahremiyete ihtiyaç duymuyorum. Ama ihtiyacı olanlar bunları deneyebilirler. Fakat tekrar hatırlatayım hiçbir yöntem %100 gizlilik sağlamaz.
« Son Düzenleme: 28 Eylül 2016, 16:01:46 Gönderen: okanakinci »