Gönderen Konu: Microsoft Linux’dan Korkuyor  (Okunma sayısı 2654 defa)

Çevrimdışı okanakinci

• Penguen
  • Dağıtım: Linux Mint 19.1
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon
  • Grafik Kartı: Nvidia GT820M + Intel Haswell-ULT
  • İşlemci: Intel Core i5-4210U @ 1.70GHz x 2
Microsoft Linux’dan Korkuyor
« : 28 Eylül 2016, 17:58:19 »
Böyle başlığı olan bir yazı genellikle pek hoş karşılanmaz. Microsoft’un Linux’dan korkması mı? Hadi canım, abartıyorsun! Bunu kim söylese onun hayalperest olduğunu iddia ederler. Fakat ben bunun gerçek olduğunu düşünüyorum.

Linux’la tanıştığım 2008’de bu korkunun belirtileri görülüyordu. Linux’un Windows’a kıyasla üstün yönleri ve sıra dışı özellikleri vardı. O zamanlar piyasada Windows XP ve Windows Vista vardı. İkisinin de çok ciddi sorunları vardı ve bu sorunlar Linux’da yoktu.

Bu durumun kendisi için kötü sonuçlar doğurabileceğinin bilincinde olan Microsoft, 2009’da Windows 7 ile cevap vermeye çalıştı. Biraz daha özelleştirebilme imkanı, masaüstü efektleri, dahili donanım sürücüleri ve daha fazla dosya sistemi desteği getirdi. Bunlar Microsoft’un, Linux’dan arakladığı özelliklerdi. Peki, yeterli oldu mu? Bence hayır. Çünkü Windows’un içinde bu özellikler tam değildi. Özelleştirme bir yere kadardı, donanım sürücülerini ise eninde sonunda kurmak zorunda kalıyorduk. Diğer yenilikler ise ufak tefekti.

O dönem Linux için fırsattı ama Linux buna hazır değildi. Linux’un üstün yönleri olsa da son kullanıcıya hala hitap etmiyordu. Hala sık sık uçbirime girmek zorunda kalıyorduk. Hala ufak tefek ama sinir bozucu hatalarla uğraşıyorduk. Hala donanım, yazılım ve tabii ki oyun desteğinde önemli eksiklikler vardı.

Fakat bu dönemde yeni bir kapı açıldı. Mobil piyasa ortaya çıkıyordu. Akıllı telefon ve tabletlere işletim sistemi lazımdı. Gerek iOS, gerekse de Android sayesinde Unix ve Linux, yıllar önce Microsoft’a karşı yenilgisinin intikamını alırcasına hızlı davrandı ve piyasaya yerleşti. Microsoft’un Windows Phone 8, Windows Phone 8.1 ve Windows 10 Mobile gibi hamleleri ve Nokia’yı satın alması sonuçsuz kaldı ve mobil piyasadan silindi. Linux’un ve Apple’ın yükselişi durdurulamamıştı.

Linux her alanda lider konuma geldi. Sadece PC’lerde geride kalmıştı. Fakat güzel şeyler oluyordu. Başta Ubuntu ve Linux Mint dağıtımları, çeşitli masaüstü ortamları ve diğer bazı özgür yazılım projeleri, işleri çok kolaylaştırmıştı. Steam’in Microsoft’a karşı Linux ve Mac atağı, Linux’daki oyun sorununu önemli ölçüde azalttı. Pek çok yazılım, Linux versiyonu çıkardı ve bazıları Linux versiyonu çıkarmasa da çevrimiçi sürüm çıkardı ve işlerimizi web tarayıcıdan yapabilir hale geldik. Yazılım sorunumuz azaldı. Steam’den sonra donanım sorunları önemli ölçüde azaldı.

Microsoft, Linux’dan özellik araklamakla ayakta kalmaya çalışıyor. Çoklu masaüstü, daha gelişmiş dahili donanım sürücüsü desteği, Ubuntu’nun dashde arama yapma özelliğine benzer bir arama özelliği, Linux bileşenlerini Windows altında çalıştırma özelliği, Arch Linux’daki yuvarlanan sürüm sistemi...

Her ne kadar kullanım oranı artmış olsa da Apple’ın bilgisayar piyasasında Microsoft’u korkutmadığını düşünüyorum. Çünkü Apple’ın işletim sistemi sadece Apple’ın kendi bilgisayarlarında çalışıyor. Bu yüzden Microsoft, kendi yazılımlarının Mac versiyonunu geliştirmekte sakınca görmüyor.

Aynı şey Linux için geçerli değil. Linux dağıtımları, Windows’la aynı cihazlarda çalışması için tasarlanıyorlar. Genellikle ücretsiz ve özgürler. Windows’dan daha performanslılar. Daha güvenliler. Mahremiyete saygılılar. Kullanıcıya büyük serbestlik tanıyorlar. Her bakımdan Windows’a alternatifler, hem de sıkı birer alternatifler.

Microsoft, kendi yazılımlarının Linux versiyonu çıkarmayarak, kullanıcıları Windows’a mahkum edeceğini sanıyordu ama bunu başaramadı. Microsoft’un hiçbir servisi alternatifsiz değil. Bir örnek vermek gerekirse; MSN, Microsoft’un başlıca aracıydı. İnsanları Windows’da tutuyordu. Fakat öldü. Diğerleri de zaman içinde ölecektir. Microsoft, Linux’u taklit ederek umutsuzca çırpınıyor.

Linux, her platformu nasıl fethettiyse PC’leri de öyle fethedecektir. Bu konuda iyimserim. Adobe gibi şirketler de eninde sonunda Linux piyasasına girmek zorunda kalacaktır. Hatta Microsoft bile bunu yapmak zorunda kalacaktır. Linux’un mükemmel ve sorunsuz olduğunu iddia etmiyorum. Fakat Windows’dan üstün olduğunu, sorunlarını çözmenin yanı sıra yeniliklerin de öncüsü  olduğunu iddia ediyorum.

Tarih, bir zamanlar dünya tekeli olup yok olmuş şirketlerle doludur. Microsoft da neden bunlardan biri olmasın?

Çevrimdışı Leopard

• Forum Sorumlusu
  • Guru
  • Dağıtım: Linux Mint 20 64-bit
  • Grafik Kartı: Nvidia Geforce GTX 1050
  • İşlemci: Intel Core i7 7700HQ
Ynt: Microsoft Linux’dan Korkuyor
« Yanıtla #1 : 28 Eylül 2016, 21:33:40 »
Sunucu tarafında zaten Linux lider konumda.

Geriye kalan şey,son kullanıcı.Dedigin gibi su an normal kullaniciyi Windows a mahkum edecek cok az done kaldi.

Ne zaman magazalarda Linux surumleri yuklu pc leri(Dell in bazi modelleri var ama cok yeterli degil)gormeye baslariz,iste o zaman Linux tam bir tehdit olur.

Bunu neden diyorum,son kullanici sirf bu sebepten pc kullanmayi salt Windows ortamindan ibaret sanmakta.Cogu Linux in varligindan habersiz(Android ile ugrasanlar ise Linux i taniyorlar)

Ben Windows 10 dan gectim Linux a,3 sene once 7 zamaninda da denemistim ama beni kendine baglayamamisti ve ustunde durmadim fazla,nitekim benim icin pc oyunculugu onemliydi ve Linux bu konuda cok zayifti.

Simdi ise yuz gulduren gelismeler var.Oncelikle SteamOs sayesinde Linux a cikan oyun sayisi cok artti.Windows u tamamen kaldirdim bir sene once.Sadece Linux kullaniyorum.

Ama oyunculuk icin daha onemlisi Vulkan Api nin bir an once yayginlasmasi olacaktir.Cunku su an gelistiriciler oyunu once DirectX ile(ki hakli olarak,yuzde 95 kusur kullanici Windows lu)gelistirip sonra OpenGl portu icin ugrasiyorlar.Vulkan ile bu tamamen ortadan kalkacak.

Keza Vulkan Api hem DirectX12 performansini veriyor,daha verimli(yapilan testler mevcut)yapisi ve multi platform destegi(Linux,Mac,Windows,Android)sayesinde ilerde bir aksilik olmazsa piyasanin yeni yuzunu olusturacak.

Bu gecise en cok diretecek publisher ise Ea olacaktir.Keza Ms ile et ve tirnak gibiler.

Ben umutluyum :)
The only people who should kill are those prepared themselves to die!

Çevrimdışı okanakinci

• Penguen
  • Dağıtım: Linux Mint 19.1
  • Grafik Kartı: Nvidia GT820M + Intel Haswell-ULT
  • İşlemci: Intel Core i5-4210U @ 1.70GHz x 2
Ynt: Microsoft Linux’dan Korkuyor
« Yanıtla #2 : 29 Eylül 2016, 01:12:18 »
Linux'un sunucularda, süper bilgisayarlarda, tablet ve telefonlarda, akıllı TV'lerde ve diğer cihazlarda lider olmasına rağmen neden PC'de geri kaldığı hep konuşulmuştur. Evet, Linux'un her zaman Windows'a karşı üstünlükleri oldu ama bunlar Linux'un henüz hazır olduğu anlamına gelmiyordu. Aşılması gereken bazı aşamalar vardı. 10 yıldır bu aşamalar geçiliyor. Nedir bu aşamalar?

1) Linux dağıtımlarının kullanımının kolaylaşması, sorunlarının azalması ve son kullanıcıya hitap eder hale gelmesi gerekiyor. Başta Ubuntu ve Mint olmak üzere bu aşamada çok büyük ilerlemeler sağlandı. Özellikle Linux Mint 18, son derece basit bir sistem. Bu aşamada bence sona yaklaşıldı.

2) Windows'daki oyunların Linux'da da olması lazım. Steam sayesinde bu aşamada çok önemli ilerlemeler kaydedildi. Fakat bir o kadar da gidilmesi gereken yol var. Steam'in desteği devam ederse ve senin de belirttiğin Vulkan Api gelirse bu yol da kısa sürede aşılacaktır. Bence bu ikinci aşamada yolun yarısı geçilmiştir ki bu çok önemli bir ilerleme. Linux'la ilk tanıştığım zamanlarda oyun yok gibi bir şeydi.

3) Donanım desteğinin tamamen çözülmesi lazım. Bu aşamada da önemli ilerlemeler oldu ama daha çok yol var. Özellikle de ekran kartlarında. Bunun gelişmesi için de bence hem topluluğun çalışması, kod yazabilenlerin açık kaynak sürücülere katkıda bulunması gerekiyor. Hem de bunun dışında donanım üreticilerine sürücüler için baskı yapmamız gerekiyor. Ayrıca oyunla ilgili ikinci aşamadaki her ilerleme donanım üreticilerini bu konuda teşvik edecektir. Bence üçüncü aşamada yarı yola yaklaştık.

4) Linux'a daha çok şirketin destek vermesi lazım. Şirketler kendileri katkı yaptıkları sistemi ister istemez kullanacaktır. Bu aşamada da ciddi ilerlemeler sağlandı. Pek çok şirket Linux çekirdeğine katkıda bulunuyor ve onu kullanıyor. Microsoft'un karşısında sadece amatör geliştiriciler değil, artık profesyonel şirketler de var.

5) Sıradan kullanım için yazılım desteğinin gelişmesi lazım. Bence bu aşama tamamlandı gibi bir şey. Bilgisayarını webde takılmak, ofis uygulamasında çalışmak, film izlemek, oyun oynamak için kullanan bir kişi için Linux'un bir eksiği pek kalmadı.

6) İşte en önemli aşama. Bilgisayarlar Linux kurulu olarak satılmalı. İnsanların Windowslu bilgisayar alıp, Linux kurmasını sağlayarak Linux'un yaygınlaşmasını bekleyemeyiz. Sistem baştan kurulu gelmeli. Bu aşamada daha başlardayız ama umut veren gelişmeler var. Sadece ama sadece Ubuntu kurulu bilgisayarlar satan System76 şirketi ciddi bir büyüme yakalamış durumda. Canonical'ın yaptığı bazı anlaşmalar sayesinde Dell gibi bazı markalar da Ubuntu kurulu bilgisayarlar satıyorlar. Bu konuda anlaşmaların genişletilmesi lazım. Ayrıca Ubuntu'dan daha kolay ve sorunsuz, daha hazır bir sistem olan ve Windows kullanıcısının yabancılık çekmeyeceği bir arayüze sahip olan Mint'in böyle anlaşmalar yapması şart. Daha önce Mintbox çıkarılmıştı. İşte bunun gibi şeyler yapılması lazım. Fakat bu aşamada topluluğa da rol düşüyor. Bir Windows kullanıcısına Linux'lu bilgisayar gösterseniz "aaa bunda Windows yok, ben bunu almayayım" der. Topluluk ısrarla Linux'u anlatmaya devam etmeli. Önceki aşamalar da tamamlandıkça, Windows kullanmak için nedeni kalmayan kullanıcının önyargısı da kırılır.

7) Eğer bir önceki aşama başarıyla tamamlanırsa Linux'un pazar payı hatırı sayılır seviyeye ulaşır. Mac seviyesine ulaşsa bu bile çok ciddi bir seviyedir. Bu aşamadan itibaren Adobe ve diğer profesyonel amaçlı yazılım üreten şirketler bu büyük ve büyümeye devaö eden pazara karşı kayıtsız kalamayacaktır. Onların yazılımları da Linux'da arz-ı endam ettiğinde Linux'un önünde artık neredeyse engel kalmayacaktır.

Bütün bu aşamalar başarıyla geçilirse Linux'u artık hiç kimse tutamaz. Windows tekeli kırılır. PC arenasında yepyeni bir çağ başlar. Artık herkes kullanımı kolay, keyifli, güvenli bir bilgisayar deneyimi yaşar.  Sadece kullanıcı açısından değil bilgisayar üreticileri açısından da bu önemlidir. İşletim sistemini diledikleri gibi özelleştirerek satabilirler. Onların açısından en önemli avantaj bence şu: Windows'da sistem güncellemesi ayrı, donanım güncellemesi ayrı, yazılım güncellemelerinin her biri apayrı yerlerden yapılıyor. Linux'da hepsi tek bir yerden yapılıyor. Donanım üreticisi sattığı bilgisayara kendi PPA'sını kuracak ve bu kadar.

Peki, biz bu aşamalarda neredeyiz? Bence ortalara geldik. Bu iyi mi? Bence çok iyi. 10 yıl önce daha ilk aşamanın ortasına bile yaklaşamamıştık. Bu çok hızlı bir ilerleme. Geleceğe dair iyimser olmamın nedeni de katedilen bu mesafe.