Gönderen Konu: Mint 16 Petra ati ekran kartı sürücüsü ve AMD Catalyst Control Center kurulumu  (Okunma sayısı 5204 defa)

Çevrimdışı cegomen

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 16 "Petra" - Cinnamon (64-bit)
Butterfly'in yardımları ile kurduğum ekran kartınının kurulum çözümünüdür. amd ati radeon ekran sürücüleri kurulumu, sıcaklık ve fan sesi ile ilgili sıkıntı yaşayanların faydalanabilmesi için derlenmiştir.

Önce aşağıdaki komutu uçbirimde çalıştırarak sisteminizde ATI + Intel ekran kartının bulunduğunu teyit ediniz.

Kod: [Seç]
lspci | egrep 'VGA|3D|Display'[/td]

Eğer komutun çıktısında ATI + Intel ekran kartı birlikte listeleniyorsa aşağıdaki komutlar ile sisteminizi ve çekirdeği güncellemeyi deneyiniz.

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get dist-upgrade

Bu güncellemeler ile daha güncel çekirdek kurulacaktır. Güncelleme sırasında bazı dosyaların değiştirilmesi istenebilir. Bu durumda (N tuşu ile) varsayılan dosyaların korunmasını sağlamalısınız. Güncellemeler sonrası sisteminizi yeniden başlattığınızda, kurulan yeni çekirdek varsayılan olacaktır ve sistem yeni çekirdekle açılacaktır.

Bir sonraki aşama aşağıdaki komut ile 32 bit uyumluluk paketlerini kurmak olsun.

sudo apt-get install ia32-libs lib32gcc1 libc6-i386
sudo apt-get install -f

Aşağıdaki komut ile gerekli olabilecek sembolik bağlantıyı oluşturulalım.

cd /usr ; sudo ln -svT lib /usr/lib64
Şimdi ilgili sürücüleri  kurmayı deneyebilirsiniz. aşağıdaki komut ile kapalı kaynak sürücüyü kurabilirsiniz.

sudo apt-get install fglrx
sudo apt-get install fglrx-pxpress

yalnız ilgili sürücü kodu ile kurulum bende askıya aldıktan sonra açılışta siyah ekran görünmesi gibi bir sorun yaratıyordu AMD 'nin sitesinden indirdiğim sürücü daha sorunsuz çalıştı isterseniz http://support.amd.com/en-us/download linkinden ekran kartı modelinizi seçip paketi indirerek
sudo apt-get install fglrx sudo apt-get install fglrx-pxpress kodu yerine bu paketi kurabilirsiniz. bu paketin kurulumuyla birlikte yüklenen AMD Catalyst Control Center ile ekran kartlarınız arasında geçiş yapabilirsiniz. Ben intel kartı seçerek kullanıyorum daha az ısınma, fan sesi ve daha fazla pil tasarrufu sağlıyor.

/var/lib/dpkg/info/fglrx-pxpress.postinst: 113: /var/lib/dpkg/info/fglrx-pxpress.postinst: Syntax error: Unterminated quoted string
dpkg: error processing fglrx-pxpress (--configure):
 installed post-installation script alt işlemi çıkış durumunda hata döndürdü : 2
İşlem sırasında hatalar bulundu:
 fglrx-pxpress
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

Kurulum esnasında yukarıda kii hatayı alırsanız. Kurulum sonrasında aşağıdaki komut ile /var/lib/dpkg/info/fglrx-pxpress.postinst dosyasını açınız.
(Mate masaüstü kullanıyorsanız gedit yerine pluma yazmalısınız.)

sonrasında

gksudo gedit /var/lib/dpkg/info/fglrx-pxpress.postinst

Açılan dosyada aşağıdaki satırı bulup,

has_aticonfig="$(which aticonfig)"

aşağıdaki şekilde değiştiriniz ve dosyayı kaydediniz.

has_aticonfig="$(which aticonfig || true)"

Yukarıdaki değişikliği yaparken satırdaki girintleri değiştirmeye dikkat ediniz, ilgili satırlar aşağıdaki gibi görünmeli.

EOF

# Make sure we use the discrete card
            has_aticonfig="$(which aticonfig || true)"
            if [ X"$has_aticonfig" != X ]; then
                aticonfig --px-dgpu || true
            fi
        fi
    ;;

abort-upgrade|abort-remove|abort-deconfigure)
    ;;

*)
        echo "postinst called with unknown argument \`$1'" >&2
        exit 1
    ;;
esac

Düzenleme işlemmi bittikten sonra aşağıdaki komut ile hatalı kurulum onarılabilir.

sudo dpkg --configure -a
sudo apt-get install -f

Ben haftalardır yükleyemediğim Ati kartımı bu şekilde yükledim.

eğer kurulumdan kaynaklı bir hata sebebiyle masaüstüne ulaşamazsanız. masaüstüne ulaşmak için aşağıdaki işlemleri yapınız.
Siyah ekran çıktığında  ctr+alt+t1 veya  +t2 iki ile aşşağıdaki komutları uygulayın.
Buradan giremezseniz:
Sistemi kurtarma kipinde (recovery mode) açınız.
Grub menüsü görünmüyorsa başlangıçda üst karakter (shift) tuşuna basılı tutmanız gerekebilir.
Kullanıcı adı ve şifrenizi girip oturum açtıktan sonra aşağıdaki komut ile diske yazma hakkı elde ediniz.

mount -o remount,rw /

Şimdi aşağıdaki komut ile kurduğunuz paketleri kaldırmayı deneyiniz.

sudo apt-get purge fglrx fglrx-pxpress

Paketleri kaldırınca masaüstüne ulaşmanız gerekir.
« Son Düzenleme: 08 Mayıs 2014, 03:25:20 Gönderen: cegomen »

Çevrimdışı fortran

• Kıdemli Penguen
  • Bir insanı sevmekle başlar her şey...
  • Dağıtım: Linux Mint
Eline sağlık cegomen.

Çevrimdışı Fingolfin

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: Linux Mint 13 "Maya" Cinnamon
Bu işlemler sadece hybrid cart kullanan makinelerde mi geçerli ?

Bende sadece ati ekran kartı kurulu. 

Çevrimdışı Butterfly

• Proje Sorumlusu
  • Guru
  • Linux Mint Türkiye
  • Dağıtım: Linux Mint 20 & LMDE 4
  • Masaüstü Ortamı: Cinnamon 4.6 & Xfce 4.14
  • Grafik Kartı: Nvidia GF 9500
  • İşlemci: AMD X3
Evet bu işelmeler genel olarak ATI + Intel hibrid sistemler için geçerlidir. Sizin sisteminizde ATI HD 4X00 serisi bir ekran kartı olduğu için ve ATI bu kartlar için kapalı kaynak sürücü desteğini kestiğinden dolayı, güncel sürümlere ATI kapalı kaynak sürücüsünü kuramıyorsunuz.
Elimizden geldiğince dilimizin döndüğünce...

[info] Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler  |  Forum Kuralları  |  Kod Etiketi Kullanımı[/info]