Gönderen Konu: 2016 biterken şahsi linux değerlendirmesi  (Okunma sayısı 2225 defa)

Çevrimdışı rafael

• Yeni Penguen
  • *
  • Dağıtım: linuxmint 17.2
  • Masaüstü Ortamı: xfce
  • Grafik Kartı: hp bütünleşik
  • İşlemci: i7
2016 biterken şahsi linux değerlendirmesi
« : 09 Aralık 2016, 03:30:06 »
Merhaba. Bir yıl daha çabucak geçti. Bu yılki tecrübelerimi aşağıda belirtiyorum.
En beğendiğim Dağıtım: Linuxmint, Debian, Sabayon, Mageia.
         Bu dört dağıtımı seçmemin sebebleri iyi websitesi, kolay indirme, kolay yazdırma, kolay boot, geniş yazılım
         desteği, çökmemesi... Muhakkak diğer dağıtımlar da böyledir, bununla birlikte kendi tecrübelerime göre diğer
         dağıtımlarda bazı sorunlarla karşılaştığımdandır sıralama. Mesela bazılarında akşam kuruyorum sabah açılmıyor!
         Güncelle diyorum, güncelledikten sonra donuyor! Bazılarında depo yok, yazılım yok, istediğin yazılımı     
         kuramıyorsun, istediğin masaüstü yok, istediğin web tarayıcı yok, vs. Yani bunlar benim hatalarım, hata kaydı
         tutup iletmem lazımdı, uğraşamadım doğrusu. Mesela Opensuse güncelleme sonrası açılmadı, GhostBsd'de internete
         bağlanmak mümkün olmadı, Manjaro'da kernel panic verdi, Fedora'da bir video oynatamadım, Zorin kurulumu yaptı
         sonra çöktüm, üzgünüm! mesajı verdi, Pcbsd (yeni adıyla Trueos) donanımı tanımadı vs. vs... Bir de benim için F klavye olmazsa olmaz! Yine belirteyim ki Opensuse, Zorin, Manjaro, Fedora çok iyi dağıtımlar, ben kuramadım diye bakmayın.
Ayrıca bir dağıtımın babası varken, dayısını burada yazmadım, eheh! Mesela Debian varken, Wattos, Sparky vb. altkültür grubu olarak niteledim!

Masaüstü: Cinnamon.
         Gnome ve Kde'ye bir türlü uyamadım. Mate ile Cinnamon arasında kaldım.

Web tarayıcı: Firefox, PaleMoon, Chromium, Vivaldi.
          Chromium daha hızlı görünüyor, ancak Firefox indirme yönünden önde.

Ofis:     LibreOffice, Atril, Okular, Calibre, Abiword.

Grafik:   Ristretto, YACReader.

Video:    VLC, SmPlayer, Mpv.

Yönetim:  Synaptic.

Eğitim:   GoldenDict, Kiwix.

Emulatör: Wine.

Kolay kurulum ekranı: Ubuntu ve türevleri.
                      En basit kurulum bu grupta. Yanına kur, elle kur seçenekleri önemli. Bazı dağıtımlarda kurulum
                      yapıyormuş gibi görünüp en sonunda "kurucu çöktü" deyip sistemi açılmaz hale getirdiğini gördüm.

Paket: .deb , .rpm, .pet.

Hız:  Yukarda bahsettiğim 4 seçkin dağıtım haricinde hız bakımından Salix, Sparky, Vectorlinux, Manjaro anılabilir.

Yılın dağıtımı: Apricitylinux.

Tam özgür: Gnewsense.

En rahat: Debian.
          Bir işletim sisteminde olduğum hissini veren dağıtım.

Yılın ümit veren dağıtımı: Aryalinux.

En iyi KDE sürümü: KaOs, Neon.

En iyi Cinnamon sürümü: Linux Mint.

En iyi MATE sürümü: Sabayon.

En iyi Trinity sürümü: Q4Os.

En iyi Gnome sürümü: Fedora.

En iyi Xfce sürümü: Xubuntu.

En iyi lxde sürümü: Lubuntu.

En iyi Jwm-Rox sürümü: Puppy.

En canlı(live): Knoppix ve Puppy, Parabola, Archbang.

En systemd dışı: Zenwalk.

En sade, yeni masaüstü: Lumina.

En uykuda: Makululinux.

En durgun: BLAG.

En unutulan: Poseidonlinux.

Ülke: Kanada, İrlanda, USA.

En hafif: BunsenLabs, DebianDog.

En iyi rolling: Arch.

En sade: Bodhi, Elementary.

En canlı forum: Ubuntu, Linuxmint. (Türkçede tabii ki).

En kaybolmuş: Artistx.